Primăria poate demara campania de mediatizare a avantajelor pe care le prezintă alipirea comunei Sânmartin la Oradea. Consiliul Local a aprobat luni strategia de alipire a comunei Sânmartin la Oradea. Structurată pe 10 puncte, ea e menită să liniştească temerile locuitorilor cu privire la faptul că statutul de orăşeni îi va obliga la taxe şi impozite mai mari, precum şi la renunţarea la obiceiul cultivării plantelor sau creşterii animalelor.

Potrivit proiectului, Primăria va cere garantarea prin lege a promisiunii că impozitele din Sânmartin vor rămâne nemodificate vreme de 10 ani după care vor creşte gradual în cinci ani la nivelul din Oradea, bugetul municipiului va suporta toate costurile cu preschimbarea actelor locuitorilor comunei, iar restricţiile privind creşterea animalelor şi cultivarea plantelor nu se vor aplica satelor din comună încă 15 ani după unificare.

A fost sau n-a fost...

Culmea, deşi la dezbaterea proiectului de hotărâre nu a existat nicio intervenţie din partea consilierilor locali, acesta fiind consemnat în procesul verbal al şedinţei ca adoptat cu unanimitate de voturi, la finalul întâlnirii consilierul Ritli Ladislau a protestat în numele grupului UDMR, afirmând că reprezentanţii guvernării maghiare ar fi vrut să voteze "împotrivă".


"Înainte de a închide această şedinţă vă rog să semnalaţi că nu s-a consemnat votul grupului UDMR. Noi am convenit înainte de şedinţă să nu votăm acest punct de pe ordinea de zi, dar nici nu am avut timp să spunem asta, că aţi trecum la următorul punct de pe ordinea de zi", i-a cerut UDMR-istul preşedintelui de şedinţă Lucian Popa.

"S-a votat, e unanimitate, gata!"

Liberalul s-a apărat afirmând că, la fel ca şi angajaţii Secretariatului Consiliului Local care numără voturile aleşilor, a văzut că strategia a fost adoptată cu unanimitate de voturi, lucru de altfel consemnat şi în procesul verbal al şedinţei.

"Trebuia să îmi spuneţi atunci, imediat după vot, nu să aşteptaţi până la sfârşitul şedinţei", a protestat Popa. Preşedintele de şedinţă a refuzat să modifice numărul de voturi deja consemnate, poziţia acestuia fiind susţinută şi de secretarul Consiliului Local, Ionel Vila. "S-a votat, a fost unanimitate, gata!", a spus Vila.

Aceasta nu este prima dispută în care, pe fondul vitezei cu care decurge votarea în Consiliul Local, aleşii protestează cu privire la faptul că votul lor a fost consemnat eronat sub altă formă decât s-ar fi exprimat. Incidentele de acest gen ar putea fi evitate dacă municipalitatea ar fi investit într-o tabelă sau un sistem computerizat care să consemneze modul de vot eliminând eroarea umană sau "răzgândelile" unor aleşi. De la caz la caz...