Şase blocuri din zona străzii Sovata vor fi reabilitate termic din fonduri europene. Firma Conpila a început montarea schelelor, iar lucrările de anvelopare a acestor construcţii se vor derula inclusiv peste iarnă. Lucrările, în valoare totală de 2,3 milioane lei, sunt cofinanţate din fonduri europene şi vor trebui finalizate până în iunie 2015.

Cele şase blocuri care vor fi transformate în şantier sunt X 13 şi X14 din strada Cazaban 20/A (Asociaţia de proprietari 220), P5 din strada Cazaban 4 (Asociaţia de proprietari Cazaban 4), P3 din strada Cazaban 8 (Asociaţia de proprietari Cazaban 8), P64 din strada Cazaban 3 (Asociaţia de Proprietari Oneşti) şi PB9 din strada Apostol Andrei 105 (Asociaţia de Proprietari Constantin Brâncuşi 144).

"Se vor face lucrări de reabilitare termică a anvelopei clădirilor. Acestea vor cuprinde: izolarea termică a faţadelor, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie termoizolantă, închiderea balcoanelor cu tâmplărie termoizolantă, termo-hidroizolarea acoperişului tip terasă, respectiv izolarea termică a planşeului peste ultimul nivel în cazul existenţei şarpantei şi izolarea termică a planşeului peste subsol", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Cam 2.500 lei pe apartament...

Potrivit viceprimarului, costurile lucrărilor vor fi suportate în proporţie de 50% din fonduri europene şi 10% din alocări de la bugetul central, diferenţa de 40% urmând a fi suportată de municipalitate şi de proprietarii apartamentelor.

Contribuţia la proiect a fiecărei familii în parte se calculează raportat la suprafaţa apartamentului în cazul cheltuielilor cu reabilitarea suprafeţelor comune, precum casa scărilor şi acoperişul, respectiv în funcţie de lucrările efectuate la apartamentul pe care îl deţine, costurile acestora fiind influenţate de faptul că apartamentul are sau nu balconul închis, iar geamurile au fost sau nu înlocuite cu tâmplărie PVC.

"În medie, costurile pentru un apartament cu două camere sunt undeva la 2.500 lei. Există însă şi blocuri unde cota este mai mare. Spre exemplu la blocul cu zece nivele din strada Sovata, unde casa scării este din sticlă şi au balcoane foarte mari, iar subsolul este, la rândul său, foarte mare, costurile pot ajunge şi la 40.000 lei", a declarat viceprimarul.

Cu CTC-ul orădenilor

Mircea Mălan este de părere că la finalul lucrărilor valoarea fiecărui apartament va creşte cu mult peste valoarea investiţiei făcute de fiecare proprietar în parte. De altfel, având în vedere implicarea financiară a orădenilor, municipalitatea le va cere să fie atenţi inclusiv la derularea lucrărilor.

"În cursul după amiezii de marţi vom avea o întâlnire cu proprietarii din cele şase blocuri pentru a-i ruga să devină diriginţi de şantier şi să fie atenţi la derularea lucrărilor. De altfel, la fiecare bloc în parte a fost desemnat un reprezentant al proprietarilor de apartamente, iar lucrările nu vor fi recepţionate şi plătite fără semnătura acestuia", a spus Mălan.

În ciuda demarării lucrărilor, viceprimarul s-a declarat nemulţumit de ritmul reabilitării termice a imobilelor. Raportat la cele circa 2.000 de blocuri orădene, municipalitatea a reuşit să comande până acum doar 120 de proiecte tehnice pentru tot atâtea imobile. Dintre acestea, doar pentru 68 de blocuri au fost depuse efectiv cereri de finanţare din bani europeni, abia 22 de clădiri au contractele de reabilitare semnate şi la doar şase au început lucrările pentru că alte 16 sunt în faza de licitaţie.

În ritmul acesta va mai trece mult şi bine până când toate blocurile din Oradea vor fi reabilitate...