Orădenii sunt somaţi să îşi declare la Primărie fosele septice, sub ameninţarea unei amenzi de până la 10.000 lei.

"Aveţi obligaţia!"

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, obligativitatea declarării foselor septice este prevăzută în Hotărârea de Guvern 714 din 2022 privind aprobarea criteriilor pentru autorizarea, construcţia, înregistrarea, controlul, exploatarea şi întreţinerea sistemelor individuale adecvate de colectarea şi epurare a apelor uzate.

"Persoanele fizice şi juridice care deţin sisteme individuale de colectare şi evacuare a apelor uzate (bazin vidanjabil etanş sau fosă septică cu evacuare) au obligaţia să înscrie sistemul în Registrul autorităţii publice locale", se menţionează în comunicat.

Termenul limită este de 120 de zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare sau epurare a apelor uzate, respectiv de 180 de zile de la intrarea în vigoare a HG 714, adică până pe 27 noiembrie 2022, în cazul celor deja existente.

"Vom face controale în teren"

Conform prevederilor HG 714, Primăria Oradea a înfiinţat un registru special în care orădenii îşi pot înregistra fosele septice.

"Odată înfiinţat la Primărie acest registru special, toţi cei care deţin fose septice trebuie să le declare. Anul viitor, după expirarea termenului de 180 de zile, vom vedea cum stăm cu registrul şi vom face controale în teren. Cei care nu le-au declarat vor risca amenzi între 5.000 şi 10.000 lei", a declarat primarul Florin Birta pentru BIHOREANUL.

Birta a îndemnat orădenii să completeze declaraţia de înregistrare de pe site-ul Primăriei şi să o depună împreună cu actele doveditoare la centrul de informaţii cu publicul de la parterul palatului administrativ al oraşului, sau să o transmită online pe adresa municipalităţii: primarie@oradea.ro.