Măcelul din Parcul Bălcescu, unde mai mulţi copaci au fost puşi la pământ în urmă cu două săptămâni, a făcut orădenii mult mai sensibili la problema tăierilor de arbori. Populaţia continuă să reclame tăierile făcute de municipalitate la copacii din oraş.
Joi dimineaţă, locuitorii de pe strada Splaiul Crişanei au sesizat BIHOREANUL cu privire la lucrările făcute la arborii de pe spaţiul verde care străjuieşte malul Crişului Repede în partea dinspre şosea.
"Se taie copaci în zona de peste drum de parcul mare. Muncitorii au revenit însoţiţi de un specialist şi au tăiat un arbore", a reclamat un orădean pe pagina de Facebook a BIHOREANULUI.
În ciuda celor reclamate de orădeni, care au făcut inclusiv fotografii, reprezentanţii municipalităţii au reluat promisiunea viceprimarului Florin Birta că, până la noi ordine, toate tăierile de arbori au fost sistate.
"Singurele lucrări care se fac sunt de elagaj, adică de îndepărtare a ramurilor din partea inferioară a coroanei pentru înălţarea acesteia, şi de emondaj, care presupune tăierea ramurilor de pe trunchi pentru a stimula dezvoltarea în înălţime", a declarat directorul adjunct al Direcţiei Tehnice, Emil Benţan (foto).
Potrivit reprezentanţilor Primăriei, angajaţii Elecbrans au fost autorizaţi să facă tăieri în coronament pentru a asigura un aspect estetic al coroanei şi a degaja de crengile uscate sau crescute haotic căile de comunicaţii şi reţelele de iluminat public.
"N-am tăiat niciun copac, ci numai crengi. Aşa scrie în autorizaţie, aşa facem", a declarat muncitorul cu drujba.
Ulterior, pentru a preveni îmbolnăvirea copacilor toaletaţi, locul tăierilor va fi acoperit un strat de ulei de in sau mastic rece.
În urma verificărilor făcute în teren pe 29 ianuarie, municipalitatea a dispus opt puncte de lucru pe străzile: Splaiul Crişanei unde au fost toaletaţi 26 de arbori şi îndepărtat un trunchi complet uscat, Dacia 29 (2 copaci), Haţegului (1 copac), Doina 7 (3 copaci), Retezatului 2A (4 copaci), Principatele Unite (10 copaci), Tudor Vladimirescu (19 copaci) şi Iza (1 copac).
Fiecare dintre lucrări a fost autorizată separat de Direcţia Tehnică, iar executanţii au primit o copie a autorizaţiei pentru a putea dovedi legalitatea lucrărilor în faţa celor care le contestă. Lucrările vor trebui finalizate până la sfârşitul săptămânii viitoare.
În ceea ce priveşte alte lucrări, după o pauză de patru luni, municipalitatea a convocat pentru data de 6 februarie Comisia Consultativă formată din reprezentanţi ai Primăriei şi ecologişti pentru a dezbate eventuale tăieri de arbori uscaţi cerute de orădeni.
În paralel municipalitatea a solicitat sprijinul Oficiului Fitosanitar Bihor pentru stabilirea stării de sănătate a arborilor din parcurile orădene, a eventualelor tratamente care se impun şi a perioadelor în care se pot aplica.