Orădeanul e bun-platnic. Sute de contribuabili au luat luni dimineaţă cu asalt ghişeele de plată ale municipalităţii pentru a-şi achita încă din prima zi de plată impozitele şi taxele pe anul în curs.

Primii plătitori s-au înfăţişat în faţa Primăriei cu câteva minute înainte de ora 8, iar la ora 11 grupuri compacte de orădeni intrau în sala ghişeelor în ritmul de sosire al tramvaielor şi autobuzelor.

"Primii orădeni au venit pe la ora 8 fără câteva minute. De atunci, vin în valuri, pe cum ajung în centru mijloacele de transport în comun. După toate probabilităţile aşa va fi toată ziua", a declarat o funcţionară.

"Dau tot, să ştiu că am scăpat"

Pentru a evita formarea cozilor, conducerea municipalităţii a dispus deschiderea tuturor ghişeelor de plată încă de la prima oră. O tânără în uniformă de poliţist local îndruma contribuabilii către casieriile mai puţin aglomerate. Poliţista a depus eforturi să convingă orădenii păstreze distanţa minimă, de altfel marcată cu o dungă pe podea, menită să îi asigure intimitate plătitorului de la ghişeu în discuţia cu funcţinara. Cam degeaba.

În mare parte vârstnici, contribuabilii s-au grăbit să îşi achite birurile pentru a scăpa de o grijă pe noul an. "Am venit să văd cât am de plătit. Dacă pot dau acuma tot, să ştiu că am scăpat, dacă nu, mai vin o dată la pensia de luna viitoare", a spus o orădeancă. Femeia deţine un apartament cu două camere în cartierul Rogerius. Impozitul pe care îl are de achitat este undeva la 131 lei, cu reducerea de 10% pentru suma plătită integral asta înseamnă 118 lei, dar avea pregătit în mână două bancnote de 100 lei. Preventiv.

10% reducere până în martie

În ciuda numărului mare de ghişee de plată deschise, reprezentanţii municipalităţii se aşteaptă ca atmosfera în piramidă să se menţină în continuare agitată. "Facem tot posibilul ca timpul de aşteptare să fie cât mai scurt. Avem în total 14 ghişee de plată împreună cu cele de la CEC şi Poştă, iar încasările se fac inclusiv online. În cursul zilei de joi se va lucra, ca de obicei, cu program prelungit până la ora 18", a declarat Eduard Florea, directorul economic al Primăriei.

Cu toate acestea orădenii nu au niciun motiv să se înghesuie la ghişee încă din prima săptămână în care Primăria face încasarea impozitelor. Conform hotărârii de Consiliu Local privind taxele şi impozitele pe anul 2013, bonificaţia de 10% se aplică pentru toţi contribuabilii care îşi achită integral obligaţiile faţă de bugetul local până la data de 31 martie.