Tribunalul Bihor s-a pronunţat, luni, în cazul lui Florin Sfăt (foto dreapta), tânărul de 27 ani din Husasău de Tinca împuşcat moral în cap, în luna martie, în apropierea fondului de vânătoare Oşand, de un braconier.

Ucigaşul tânărului, orădeanul Marinel Bacter (medalion stânga) trimis în judecată pentru omor calificat, braconaj şi deţinere fără drept de armă neletală, a fost condamnat la 15 ani de închisoare cu privare de libertate.

Judecătorul Ovidiu Musta, cel care a analizat dosarul, a admis în parte pretenţiile civile formulate de 5 dintre membrii familiei victimei, obligându-l pe criminal să le achite câte 40.000 euro cu titlu de daune morale.

Cel de-al doilea braconier care a participat la partida de vânătoare, Gheorghe Dulău, trimis în judecată pentru braconaj şi favorizarea infractorului, a fost achitat de sub acuzația de favorizarea infractorului. Judecătorul a considerat că faptei care i se impută îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii.

Dulău a fost condamnat, însă, pentru braconaj, la 3 ani de închisoare cu executare.

Magistratul a dispus, de asemenea, confiscarea armelor deţinute de cei doi şi obligarea acestora la câte 2.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Sentinţa nu este definitivă, părţile având termen de 10 zile ca s-o atace, prin apel care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Florin Sfăt a fost ucis în luna martie, după ce a refuzat să se lase "cumpărat" de un grup de vânători pe care i-a surprins la braconaj, iar ca să nu fie descoperit criminalul a luat apoi telefonul mobil de lângă cadavru. Autorul, Marinel Bacter, a fost prins la o săptămână după comiterea faptei şi, după două luni de cercetări, pe 16 mai, a fost trimis în judecată alături de un alt vânător, cel din urmă acuzat de braconaj și favorizarea infractorului.

Citiţi despre cum l-a executat orădeanul pe tânărul care l-a prins la braconaj în articolul: Banii sau viaţa! Tânărul împuşcat în cap în pădure a fost executat fiindcă nu s-a lăsat cumpărat de braconieri