Orădenii sunt aşteptaţi miercuri, de la ora 17, la gala de premiere a sportivilor cu rezultate deosebite în cadrul programului "Campionii viitorului". "Evenimentul a fost gândit ca un mini-show şi va fi organizat în premieră la sala Antonio Alexe pentru a da posibilitatea unui număr cât mai mare de orădeni să participe la festivităţi", a declarat viceprimarul Huszar Istvan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Evenimentul va reuni nu mai puţin de 270 de sportivi (190 în cadrul unor sporturi olimpice şi 72 la sporturi neolimpice) şi 40 de antrenori (20 în sporturi olimpice şi 12 în sporturi neolimpice) legitimaţi la 15 cluburi orădene (6 sporturi olimpice şi 9 neolimpice).

"Ne aşteptăm la un număr mare de participanţi la festivităţi. Numai dacă adunăm sportivii, antrenorii, reprezentanţii cluburilor şi ai autorităţilor locale şi deja se adună peste 400 de persoane", a spus Huszar.

Pe lângă festivitatea de premieră, efectiv, evenimentul va mai cuprinde o demonstraţie de taekwondo, un număr de gimnastică acrobatică, respectiv ritmică şi evoluţii ale sportivilor de la Stephany Dance şi Feeling Dance.

Programul "Campionii viitorului" se află la cea de a şasea ediţie. Conform regulamentului, premiul în bani acordat tinerilor sportivi variază între 300 şi 1.500 lei, în funcţie de performanţa obţinută. "Pentru municipalitate, sportul este foarte important. Acesta este şi motivul pentru care plafonul alocat premiilor a fost majorat de la 150.000 lei la 200.000 lei", a spus Huszar.

Antrenorii şi reprezentanţii cluburilor sportive orădene prezenţi la conferinţa de presă spun că premiile acordate sportivilor de către municipalitatea orădeană sprijină mişcarea sportivă într-o perioadă dificilă. "Ne lipseşte o strategie naţională în domeniul sportului, iar în lipsa ei ne trebuie o strategie locală. Orice ajutor este binevenit", a spus Iacob Hanţiu, directorul CSU Oradea.

La rândul său Ionel Bungău, directorul CS Crişul, a afirmat că, deşi nu sunt mari, premiile acordate de municipalitate sunt un ajutor pentru sportivi şi antrenori. "Chiar dacă nu au crescut premiile, eu mă bucur că nu s-au tăiat. Dacă după primul an toată lumea se aştepta să nu mai fie acordate, acum toţi se raportează la aceste premii", a spus directorul.

Dan Matei, directorul LPS Bihorul, a spus că bazele unei colaborări între lumea sportivă şi municipalitate fiind deja puse, următorul pas va trebui să fie îmbunătăţirea infrastructurii sportive. Pentru ca oraşul să poată creşte o pepinieră de sportivi va trebui ca Primăria să amenajeze terenuri şi baze sportive pe care copiii şi tinerii să se poată antrena.

Potrivit regulamentului, beneficiarii programului de premiere şi susţinere a excelenţei în sport "Campionii viitorului" sunt sportivi de performanţă cu vârste între 10 - 19 şi 19 - 21 ani, legitimaţi atât în anul evaluat, cât şi la data premierii, la un club sportiv de pe raza municipiului afiliat federaţiei române aparţinând ramurei sportive respective şi recunoscut de Ministerul Tineretului şi Sportului.

Aceştia trebuie să fi obţinut în anul 2015, individual sau pe echipe, rezultate deosebite la competiţii modiale, europene, balcanice sau naţionale materializate printr-un loc pe podium.