Peste 400 de cereri de divorţ au fost înregistrate în primele 6 luni ale acestui an, cele mai multe procese fiind intentate în ultima lună, de orădeni plecaţi la muncă în străinătate, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Judecătoriei Oradea, judecătorul Cristi Danileţ.

Potrivit acestuia, faţă de anul precedent, numărul dosarelor de divorţ s-a păstrat, deocamdată, la acelaşi nivel, dar trendul este crescător, deoarece în luna iunie 2010 s-au înregistrat 100 de dosare, aproape dublu faţă de luna iunie a anului trecut. Tototadă, s-a dublat numărul persoanelor trimise în judecată pentru infracţiuni la legea circulaţiei şi faptele comise cu violenţă.

"Raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, în prima jumătate a anului 2010 s-au înregistrat cu 3.000 de dosare mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2009. S-a dublat numărul de dosare privind tâlhăriile, de la 12 la 25, şi uciderile din culpă, de la 6 la 12. A crescut numărul de dosare privind contestaţiile la executare, pretenţiile băneşti şi infracţiunile la regimul circulaţiei rutiere, numărul acestora cifrându-se la 155", a declarat judecătorul Cristi Danileţ.

Judecători supraîncărcaţi

Pentru a reuşi să facă faţă volumului mare de lucru şi totodată pentru a rezolva cauzele într-un termen rezonabil, conducerea Judecătoriei a solicitat magistraţilor să îşi programeze cel puţin o şedinţă de judecată şi în timpul vacanţei judecătoreşti din perioada 1 iulie - 31 august. "Chiar şi aşa, într-o şedinţă judecătorii au de analizat peste 100 de dosare", a explicat vicepreşedintele Judecătoriei.

Tot în timpul vacanţei, Judecătoria va asigura programul de lucru cu publicul la Registratură, zilnic între orele 9-11, şi la Arhivă, în zilele de marţi şi joi, între orele 9-11.

"Pe perioada verii se vor soluţiona şi cauzele considerate urgente de lege. Astfel în materie civilă sunt programate şedinţe de judecată având ca obiect ordonanţe preşedinţiale, somaţii de plată, pensii de întreţinere, fond funciar. În materie penală vor fi soluţionate cauzele privind inculpaţii arestaţi. În această perioadă se vor primi spre încuviinţare acorduri de mediere privind dosare aflate pe rolul instanţei, în orice zi lucrătoare şi indiferent de data când este fixat termenul de judecată", a mai spus Danileţ.