Peste 300 de persoane s-au adunat, duminică seara, după ora 18 în Piaţa Unirii şi discută, în grupuri, despre Ordonanţa de Urgenţă nr. 14, adoptată astăzi pentru abrogarea OUG 13 care modifica semnificativ codurile penale, opinând – după ce au citit părerile unor jurişti şi magistraţi – despre posibila capcană din noua ordonanţă care ar face-o neconstituţională.

"Nu negociem cu hoţii!"

Oamenii s-au informat de pe site-uri de încredere şi de pe Facebook accesând conturile unor jurişti care atenţionează că OUG 14 conţine o capcană care, teoretic, ar face posibilă rămânerea în vigoare, respectiv intrarea în vigoare a prevederilor OUG 13 de modificare a Codului Penal.

Concret, potrivit opiniilor acestor jurişti, în Ordonanţa de abrogare, Guvernul Grindeanu a introdus un articol vădit neconstituţional privitor la prescripţia faptelor penale, astfel încât OUG de duminică poate fi declarată neconstituţională. Automat, în acest fel, dispărând OUG 14, ar putea rămâne în vigoare OUG 13 cu toate efectele ei privind dezincriminarea şi amnistierea mascată a abuzului în serviciu.

Cele circa 300 de persoane care deja au ajuns în Piaţa Unirii nu scandează nimic şi nu suflă în vuvuzele, ci doar încearcă să-şi dea seama dacă Guvernul PSD a comis o eroare involuntară sau, dimpotrivă, au făcut-o intenţionat în aşa fel încât să păcălească protestatarii.

Cu toate acestea, există numeroşi protestatari care ţin în mâini steaguri tricolore şi pancarte cu texte ingenioase: "Nu negociem cu hoţi", "Vrem Parlament tricameral: Senatul, Camera Deputaţilor, Jilava", "Vrem democraţie ca-n Ardeal, nu ca-n Caracal", şi "Mersi, Dragnea, ai trezit o generaţie".

UPDATE ora 18.45: În Piaţa Unirii s-au strâns deja circa 600 de persoane. Oamenii vorbesc şi despre mitingul desfăşurat în apropierea Palatului Cotroceni la care au participat pensionarii susţinători ai PSD, iar persoanele vârstnice din Piaţa Unirii spun că se miră de modul în care foarte mulţi colegi de generaţie se lasă păcăliţi de PSD.

"Domnule, dracu' ştie cum nu-şi dau seama unii că amu îţi dau cu o mână 50 de lei şi mâine îţi iau 200 de lei. La noră-mea la fabrică o discutat patronu' cu ei şi le-o zis că e obligat să le mărească salariul, da' trebuie să le ia bonurile de masă", a spus un bărbat în vârstă de circa 70 de ani, care şi-a declinat doar prenumele, Nelu.

Interlocutorul său, având aproximativ aceeaşi vârstă, a vorbit şi despre efectele în plan extern ale situaţiei în care, spune el, "ne-a adus Guvernul Grindeanu". "Domnule, da' cine îşi închipuie că o să stea de vorbă cu Guvernul ăsta în Europa, cine crede că o să-l primească pe Grindeanu vreodată la discuţii la Berlin sau la Paris?", a întrebat omul retoric.

La această oră, în Piaţă se adună tot mai multă lume şi instalaţia de sonorizare a început să difuzeze cântecul lui Călin Goia de la Voltaj, considerat imnul protestelor din ultimele zile, precum şi Imnul Naţional.

Din nou, în centrul oraşului sunt oameni de toate vârstele şi condiţiile care vorbesc româneşte şi ungureşte toţi discutând însă despre acelaşi subiect, la ordinea zilei.

Citeşte şi: Ce conţine Ordonanţa de abrogare dată de Guvernul Grindeanu. Are o capcană?