Filarmonica Oradea îi așteaptă pe melomani la două evenimente în această săptămână: marți la recitalul „Reverberații muzicale” și joi la concertul „Sonorități de Geniu”.

Sonata Primăverii

Marți, de la ora 19, recitalul „Reverberații muzicale” îi va aduce pe scenă pe violoniștii Luminița Virginia Burcă și Nagy Kalman și pe pianista Roxana Ardeleanu.

Luminița Virginia Burcă a fost solist concertist la Filarmonica Oradea și în prezent este conf. univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică din București. Nagy Kálmán este concert-maestru al Filarmonicii de Stat Oradea și profesor asociat al Facultății de Muzică din Oradea. Pianista Roxana Ardeleanu este cadru universitar al Facultăţii de Muzică din Timişoara și colaborează cu Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely și cu Teatrul German de Stat din Timișoara.

Cei trei soliști vor interpreta lucrări de J. S. Bach - Partita în si minor pentru vioară solo: „Sarabande și Double", L. van Beethoven: Sonata „Primăverii" pentru pian și vioara în Fa major, nr. 5, op. 24, F. Kreisler: Liebesleid, C. Debussy: Sonata în sol minor pentru vioară și pian, p. I, S. Prokofiev: 5 Melodii pentru vioară și pian, Edward Elgar: Salut d'amour, G. Enescu: Sonata a treia „în caracter popular românesc" pentru pian și vioară, p. I.

„Lucrările marilor compozitori, odată ce au fost scrise și aduse în fața publicului cel puțin o dată, vor supraviețui de-a lungul secolelor, fiind transmise de la o generație la alta prin muzicieni și melomani”, a precizat, într-un comunicat, Filarmonica de Stat Oradea.

Lucrări de geniu

Concertul de joi, de la ora 19, este intitulat „Sonorități de geniu”, dirijorul invitat este Nicolò Umberto Foron, iar solist este violoncelistul Octavian Lup.

Nicolò Umberto Foron este un tânăr compozitor germano-italian, care în prezent este dirijor-asistent la Orchestra Simfonică din Londra și la Ansamblul Intercontemporain. A mai condus orchestre importante precum Mendelssohn-Academy/Gewandhausorchestra Leipzig, Mozarteum Orchester Salzburg, Staatskapelle Weimar, Opera National de Montpellier sau Tanglewood Festival Orchestra. Susține concerte și în calitate de solist-pianist și își va face debutul la Vienna Konzerthaus, cu Orchestra de Cameră Vieneză.

La doar 25 de ani a câștigat prestigioasa competiție de dirijat Donatella Flick Conducting Competition, conducând Orchestra Simfonică din Londra (London Symphony Orchestra) într-un mod exploziv și plin de bucurie (video).

Octavian Lup concertează pe scenele filarmonicilor din România și din străinătate, este violoncelist la Opera Națională din București, dar susține în paralel și o activitate solistică intensă. Proiectul său de suflet este „New Hope”, prin care susține concerte în spitale din țară, și are scopul să le aducă bucurie, prin muzică, oamenilor suferinzi, celor care le sunt alături, precum și cadrelor medicale.

Concertul de joi își propune să prezinte lucrări mai puțin cunoscute ale unor compozitori de geniu: Uvertura operei „Othello” op. 93, B 174, de Antonín Dvořák, Concertul în la minor pentru violoncel şi orchestră, op.129, de Robert Schumann, și Simfonia nr. 2 în do minor, op. 29, de Alexander Scriabin.

„Un ecou al suspinului”

„Un geniu nu este mereu cunoscut lumii întregi, ci poate să fie înțeles doar de către un grup restrâns de susținători la nivel mondial. Există genii în muzică, care au cucerit întreg globul, așa cum au fost Mozart, Beethoven sau Verdi. Și sunt compozitori al căror nume este cunoscut publicului larg, însă anumite piese din creațiile lor sunt puse adesea în umbră”, transmit organizatorii Filarmonicii.

Întreaga atmosferă a Uverturii Othello are un caracter epic, de dramă și cu schimbări bruște de stare. Dvořák a asociat în această lucrare dragostea distructivă cu forțele naturii, însă nu sub formă idilică, ci dimpotrivă, una distorsionată, conform specificului tragediei.

Deoarece pe vremea lui Schumann existau puțini violonceliști virtuozi, concertul dedicat violoncelului a fost considerat pierdut. „Piesa dispune și de o expresivitate poetică dificil de redat, o temă bântuitoare ce contrastează cu vigurozitatea orchestrei, dar are și un pasaj plin de emoție, unde suflătorii de lemn creează un ecou al suspinului”, transmit organizatorii.

Simfonia nr. 2 a lui Scriabin e „o lucrare monumentală, cu teme dramatice și incisive ritmic, dar și pasive, mai fluide ritmic și cu un caracter senzual”. „Absorbția de sine monstruoasă l-a făcut pe compozitor să fie unul dintre cei mai radicali compozitori care au existat vreodată”, mai transmit organizatorii.

Bilete la cele două evenimente muzicale se pot cumpăra de la sediul instituției, precum și online aici.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!