La nouă luni după ce s-a răsturnat cu maşina pe o autostradă din Cehia, iar apoi nu a primit nicio despăgubire din partea companiei Allianz-Ţiriac, deşi avea o poliţă de asigurare CASCO pentru avarii şi furt, orădeanul Petru Ursache şi-a început protestul anunţat împotriva acestei companii, pe care o acuză că l-a păcălit.

Protest pe platformă

Marţi dimineaţă, după ce a obţinut de la Primărie autorizaţia necesară, bărbatul şi-a urcat pe un trailer autoturismul Citroen C5, expunându-l, pentru început, în parcarea din faţa Pieţei Rogerius. El a pus pe caroseria maşinii avariate panouri pe care a scris: "Atenţie! Cine face sau are asigurare CASCO la Allianz-Ţiriac primeşte despăgubiri zero! Nu vă lăsaţi înşelaţi de această firmă de asigurări!".

Petru Ursache a încheiat cu cinci ani în urmă, iar apoi a înnoit anual, o poliţă de asigurare CASCO pentru furt şi avarii, dar în luna februarie, după accidentul produs în apropierea capitalei Cehiei, Praga, reprezentanţii companiei Allianz-Ţiriac i-au spus că nu poate fi despăgubit deoarece poliţa era valabilă doar pe teritoriul României.

"Mi-au spus că asigurarea CASCO, pe care am plătit în fiecare an 3.900 de lei, nu era valabilă în afara ţării decât dacă aş fi încheiat şi asigurarea RCA tot la ei, dar RCA, cum se ştie, se referă la daunele provocate altora, ceea ce nu este cazul meu", a declarat Ursache pentru BIHOREANUL.

Orădeanul intenţionează să-şi continue protestul ducând maşina avariată, tot pe trailer, cu aceleaşi panouri explicative, în centrul oraşului, dar şi la piaţa de vechituri, zone extrem de circulate. "Joi voi fi în parcarea de lângă magazinul Crişul, iar duminică la piaţa de vechituri, ca să vadă cât mai multă lume ce am păţit şi să nu păţească la fel ca mine".

De vină e clientul

Conducerea companiei Allianz-Ţiriac a reacţionat faţă de protestul orădeanului şi articolul BIHOREANULUI, aducând "câteva precizări".

Potrivit acestora precizări, făcute prin directorul de comunicare al firmei, Marius Onofrei, Allianz-Ţiriac nu a intenţionat să-şi înşele clienţii, aducând în acest sens argumentul că în contractul încheiat cu Petru Ursache "nu există vreo condiţionare a extinderii teritorialitzăţii acoperirilor poliţei CASCO de deţinerea sau achiziţionarea unei poliţe obligatorii RCA, singura condiţie a funcţionării acestei extinderi fiind plata unei prime suplimentare", care "este suportată de Allianz-Ţiriac ca beneficiu pentru clienţii care deţin un pachet complet de asigurări auto (CASCO şi RCA) pentru autovehicul".

Reprezentantul Allianz-Ţiriac aminteşte că în textul contractului este prevăzut acest lucru în două paragrafe, la capitolul "Condiţiile generale privind asigurarea vehiculelor", în articolul despre "limita geografică", şi în secţiunea "Clauze speciale", articolul care se referă la extinderea teritorială a asigurării, ambele prevederi "neputând trece neobservate unui client".

De asemenea, directorul de comunicare afirmă că "la nivelul întregii pieţe a asigurărilor din România poliţa CASCO acoperă riscuri pe teritoriul României", tocmai fiindcă este o asigurare facultativă, iar "activarea acestei clauze sub formă de beneficiu gratuit pentru clienţii companiilor care deţin atât CASCO cât şi RCA la aceeaşi companie este o practică utilizată de majoritatea asiguratorilor".

Ca urmare, singurul vinovat că nu ştia toate aceste detalii este chiar clientul Allianz-Ţiriac, care nu a citit cu atenţie contractul pe care l-a semnat cu reprezentantul local din Oradea al acestei companii.

Detalii, în articolul: "Nu faceţi ca mine!": Pentru că o firmă de asigurări l-a înşelat, un orădean îşi plimbă maşina avariată, pe trailer, prin oraş"