Primăria face apel la orădeni să ia măsuri de reabilitare a faţadelor clădirilor. "Ca urmare a diferenţelor mari de temperatură din acest sezon, o serie de imobile vechi din municipiul Oradea prezintă degradări ale faţadelor, care pot pune în pericol siguranţa trecătorilor prin desprinderea unor bucăţi de tencuială", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Reprezentanţii municipalităţii reamintesc că potrivit Regulamentului de întreţinere a faţadelor imobilelor aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local 973 din 2004 „proprietarii imobilelor, persoane fizice sau juridice sunt obligaţi să asigure starea corespunzătoare a faţadelor prin întreţinerea suporturilor de finisaje şi ale detaliilor de faţadă (inclusiv la balcoane, console, ancadramente, decoraţiuni), înlocuiri de tâmplărie în cazul deteriorării acestora".

Normativul mai obligă proprietarii clădirilor la întreţinerea curentă a învelitorii prin înlocuirea elementelor degradate, dar şi întreţinerea, repararea şi înlocuirea elementelor compromise ale structurii suport a învelitorii, precum şi întreţinerea şi consolidarea sistemului structural pentru evitarea pericolelor publice. Orădenii care nu se vor conforma regulamentului riscă amezi între 200 şi 2.500 lei.

Corso-ul în plasă

Pentru a evita accidentele, Primăria a montat deja plase de protecţie la imobilele la care este coproprietar. Printre acestea se numără clădirea din Piaţa Unirii nr. 7, Palatul Apollo din strada Republicii nr. 12 şi Palatul Stern din strada Republicii nr. 10.

În paralel, municipalitatea a sesizat Inspectoratul Teritorial în Construcţii cu privire la starea avansată de degradare a imobilelor din strada Vasile Alecsandri nr. 21 şi nr. 8, Hotel Parc din strada Republicii nr. 5, Palatul Poynar din strada Nicolae Grigorescu nr.6, şi Palatul Ullman din strada Mihai Viteazul nr. 2. Pentru aceste clădiri inspectoratul urmează să stabilească măsurile de conservare care se impun şi termenele de execuţie a lucrărilor.

În paralel, la cererea conducerii Primăriei, Poliţia Comunitară Oradea pregăteşte o acţiune de informare a cetăţenilor cu privire la respectarea Hotărârii de Consiliul Local 1.027 din 2009 privind Regulamentul pentru instituirea taxei speciale pentru reabilitarea faţadelor clădirilor monument istoric.

În prima fază a acestei acţiuni se vor împărţi notificări, urmând ca în cazul nerespectării măsurilor care se impun să fie aplicate sancţiuni contravenţionale.