Pe 8 ianuarie în incinta complexului sportiv Matsudo Athletics Park din oraşul japonez Matsudo a avut loc cea de-a 62-a ediţie a Maratonului Nanakusa, competiţie organizată de Primăria Matsudo.

Participarea atleţilor români la această manifestare sportivă a devenit deja o tradiţie, anul acesta ţara noastră fiind reprezentată de Laviniu Mădălin Chiş (19 ani) şi Vasile Daniel Conţ (22 de ani), ambii legitimaţi la LPS CSM Oradea.

Cei doi atleţi orădeni au reprezentat cu succes ţară, cursa de 10.000 de metri fiind câştigată de sportivul Vasile Daniel Conţ.

Maratonul Nanakusa este o manifestare sportivă anuală, cu o lungă tradiţie. Maratonul este organizat de primăria oraşului Matsudo în colaborare cu diverse asociaţii şi organizaţii sportive.

Discursul de deschidere al manifestaţiei sportive a fost susţinut de primarul oraşului Matsudo, Kenji Hongoya, care le-a vorbit celor peste 6.000 de participanţi despre relaţiile de prietenie dintre oraşul Matsudo şi România.

De asemenea Kenji Hongoya a transmis celor prezenţi că oraşul Matsudo a fost declarat în decembrie 2016 oraş gazdă al echipei olimpice române la Jocurile Olimpice de la Tokyo care se vor desfăşura în anul 2020. Discursul primarului Hongoya a fost urmat de discursul Excelenţei Sale, Tatiana Iosiper,  Ambasadorul României în Japonia.

Startul cursei de 10.000 de metri s-a dat la ora 10:15. Prima jumătate a cursei a fost dominată de cei doi sportivi români, iar în final câştigătorul a fost Vasile Daniel Conţ. ​​Ambii atleţi şi-au propus obiectivul de a reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020.

Participarea celor doi atleţi români la Maratonul Nanakusa a fost posibilă datorită eforturilor depuse de Kunitomo Someya (preşedintele Asociaţiei Sportive şi Culturale Japonia - România), Mihaela Cristina Pătru (secretar general al Asociaţiei Sportive şi Culturale Japonia - România), Tadashi Kikuchi, Noriyuki Kawaguchi şi Daniela Uchiyama (preşedintele Comitetului pentru Promovarea Oinei în Japonia).

Participarea la Maratonul Nanakusa a fost urmată de o recepţie organizată de Asociaţia Sportivă şi Culturală Japonia - România în cinstea celor doi atleţi români, la Camera de Comerţ şi Industrie Matsudo, unde s-a servit inclusiv mâncare cu specific românesc.