Ceremoniile militare şi religioase organizate de Prefectură, Consiliul Judeţean, Primăria şi Garnizoana Oradea au strâns de 1 Decembrie circa 2.000 de orădeni, potrivit estimărilor Jandarmeriei, mulţimea ocupând şi zonele înconjurătoare ale Pieţei Unirii, lângă Biserica cu Lună şi pe Podul Ferdinand.

Vremea a ţinut cu românii, astfel că şi după încheierea festivităţilor religioase şi militare oamenii au mai rămas să asculte cântece populare şi colinde.

Onor la oficiali, osanale lui Sofronie

Ceremonia a fost deschisă odată cu sosirea oficialităţilor civile, în frunte cu prefectul Claudiu Pop şi subprefectul Cristian Bitea, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Ioan Mang şi Alexandru Kiss, şi a primarului Ilie Bolojan purtând, cum se cuvine, eşarfa tricoloră.

După ce aceştia au primit "Onorul la General" din partea Fanfarei Şcolii de pregătire a agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu şi au salutat Garda de Onoare, luând apoi loc în apropierea statuii primului unificator român, Mihai Viteazu, capelanul Garnizoanei Oradea, preotul Mircea Ioniţă, asistat de încă doi preoţi, fraţi gemeni, au oficiat o slujbă de Te Deum.

Spre iritarea unora, serviciul religios s-a lungit peste durata programată, care era de 10 minute, iar la capătul jumătăţii de ceas cât a ţinut preoţii ortodocşi au stăruit să-i aducă episcopului Sofronie osanale şi să se roage pentru acesta în mod special, chiar dacă era de faţă şi omologul său greco-catolic, Prea Sfinţitul Virgil Bercea.

Mesaj de unitate şi apel la mândrie

La încheierea serviciului religios, prefectul Claudiu Pop a rostit mesajul adresat românilor de către premierul Victor Ponta, unul foarte bine alcătuit, cum au remarcat persoanele care au ascultat cu atenţie.

"Ziua României este în fiecare zi, pe 1 Decembrie sărbătorim însă momentul maxim al statalităţii noastre. Este cea mai potrivită zi pentru a ne aminti cu mândrie de trecut, pentru a analiza cu atenţie prezentul şi pentru a privi cu încredere spre viitor", a transmis prefectul, mesajul premierului făcând trimitere, deopotrivă, şi la datoria conducătorilor, care "nu trebuie să fie de a-i umili pe români, ci de a-i respecta, şi nu de a-i abandona, ci de a-i proteja".

Un discurs scurt şi însufleţitor a avut şi profesorul Viorel Faur, care a remarcat că orădenii sunt prezenţi în număr mult mai mare decât altădată la sărbătoarea ţării, şi care i-a îndemnat să nu se sfiască să-şi arate mândria de a fi români în viaţa de zi cu zi. "Patriotismul trebuie să redevină un lucru firesc, să nu mai vorbim mereu de rău despre noi, să nu ne mai autoflagelăm şi când este, şi mai ales când nu este cazul", a spus istoricul.

De asemenea, Faur a amintit că Bihorul a avut cea mai numeroasă delegaţie la proclamarea Unirii la Alba Iulia, pe 1 Decembrie 1918, în mulţimea de atunci fiind 132 de "deputaţi" bihoreni dintr-un total de 1.228 de participanţi sosiţi din toate colţurile ţării.

Defilare cu aplauze

La încheierea discursului profesorului Faur, corul Traian Moşoiu a interpretat trei cântece patriotice mai vechi şi mai noi, la sfârşitul fiecăruia primind aplauze vii din partea asistenţei.

Un alt moment care a durat mai mult a fost cel al depunerii coroanelor de flori la statuia lui Mihai Viteazu, dar şi în această privinţă lucrurile s-au desfăşurat mai civilizat decât în anii trecuţi, dat fiind că soclul monumentului a fost delimitat cu panglici tricolore, pentru ca participanţii să nu ocupe locul destinat florilor. Fireşte, au adus coroane şi jerbe reprezentanţii administraţiei publice, ai structurilor militare ale Ministerului Apărării şi Ministerului Administraţiei şi Internelor, ai instituţiilor guvernamentale, de învăţământ şi cultură, ai partidelor, organizaţiilor şi asociaţiilor civice, dar şi simpaticul "Sandu de la Pericei", mai puţin cunoscut sub numele "din buletin", Alexandru Tătar.

Cea mai mare apreciere au arătat-o orădenii, la fel ca totdeauna, defilării militarilor din Brigada de Transmisiuni, Jandarmerie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţia de Frontieră şi Poliţia Locală, care au primit aplauze pe toată durata paradei.

La "ciolan" cu răbdare

În timp ce în jurul statuii au rămas sute de orădeni pentru a asculta muzică populară interpretată de Ansamblul folcloric profesionist Crişana al Teatrului Regina Maria, alte câteva sute s-au îndreptat spre Piaţa Independenţei, unde pe platoul din vecinătatea statuii lui Mihai Eminescu municipalitatea şi bucătarii Garnizoanei au pregătit deja tradiţionala fasole la cazan, cu ciolan afumat.

Distribuirea celor 2.000 de porţii de mâncare preparată în bucătăriile de campanie s-a făcut - alt amănunt remarcabil - în ordine, orădenii stând la coadă răbdători şi civilizaţi, fără a se îmbulzi, ceea ce a făcut mult mai uşoară sarcina jandarmilor şi poliţiştilor locali.

Foarte mulţi orădeni au continuat sărbătorirea Zilei Naţionale făcând plimbări în centrul oraşului, cumpărând cocarde şi steaguri tricolore, oprindu-se pentru a se fotografia în familie şi în grupuri de prieteni în faţa statuilor lui Mihai Viteazu şi Reginei Maria, intrând în cofetării sau, pur şi simplu, schimbând impresii despre festivitatea tocmai încheiată ori despre problemele fiecăruia, de zi cu zi, nu fără a se saluta, parcă mai convingător decât oricând, cu "La mulţi ani, România!", "La mulţi ani, române!".