Orădeanul Ionuţ George Oţelac, ucis marţi împreună cu fotomodelul Raquel Maria Gamboa Mora, în timp ce se aflau în trafic în oraşul Alajuelita din Costa Rica, a supravieţuit unui atac similar în luna iunie, agresorii fiind tot doi motociclişti, care atunci l-au rănit în şold şi în gleznă.

Informaţia a fost dezvăluită de publicaţia teletica.com, care citează o declaraţie a directorului Departamentului de Investigații Judiciare din cadrul Curții Supreme de Justiție Costa Rica, Walter Espinoza, făcută în cadrul unei conferinţe de presă organizate, miercuri, pe marginea asasinatului soldat cu moartea orădeanului şi a prietenei sale.

Reglare de conturi?

Atacul precedent s-a produs pe 22 iunie a.c., în jurul orei 13. Maşina condusă de orădean circula pe o stradă tot în Alajuelita şi a fost urmărită de o motocicletă pe care se aflau două persoane, pasagerul trăgând asupra maşinii mai multe focuri de armă. În urma atacului, orădeanul a fost rănit, fiind nimerit în coapsa stângă şi în gleznă.

Audiat de poliţişti, Ionuț Oțelac le-a povestit că motocicliştii au fugit după ce au tras, însă au oprit să vadă dacă şi-au atins ţinta şi, observând că trăieşte, au vrut să se întoarcă, dar au auzit sirenele maşinilor de poliţie, motiv pentru care s-au răzgândit şi s-au făcut nevăzuţi.

Oţelac nu a mai avut acelaşi noroc, marţi, când a fost atacat, din nou, tot în trafic şi tot de doi motociclişti. Pasagerul de pe motor a tras asupra maşinii mai multe focuri de armă, 8 gloanţe nimerindu-l pe orădeanul aflat la volan, iar 4 pe iubita sa, fotomodelul Raquel Maria Gamboa Mora.

De altfel, arată observator.ro, în ultimele două săptămâni, tânărul primise amenințări cu moartea.

Potrivit lui Espinosa, citat de teletica.com, poliţiştii care anchetează cazul dublei crime iau în calcul atât varianta unei reglări de conturi între cartelurile de droguri, cât şi pe cea a unei crime pasionale.

Cercetările sunt în curs. Anchetatorii au ridicat mai multe înregistrări de pe camerele de supraveghere din zonă, “esenţiale pentru identificarea atacatorilor”, după cum a spus Espinosa, care a cerut şi ajutorul populaţiei, indicând un număr de telefon unde oamenii pot lăsa informaţii despre caz.

Informaţii doar din presă

Ministerul de Externe a făcut primele precizări pe marginea cazului abia miercuri seară, la solicitarea Mediafax, arătând că autorităţile locale nu au notificat misiunea diplomatică privitor la incident, iar la nivelul ambasadei nu au existat solicitări de asistenţă consulară, singurele informaţii despre românul ucis fiind obţinute din presă.

"Ambasada României la Ciudad de Mexico, care asigură reprezentarea diplomatică şi consulară a României în Republica Costa Rica, urmăreşte îndeaproape cazul semnalat în mass-media privind decesul unui cetăţean român în provincia San Jose, Republica Costa Rica", arată comunicatul citat de agenţia de ştiri, cu precizarea că "reprezentanţii misiunii diplomatice au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la circumstanţele producerii incidentului".

"Până la acest moment, autorităţile locale nu au notificat misiunea diplomatică cu privire la acest incident, iar la nivelul ambasadei nu au fost recepţionate solicitări de asistenţă consulară", arată comunicatul.

Din informarea MAE nu reiese dacă familia tânărului a fost sau nu anunţată de eveniment, dar este posibil ca, în contextul necomunicării informaţiilor pe cale oficială, aparţinătorii să fi aflat întâi din presă despre tragedie.