Nu mulţi, dar educaţi şi informaţi. Aşa se consideră cei vreo 25 de orădeni care au lăsat deoparte comoditatea, participând joi seară la un protest împotriva felului în care Senatul l-a scăpat de ancheta DNA pe fostul vicepremier Gabriel Oprea, învinuit pentru moartea, acum un an, a poliţistului Bogdan Gigină.

Virtual - real

"Acum 25 de ani, când nu existau telefoane mobile şi Facebook, ne adunam câteva sute de oameni să protestăm împotriva clasei politice. Acum totul, la noi, se opreşte pe Facebook. Oare de ce s-a putut mobiliza Primăvara Arabă pe Facebook, dar la noi totul se opreşte în virtual?", se întreba unul dintre "veteranii" protestelor desfăşurate la Oradea în ultimul sfert de secol, Nicolae Moranciu, cel care a ajuns primul, joi seară, în Parcul 1 Decembrie.

Nimeni n-a răspuns, cert e că "ediţia orădeană" a protestului a fost iniţiată pe Facebook, unde trei tineri - Dorin Ionuţ Matei, Sebastian Duma şi Cristian Clăpan - au şi creat anume pentru acest eveniment pagina "Oradea: Oprea este protejat, vrem sa fie cercetat!".

"Vi s-a făcut puţin greaţă?"

Conform anunţului postat în prima parte a zilei, orădenii erau invitaţi să ia parte la un "protest spontan" împotriva actualei clase politice, "mai cu seamă împotriva lui Gabriel Oprea şi a acelor senatori şi parlamentari care l-au făcut scăpat din mâna justiţiei (...) în urma votului din Senat de luni, 19 septembrie".

Iniţiatorii precizau că "ieşim în stradă pentru cei care nu mai sunt printre noi şi nu-şi mai pot cere singuri dreptatea", amintind că "poliţistul Bogdan Gigină a murit în timpul serviciului", cel acuzat de ucidere de culpă, fostul vicepremier şi ministru de Interne Gabriel Oprea, fiind scăpat prin votul secret al senatorilor, care s-au opus începerii urmăririi penale. "Vi s-a făcut puţin greaţă după votul de luni din Senat?", se întrebau iniţiatorii protestului.

"Marş la Tribunal, general penal!"

Pe Facebook, s-au arătat "interesaţi" vreo 100 de orădeni, cam 60 au răspuns că "participă", dar în Parcul 1 Decembrie au ajuns nu mai mult de 25.

Unul dintre ei, Nicolae Bonchiş, a adus un steag tricolor cu gaura în mijloc, unde cândva era stema RSR, iar alţii au avut ca recuzită coli A4 pe care au printat mesaje precum "Marş la Tribunal, general penal!", "Oprea, te iubim, că ca tine nu găsim", "Imunitate pentru declaraţii politice, nu pentru furt, viol, ucidere din culpă sau omor!", "OOOOprea de tot!" şi "Oprea este protejat, vrem să fie cercetat!", în timp ce trei protestatari au afişat fotografia poliţistului Bogdan Gigină.

"Vrem să-l ajutăm să ajungă la proces"

Explicând că, deşi au anunţat un "protest spontan", au cerut şi obţinut autorizaţie de protest, alegând ca loc de desfăşurare Parcul 1 Decembrie pe de o parte fiindcă în anii trecuţi tot aici au avut loc proteste, iar pe de alta deoarece "în Piaţa Unirii se pregătesc sărbătorile de toamnă", participanţii şi-au spus opiniile fără a scanda sloganuri, ci dezbătând între ei şi cu cei doi jurnalişti prezenţi.

"Noi suntem susţinătorii familiei lui Bogdan Gigină şi vrem să-l ajutăm pe domnul Oprea să ajungă la proces cât mai repede, unde judecătorul va cântări atât probele acuzării, cât şi ale apărării", a spus unul dintre protestatari.

Întrebaţi dacă au încredere că Gabriel Oprea va demisiona, aşa cum ar fi dat de înţeles după ce miercuri seară se apărase la Antena 3 susţinând că de fapt nici nu le-ar fi cerut colegilor senatori să-l apere prin vot, oamenii au răspuns că, evident, nu. "E un tertip, o înşelătorie, Oprea s-a blindat deja cu votul din Senat, care a oprit urmărirea penală. Încearcă să păcălească opinia publică, pentru că aceasta nu ştie că DNA nu mai poate cere alt vot decât dacă ar prezenta noi probe, ceea ce în cazul unui accident rutier este aproape imposibil", a spus un tânăr.

"Vrem transparenţă"

"Vrem să aflăm în ce misiuni se plimba zilnic în mare viteză, cu limuzina plătită din bani publici şi cu girofar", "vrem decodarea mesajului că el reprezintă interesul naţional", "vrem desfiinţarea tuturor imunităţilor parlamentare, altele decât cele pentru declaraţiile politice din Parlament", "vrem vot deschis, vrem transparenţă, pentru că parlamentarii trebuie să ne reprezinte pe noi, nu să-şi reprezinte interesele lor, iar cetăţenii au dreptul să ştie cum au votat aleşii lor", "vrem transparenţă şi în achiziţiile publice, căci vedem cum un procuror DNA este judecat de CSM pentru că a declasificat achiziţiile de la serviciul secret al Internelor, prin care banii pentru acţiuni operative ajungeau în posesia şefilor", au spus protestatarii.

Oamenii au comentat şi modul deplorabil în care Oprea se exprimă, deşi este ditamai general cu patru stele şi doctor în ştiinţe militare, cerând pedepsirea plagiatorilor şi depolitizarea învăţământului: "Nu reuşeşte să lege două vorbe, ştim cu toţii cum a ajuns doctor şi general cu patru stele. România a ajuns să aibă 1.700 de generali, mai mulţi decât orice ţară din Europa. În ce războaie au luptat ei în ultimii 60 de ani? Ce lucrare de doctorat a scris Oprea? Pentru asta îi putem mulţumi doamnei Ecaterina Andronescu (n.r. – fost ministru PSD al Educaţiei, acum preşedintele comisiei pentru educaţie din Senat), care şi acum se opune desfăşurării concursurilor pentru directorii de şcoli, să rămână toţi cei de la PSD".

Unul manager de hotel, altul inginer, altul constructor, altul auditor, altul student - orădenii care au participat la protest au spus că, în pofida inerţiei generale a societăţii, ei sunt convinşi că "oricine e luptător nu stă acasă", şi s-au despărţit asigurându-se că, la nevoie, vor ieşi la o nouă manifestaţie. Chiar şi aşa, puţini şi săraci în "like"-uri...