Festivitatea de premiere a celor mai bune producţii editoriale din anul precedent, desfăşurată la cafeneaua "Boeme" din Arad sâmbătă, i-a adus eseistului orădean Ioan F. Pop Premiul filialei arădene a Uniunii Scriitorilor din România, organizaţie din care fac parte mai mulţi alţi literaţi din Bihor, între care şi "Familiştii" Ioan Moldovan şi Traian Ştef.

Discipol al lui Radu Enescu, Ioan F. Pop a fost distins pentru cartea de eseuri "Marginalii la o absenţă", publicată anul trecut de Editura Galaxia Gutenberg din Târgu Lăpuş, şi se află la al doilea premiu din partea filialei arădene a USR, cel dintâi fiind acordat pentru "Poemele poemului nescris" (Editura Dacia, Cluj Napoca, 2010).

Autor a zece cărţi, de poezie, jurnal, studii şi eseuri filozofice, Ioan F. Pop se descrie şi chiar este "o prezenţă discretă în spaţiul cultural". Volumul "Marginalii la o absenţă" este rezultatul unei "sume de meditaţii pe marginea mai multor absenţe, de la cele biografice la cele de ordin metafizic, un mod de a privi lumea chiar din marginalitatea sa" şi abordează teme precum temporalitatea, nimicul, moartea, sensul vieţii, relaţia cu Dumnezeu, mirificul şi abjecţia fiinţării.

Ioan F. Pop este doctor în filozofie al Universităţii clujene Babeş-Bolyai, fost redactor al Gazetei de Vest în anii '90, iar în prezent muzeograf la Muzeul Memorial Iosif Vulcan. A mai publicat "Pedale de hârtie" (poeme, la Editura Dacia în 1994), "Poeme şi nimic" (Editura Dacia, 1996), "Poeme de sedus realitatea" (Dacia, 2000), "Sfântul Augustin - morfologia unei paradigme" (teza de doctorat, publicată tot de Editura Dacia, în 2009), "Jurnal aproape închipuit" (Dacia, 2009), iar anul trecut cartea pentru care a fost laureat de Uniunea Scriitorilor, "Poemele poemului nescriS", urmată în 2011 de "Tăceri de la margine" (Editura Galaxia Gutenberg) şi "Poemele absenţei" (Dacia).

Ioan F. Pop este şi colaborator al unor publicaţii literară şi de cultură prestigioase, iar poeziile sale au fost selectate în numeroase antologii.