Regal de muzică la Teatrul Regina Maria, şi nu doar la figurat, ci şi la propriu, concertul de gală de vineri seară al Filarmonicii orădene având în loja de onoare trei oaspeţi de seamă: Principele Radu al României, tânărul şi carismaticul Principe Nicolae şi mătuşa acestuia, fiică a Principesei Ileana, Alteţa Sa Imperială şi Regală a Austriei, Arhiducesa Maria Magdalena.

Întâmpinaţi de primarul Ilie Bolojan şi de directorul general al instituţiei, Daniel Vulcu, cei trei reprezentanţi ai Casei Regale a României au ajuns la Teatru cu câteva minute înainte să înceapă spectacolul, însă au fost nevoiţi să aştepte, la fel ca întreg publicul, mai bine de zece minute până ce locurile de pe scenă au fost ocupate de orchestră şi de cor.

În lojele Teatrului au mai putut fi văzuţi şi preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, oameni de afaceri, inclusiv străini, manageri de companii, şefi ai unor instituţii publice, mulţi dintre ei costumaţi în smochinguri, medici reputaţi, profesori, dar şi melomani abonaţi ai Filarmonicii, obişnuiţi ai concertelor simfonice care, de obicei, sunt reprezentate joia.

Condusă de dirijorul Romeo Rîmbu şi avându-l ca solist, la a doua piesă din repertoriu, pe violonistul Gabriel Criotoru, care a cântat la o vioară Guarnieri, orchestra a deschis concertul cu o piesă de Handel (Zadok the priest - imn de încoronare, scris pentru încoronarea lui George al II-lea al Marii Britanii), continuând cu Camille Saint-Saens (Introducere şi rondo capriccioso, op 28), în final interpretând Poema Română, op 1, de George Enescu, unul dintre artiştii preferaţi ai Casei Regale.

În încheierea concertului, orchestra a intonat, fireşte, şi Imnul Regal, moment în care întregul public s-a ridicat de pe locuri, aplaudând cu privirile îndreptate asupra lojei centrale minute în şir, inclusiv pe acordurile bisate.

Spectacolul de gală a luat sfârşit după o oră şi jumătate, dar cea mai mare parte a publicului a preferat să nu părăsească Teatrul, ci să aştepte în faţa clădirii ieşirea reprezentanţilor Casei Regale.

Judecând după comentariile celor prezenţi, impresia făcută de cele trei alteţe a fost puternică, Arhiducesa Maria Magdalena impunând printr-o ţinută cu adevărat princiară şi printr-o eleganţă care foarte rar poate fi văzută "pe viu" în Oradea, în timp ce Principele Radu a suprins prin discreţie şi austeritate, iar Principele Nicolae a stârnit o simpatie generală printr-o carismă greu de presupus la o persoană atât de tânără.

Cei trei înalţi oaspeţi au părăsit Piaţa Ferdinand în ovaţiile şi aplauzele tuturor, unii dintre cei de faţă nesfiindu-se să strige "Oradea vă iubeşte!", "Trăiască Regele!", "Trăiască Monarhia!" şi "Vă mai aşteptăm!".

Şederea în Oradea a celor trei reprezentanţi ai Casei Regale continuă cu un dineu oferit de municipalitate la Hotelul Double Tree by Hilton.

Vizita Principelui Radu, Prinţului Nicolae şi Arhiducesei Maria Magdalena a avut loc la invitaţia primarului Ilie Bolojan, care a dorit ca reprezentanţii Casei Regale să participe la dezvelirea statuii Reginei Maria, amplasată în Piaţa Ferdinand, aproape în acelaşi loc în care un monument similar fusese ridicat după Marea Unire, în onoarea unei alte vizite istorice, pe care suveranii României Mari au făcut-o în oraş în 23 mai 1919, când au marcat în mod simbolic instalarea administraţiei româneşti în Transilvania.

La fel ca la începutul secolului trecut, rostul statuii Reginei Maria este de a omagia această personalitate istorică de un mare patriotism, care a influenţat decisiv Congresul de Pace de la Paris pentru ca marile puteri să recunoască Marea Unire proclamată la Alba Iulia, iar României să-i revină un teritoriu cât mai întins, în pofida pretenţiilor diplomaţiei ungare.