Peste o mie de orădeni sunt aşteptaţi sâmbătă la cea de-a doua ediţie a acţiunii "Ziua cimitirului", în cadrul căreia aparţinătorii sunt invitaţi să participe la curăţarea mormintelor celor dragi.

romulus cosma.jpg"Oferim participanţilor la acţiunea de curăţenie a mormintelor unelte cu titlu gratuit, ca să nu vină omul cu sapa sau hârleţul pe tramvai. Le vom distribui pungi de gunoi de unică folosinţă şi am pregătit deja 15 pubele de 1.000 de litri pentru gunoi", a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, Romulus Cosma (foto), directorul Regiei Autonome a Pieţelor Agrement şi Salubritate (RAPAS).

Directorul tehnic al RAPAS, Bimbo Szuhai Tibor, spune că se aşteaptă ca anul acesta să participe la acţiunea de curăţare a cimitirului mult mai mulţi orădeni faţă de anul trecut. "Am luat legătura cu instituţiile şcolare din municipiu şi foarte multe au răspuns pozitiv la iniţiativa noastră. În cimitirul municipal sunt înmormântate foarte multe personalităţi ale oraşului şi ne aşteptăm ca elevii să vină în număr mare să ne ajute la curăţarea mormintelor", a spus Bimbo.

Cimitirul orădean ocupă o suprafaţă de peste 65 de hectare de teren, pe care sunt înmormântaţi peste 250.000 de decedaţi, fapt pentru care conducerea RAPAS face apel la toţi orădenii care au aparţinători înhumaţi aici să iasă sâmbătă la curăţarea mormintelor de resturi vegetale şi bălării. Deşeurile culese vor fi depozitate la marginea aleilor, de unde vor fi ridicate de angajaţii regiei. "A fost o primăvară ploioasă şi iarba a crescut peste morminte. Noi facem curăţenie pe alei şi adunăm gunoiul, dar nu putem curăţa, cu oamenii pe care îi avem, o suprafaţă de zeci de hectare de morminte", a declarat directorul tehnic.

Prima ediţie a acţiunii "Ziua cimitirului" a avut loc pe 23 mai 2009, la iniţiativa conducerii regiei, care s-a văzut în imposibilitatea de a salubriza cu forţe proprii incinta cimitirului, şi a avut un efect pozitiv asupra imaginii locului.