"Ce caută un candidat maghiar la Preşedinţia României dacă nu are şanse? Dar ce caută doi candidaţi maghiari dacă nu au şanse? Doi candidaţi maghiari au aceeaşi şansă ca un candidat maghiar, dar cu doi candidaţi vocea maghiarilor se va face mai bine auzită", a spus vicepreşedintele PPMT Szilagyi Zsolt într-o conferinţă de presă desfăşurată marţi la Oradea împreună cu directorul de organizare al PPMT pentru regiunea Partium (Crişana), Csomortanyi Istvan. "Este foarte important ca prin Szilagyi Zsolt toţi maghiarii din Transilvania să aibă un reprezentant la Bucureşti şi să se audă vocea tuturor maghiarilor din Transilvania, nu doar a maghiarilor din Bucureşti", a adăugat Csomortanyi Istvan.

PPMT vrea dialog

Nominalizat să candideze la Preşedinţia României în urmă cu o săptămână, la reuniunea Consiliului Naţional al PPMT de la Borzont (Harghita), Szilagyi a afirmat că principalul său obiectiv în campanie va fi dialogul şi propunerea de realizare a unei autonomii regionale după model "german, austriac, elveţian". "Ne angajăm în această cursă fiindcă vedem o şansă la dialog, o şansă de a demonta fricile şi tabuurile care s-au instalat de câţiva ani. Este o excelentă ocazie de dialog cu societatea românească, noi vrem să fim integraţi în societatea românească, în politicul românesc", a spus Szilagyi Zsolt.

"Şansele modernizării nu trebuie să ocolească Transilvania şi comunitatea maghiară. Credem că regiunile istorice, Transilvania, Crişana, Banat, Oltenia, Moldova, trebuie să aibă autonomie decizională din punct de vedere financiar, trebuie să aibă autonomie fiscală, credem că din punct de vedere administrativ aceste regiuni trebuie să-şi aibă propriile instituţii. Reforma României trebuie să se întâmple pe model german, austriac, elveţian, pe metoda federală. Credem că aceste teme nu trebuie ocolite, trebuie dezbătute foarte sincer", a adăugat Szilagyi. "Voi propune în această campanie să iasă cartea maghiară şi cartea şovină din discuţiile electorale, care să nu ocolească problemele economice, sociale, relaţia noastră cu Uniunea Europeană", a conchis vicepreşedintele PPMPT.

Înţelegere secretă UDMR-PSD pentru Ponta

Pe de altă parte, directorul de organizare al PPMT pentru regiunea Partium (Crişana), Csomortanyi Istvan, a subliniat că rivalii de la UDMR au "trădat" reprezentarea corectă a comunităţilor maghiare din Transilvania, de vreme ce sunt "nerezolvate" probleme precum "steagurile secuieşti, universitatea de stat în limba maghiară, autostrăzile din Transilvania".

"Este foarte clar că cine îl susţine pe Kelemen Hunor îl susţine, de fapt, pe Victor Ponta. Suntem siguri că şi de această dată există o înţelegere secretă între UDMR şi PSD pentru Victor Ponta şi că în al doilea tur de scrutin UDMR îl va susţine pe Victor Ponta", a spus Csomortanyi.

Se strâng semnături

În context, atât Szilagyi cât şi Csomortanyi au dezminţit zvonurile lansate, spun ei, de către presa de limbă maghiară controlată de UDMR conform cărora PPMT nu ar mai beneficia de sprijinul partidului de guvernământ din Ungaria, condus de Viktor Orban. "Ştirile astea, cu se spune că, se zice că, au apărut în medii care sunt în proprietatea UDMR. Nu trebuie să ne pierdem vremea cu speculaţiile unor ziarişti care sunt plătiţi din oficiile lui Kelemen Hunor", a spus Szilagyi Zsolt, adăugând că PPMT are o relaţie directă cu FIDESZ şi că premierul de la Budapesta "nu ne spune nici ce să facem, nici ce să nu facem".

Până în prezent, PPMT a strâns 10.000 de semnături pentru sprijinirea candidaturii lui Szilagyi Zsolt la Preşedinţie. Marţi, după conferinţa de presă, acesta a semnat, în mod simbolic, ca al 10.001-lea susţinător al propriei candidaturi, invitând şi jurnaliştii să îl sprijine, la rându-le, prin semnarea tabelului ce va fi depus la Biroul Electoral Central până cel târziu la 23 septembrie.