Primăria pune proprietarii de imobile nou-construite pe drumuri. Orădenii care şi-au racordat locuinţele la reţelele publice de apă, canalizare, electricitate şi încălzire şi nu au declarat municipalităţii acest lucru sunt aşteptaţi la Camera 9 din Primărie. Conform Codului fiscal, aceştia sunt obligaţi să depună declaraţii rectificative în cel mult 30 de zile de la data la care se realizează modificări care duc la reclacularea impozitului pe clădiri.

„Conform prevederilor legale, la stabilirea valorii impozitului pe clădiri se are în vedere şi criteriul potrivit căruia imobilul este dotat cu utilităţi sau nu. Astfel, la un imobil fără instalaţii impozitul este cu 68% mai mic decât la unul cu instalaţii. Având în vedere că valoarea unui imobil este mai mare dacă este racordat la utilităţi, implicit şi impozitul va fi mai mare", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Orădenii care vor declara de bunăvoie racordarea la utilităţi înainte de sfârşitul anului vor beneficia potrivit HCL 365 din 2009 de scutirea de majorări şi penalizări de întârziere cu condiţia achitării impozitelor în cel mult trei luni de la înştiinţarea de plată.

Verificări făcute de Direcţia Economică a Primăriei au arătat că din cele 5.778 de persoane fizice abonate la Electrocentrale, Distrigaz sau Compania de Apă Oradea, 697 nu şi-au declarat utilităţile prin depunerea declaraţiilor rectificative. În cazul acestora municipalitatea a transmis înştiinţări de plată.

Primăria face un apel la toţi contribuabilii care nu se regăsesc în baza de date a furnizorilor de utilităţi, cum ar fi orădenii care se încălzesc pe bază de apă geotermală, să se prezinte din proprie iniţiativă pentru depunerea declaraţiilor rectificative având în vedere faptul că, potrivit HCL 365 din 2009, scutirea de majorări şi penalităţi de întârziere cu condiţia achitării impozitelor restante în trei luni de la înştiinţarea lor se mai aplică doar până la sfârşitul acestui an.

Conform normativelor în vigoare, se consideră imobil dotat cu instalaţii construcţia care are toate cele trei utilităţi: apă şi canalizare (cu condiţia ca instalaţia de canalizare să conducă apa menajeră în reţeaua publică), energie electrică şi încălzire centralizată, indiferent că aceasta este oferită de Electrocentrale, funcţionează pe lemne, gaz sau alt combustibil, ori apă geotermală.