Bihoreanul Marius Vizer a fost reales, vineri, în funcţia de preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Judo (IJF) prin aclamaţie, la Congresul forului desfăşurat la Budapesta.

Vizer, care este preşedintele IJF din 2007, era singurul candidat pentru această funcţie. "Este o mare onoare pentru mine să servesc judo-ul împreună cu echipa noastră pentru următorii patru ani şi să promovez valorile acestui sport în lume'', a declarat preşedintele IJF în faţa delegaţilor.

În prezentarea sa, Marius Vizer a arătat că IJF a donat 459.000 de dolari în 2008 pentru dezvoltarea judo-ului în lume, că anul trecut investiţiile au ajuns la 2,4 milioane, iar rezervele bugetare au depăşit 31 de milioane de dolari. Dacă federaţia mondială de judo oferea în 2007 premii în valoare de doar 75.000 de dolari, acestea au crescut în 2016 la 1,4 milioane dolari.

Marius Vizer este românul cu cea mai înaltă funcţie în sportul mondial. Orădeanul a fost o bună perioadă şi preşedintele Sport Accord, organizaţia umbrelă pentru toate disciplinele olimpice şi non-olimpice. A renunţat la funcţia de la Sport Accord în 2015, în urma unei luări de poziţie care l-a pus în contradicţie cu CIO după ce a cerut o mai mare transparenţă şi echitate în distribuirea resurselor atrase de forul olimpic.

Om de sport cu cariera construită în jurul judoului, Marius Vizer a fost judoka, apoi antrenor, finanţator de cluburi sportive, devenind ulterior preşedinte al Federaţiei Române de Judo, preşedinte al Uniunii Europene de Judo şi preşedintele IJF. În 1999, clubul fondat de el, Liberty Oradea, a câştigat Cupa Campionilor Europeni, o premieră pentru România.

În mandatele sale de conducător al IJF, judoul a cunoscut o dinamizare şi o promovare fără precedent. Vizer a iniţiat o serie internaţională de competiţii ce depăşeşte 20 de evenimente annual, cuprinzând un campionat mondial în fiecare an, cu excepţia anului olimpic, 11 Grand Prixuri, 5 Grand Slamuri, un World Master etc., şi a implementat noi strategii de marketing care au crescut enorm vizibilitatea la nivel mondial a judoului, modernizând totodată unele reguli ale acestui sport.

Inclusiv la Congresul de la Budapesta, preşedintele IJF i-a impresionat pe delegaţi printr-o prezentare care a anunţat un nou protocol de colaborare încheiat cu puternica reţea de televiziune CNN, care va dedica o emisiune regulată evenimentelor din judoul mondial, precum şi un subsite dedicat, intitulate "Judo World".

Congresul IJF a prefaţat Campionatele Mondiale de judo, care vor debuta luni la Budapesta  şi se vor încheia pe 3 septembrie, la competiţie urmând să participe şi 14 sportivi români. La deschiderea evenimentului este aşteptat inclusiv preşedintele rus Vladimir Putin, preşedinte onorific al Federaţiei Internaţionale de Judo şi apropiat al lui Marius Vizer, fapt ce ar reprezenta o nouă lovitură de imagine dată de liderul judoului mondial.