În weekend s-au desfăşurat la Sofia, în Bulgaria, Campionatele Europene de judo pentru seniori, la care lotul naţional al României a participat cu nouă sportivi, dintre care trei fete şi şase băieţi. Printre aceştia s-a aflat şi orădeanul Alex George Creţ, care a concurat în limitele categoriei 90 kg.

Deşi a beneficiat de o tragere la sorţi nu foarte favorabilă, sportivul legitimat la CSM-LPS Oradea s-a mobilizat exemplar, având un parcurs foarte bun. Astfel, el a reuşit în final să se claseze pe un important şi promiţător loc 7 în limitele categoriei sale, 90 kg.

După un prim tur liber, sorţii i l-au adus în faţa lui Alex Creţ pe sportivul ţării gazdă, experimentatul și valorosul Ivanov, cu care s-a luptat de la egal la egal, reuşind în cele din urmă să-l învingă, printr-o spectaculoasă proiectare de ippon în Golden Score.

În turul III, orădeanul s-a duelat cu francezul Ngayap, sportiv care anul trecut i-a "suflat" medalia de bronz la Campionatele Mondiale de Juniori de la Olbia (Italia), dar pe care, de data aceasta, l-a dominat categoric și l-a învins la ippon, trecând în turul IV (sferturile de finală).

Aici a dat piept cu georgianul Maisuradze, iar lupta a fost dominată în prima parte de georgian, Alex Creţ primind două penalizari.

A urmat însă o revenire spectaculoasă a sportivului nostru, georgianul primind şi el două penalizari, iar meciul a intrat în Golden Score.

Alex Creţ a dominat aici, numai că, din păcate, la un atac uşor neglijent al lui, georgianul a executat o contrare, iar "arbitrii s-au grăbit să acorde un punctaj nemeritat georgianului, care a acces în semifinală şi, ulterior, a devenit campion european", după cum a precizat antrenorul Emil Morar.

Ca urmare, Alex Creţ a mers în recalificări, unde a fost învins la ippon de italianul Parlati, rămânând doar pe locul 7.

"Rămânând cu gustul amar al nereuşitei de a obţine o binemeritata medalie, trebuie să apreciem totuşi rezultatul bun al lui Alex Creţ, în condiţiile în care el este încă junior, având obiective importante la Campionatele Mondiale şi Europene de Juniori, precum şi la Campionatele Europene de Tineret din acest an", a mai declarat antrenorul orădean Emil Morar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!