O orădeancă în vârstă de 53 ani, administrator al unei firme din Oradea, a fost ridicată de poliţiştii orădeni şi încarcerată după ce a fost condamnată definitiv la 4 ani de detenţie sub acuza de evaziune fiscală în formă continuată. 

Nicoleta Elena Buzdugan a fost trimisă în judecată în 2015 de procurorii DNA Oradea care au acuzat-o de evaziune fiscală, în formă continuată, tentativă de stabilire cu rea credinţă a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani.

Potrivit unui comunicat făcut public la vremea respectivă de Biroul de presă al DNA, în perioada ianuarie 2007 - octombrie 2009, Nicoleta Elena Buzdugan a înregistrat în contabilitatea societăţii sale 194 facturi fiscale, în valoare totală de 41.386.383,18 lei. "Prin această conduită infracţională, inculpata Buzdugan Nicoleta Elena a cauzat bugetului de stat un prejudiciu în cuantum de 11.086.206 lei, din care suma de 5.564.073 lei – impozit pe profit stabilit suplimentar şi suma de 5.522.133 lei – taxă pe valoare adăugată stabilită suplimentar", se preciza în informare.

Totodată, spuneau procurorii, în cursul lunii februarie 2009, Buzdugan a depus la Administraţia Finanţelor Publice a Comunelor Oradea un decont de TVA prin care a solicitat, fără drept, rambursarea unei sume de 456.787 lei, solicitare ce a fost respinsă. 

Procesul orădencei a început la Tribunalul Bihor unde, în noiembrie anul trecut, ea a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare şi returnarea prejudiciului, însă hotărârea judecătorească a fost atacată, cu apel, atât de femeie cât şi de DNA, dezbaterile fiind reluate la Curtea de Apel Oradea unde, vinerea trecută, completul de judecată a decis că pedeapsa dată este mult prea blândă, dispunând majorarea acesteia şi schimbarea formei de executare, dispunând să fie încarcerată pe o perioadă de 4 ani. 

Mandatul de executare emis pe numele Nicoletei Elena Buzdugan a fost emis în aceeaşi zi şi pus în executare de polițiștii Compartimentului Urmăriri – Serviciul de Investigații Criminale Bihor. "Cea în cauză a fost încarcerată în Penitenciarul Oradea, pentru executarea pedepsei la care a fost condamnată", se precizează în informarea transmisă, luni, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor.