Orădenii mai au la dispoziţie doar 10 zile pentru a cere Primăriei finanţarea unor lucrări în cartierele lor.
,,Acesta este primul proces de bugetare participativă din Oradea, prin care cetăţenii se pot implica în dezvoltarea oraşului, propunând proiecte pentru înfrumuseţarea cartierelor. Proiectele trebuie să îndeplinească criteriile de eligibilitate, respectiv să fie proiecte de investiţii, să fie de interes public general şi să se încadreze în suma de 200.000 euro. Îi invităm în continuare pe cetăţeni să contribuie la realizarea de investiţii în oraş cu propriile idei, depuse pe site-ul activ.oradea.ro", a declarat viceprimarul Florin Birta.
65 de proiecte
Potrivit evidenţelor municipalităţii, până în prezent orădenii au transmis municipalităţii 65 de proiecte, majoritatea din cartierele Rogerius, Nufărul, Podgoria şi Ioşia şi mai puţin în zona centrală.
Printre cereri se numără amenajarea de terenuri de sport, piste pentru biciclete sau parcări, amplasarea de camere video pe arterele intens circulate sau digitalizarea asociaţiilor de proprietari.
Contribuabilii au mai cerut amenajarea unui centru social în clădirea fostei spălătorii de covoare de la ştrandul Ioşia, montarea de panouri sau sculpturi care să personalizeze intrările în oraş sau crearea unui grup statuar cu dansatori în straie populare care să simbolizeze prietenia de peste veacuri româno - maghiară.
Orădenii vor alege
Doritorii mai pot depune proiecte pe site-ul activ.oradea.ro până pe 21 ianuarie, după care proiectele depuse vor fi verificate din punct de vedere al eligibilităţii de o comisie formată din reprezentanţi ai Primăriei.
Proiectele rămase în competiţie vor fi supuse în perioada 5 februarie - 9 martie votării online iar în perioada 12 martie- 4 februarie vor fi votate cu urnă în cadrul unor întâlniri cu cetăţenii care vor fi organizate pe cartiere de conducerea municipalităţii.
Proiectele câştigătoare vor fi cuprinse în bugetul local pe 2018 în cursul lunii aprilie, după care vor fi scoase la licitaţie pentru a putea fi implementate, în funcţie de complexitate, încă din acest an.