Ionuţ George Oţelac, orădeanul împuşcat mortal, marţi, în Costa Rica, a plecat din Oradea după terminarea liceului şi a fost “cărăuşul” unei grupări de traficanţi de droguri din Timişoara destructurată în 2003, care distribuia, lunar, pe piaţa europeană, droguri în valoare de peste 1,8 milioane de dolari.

Tânărul a fost prins pe 20 iulie 2000, pe aeroportul Juan Santamaria din San Jose cu 20 de kilograme de cocaină ascunsă într-un recipient de plastic pentru vin, drogurile urmând să ajungă la Timişoara, pe relaţia Costa Rica - Amsterdam - Bucureşti.

Gruparea a fost destructurată în 2003, după o amplă anchetă realizată de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog Timişoara, coordonaţi de procurorul Ciprian Nastasiu, atunci la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara.

Cu droguri în aeroport

Din cercetările efectuate, reţeaua a traficat sute de kilograme de droguri pe ruta America de Sud - Canada - România - Europa de Vest, liderul fiind Iulian Bob, un român cu reşedinţa în Canada. Acesta procura drogurile din Costa Rica şi Guatemala şi tot el racola cărăuşii care le aduceau în România.

"La data de 27 iulie 2000, pe Aeroportul San Jose, a fost introdusă cantitatea de 20 kilograme de cocaină. Oţelac George Ionuţ a introdus cocaina pe aeroportul din San Jose, disimulând-o într-un recipient de plastic folosit pentru vin", se precizează în rechizitoriu, referitor la drogurile cu care a fost prins orădeanul, la vremea respectivă în vârstă de 19 ani.

Cărăuşii aterizau în România pe Aeroporturile din Timişoara sau Otopeni şi predau drogurile în depozite din Timişoara, de unde erau distribuite exclusiv cu acordul unui alt lider al grupării, Claudiu Alexa, care coordona livrările pe piaţa internă.

Distribuţia pe piaţa externă - Italia şi Germania - era coordonată de Aurel Cornel Ulucean, zis Ceaka, iar din declaraţiile martorilor a reieşit că, lunar, plecau circa 50 de kilograme de cocaină.

Câştiguri substanţiale

Câştigurile erau substanţiale, a arătat procurorul în rechizitoriu, care a calculat că, la cantitatea de droguri care se vindea, reţeaua strângea, în fiecare lună, peste 1,8 milioane de dolari.

Conform actului de acuzare, din reţeaua lui Bob făceau parte zeci de curieri, iar liderii grupării nu ezitau să folosească inclusiv metode de tip mafiot pentru a-i racola ori pentru a-i reduce la tăcere.

De altfel, din acest motiv, în timpul cercetărilor, procurorul Nastasiu a solicitat, în premieră naţională, includerea principalilor martori ai acuzării în programul naţional de protecţie.

Execuţie mafiotă

La vremea respectivă, Oţelac a scăpat de anchetele, dar şi de procesele declanşate în România pe numele membrilor grupării, care s-au ales cu pedepse de până la 14 ani de detenţie, cea mai grea fiind încasând-o Ulucean, prins în Italia tot cu cocaină şi condamnat la 18 ani de detenţie. 

Despre Oţelac, după cum spun poliţiştii orădeni, nu s-a mai auzit nimic, din 2000. Absolvent al Liceului cu Program Sportiv Oradea şi jucător de fotbal la o echipă de tineret în perioada adolescenţei, tânărul s-a stabilit definitiv în Costa Rica, unde se pare că a intrat în conflict cu o grupare mafiotă.

Marți, el a fost împuşcat în trafic, în oraşul Alajuelita, în timp ce se afla în maşină alături de iubita lui, Raquel Gamboa Mora, un fotomodel cunoscut. Cei doi au fost împuşcaţi de doi motociclişti deghizaţi în angajaţi ai unui serviciu de livrare fast food, care s-au apropiat de maşină şi au tras mai multe focuri de armă. 

Ionuţ-George a fost nimerit în cap şi în torace şi a murit înainte de sosirea ambulanţelor, la fel ca şi prietena sa, în vârstă de 25 de ani.