Orădenii sunt aşteptaţi în acest week-end la cea de-a doua ediţie a festivalului "Zilele Basarabiei". Organizat de Asociaţia Elevilor şi Studenţilor Basarabeni din Oradea, festivalul va fi deschis de conferinţa "Implicarea civică - moft sau necesitate", care va avea loc vineri de la ora 14 la Casa de Cultură a Municipiului. Aceasta va fi urmată de la ora 16 de lansarea volumului "Pauza de râs" a scriitorului saritico-umoristic Efim Tarlapan, membru al Uniunii Scriitorilor în Moldova şi România. Sâmbătă, de la ora 12, va avea loc o ceremonie de depunere de coroane la Statuia Voievodului Mihai Viteazul din Piaţa Unirii, iar de la ora 18 la Student's Place va avea loc seara filmului basarabean.

"Festivalul îşi propune omagierea zilei de 27 martie, ziua Unirii Basarabiei cu România în 1918, promovarea culturii basarabene, a asociaţiei noastre în ideea stabilirii unor noi legături şi colaborări cu asociaţiile studenţeşti orădene, precum şi alte ONG-uri, dar şi cu autorităţile şi instituţiile din Oradea. Publicul pe care îl dorim şi îl invităm la aceaste evenimente este cel iubitor de frumos şi de neam", a declarat pentru BIHOREANUL, Anatol Cojocari.

Prima ediţie a festivalului a avut loc pe 27 martie 2009, ocazie cu care studenţii basarabeni au evocat "Podul de flori" din 1991 care a unit sentimental România şi Basarabia. Atunci, zeci de tineri au împodobit cu flori podul Ferdinand din centrul Oradiei, strigând "Trăiască! Trăiască! Ardealul, Moldova şi Ţara Românească!".