Vara a început oficial, temperaturile sunt tot mai ridicate, dar centrul Oradiei este tot mai uscat. Pentru a descuraja vandalismele, Primăria ţine de o politică radicală şi refuză să mai monteze cişmele cu apă bună de băut în centrul oraşului.

Aşadar, orădenii şi turiştii care ies la plimbare în zonele pietonale tot mai extinse sunt nevoiţi să cumpere apă îmbuteliată şi, inevitabil, să producă mai multe deşeuri.

Rând pe rând

Faimoasă pentru proiectele pe care le face în spaţiile publice, Primăria Oradea are şi motive să fie criticată. Unul dintre ele este faptul că, odată ce a modernizat Piaţa Unirii, în 2015, a început să închidă robinetul cişmelelor cu apă potabilă. 

Întâi, "ţâşnitoarele" au dispărut din Piaţa Unirii, apoi şi din restul zonelor centrale reabilitate. Explicaţia Primăriei, în 2017, a fost că cişmelele sunt un punct de atracţie pentru vandali şi cetăţeni certaţi cu bunul-simţ, în general de etnie romă, care foloseau apa ca să se spele. Cum aceste imagini nu se potriveau cu centrul capitalei Art Nouveau a României, municipalitatea a decis să taie răul de la rădăcină, lăsând orădenii şi turiştii fără surse gratuite de apă potabilă! 

Piaţa Unirii Oradea

De decor

Din acest motiv, Piaţa Ferdinand, transformată în mare parte în zonă pietonală, nu mai are nicio cişmea, iar aceste facilităţi urbane aparent mărunte, dar importante în zilele caniculare, n-au fost incluse nici în proiectele de transformare în artere pietonale a unor străzi cum sunt Vasile Alecsandri ori Libertăţii.

Culmea este că proiectul de modernizare al străzii Aurel Lazăr a inclus o cişmea cu apă care, spre bucuria stăpânilor de câini, are şi o tăviţă unde animalele îşi pot stăvili setea. Cişmeaua a funcţionat scurt timp, dar acum nici nu mai este racordată la reţeaua de apă, aşa că nu face altceva decât să adune praf. 

Aurel Lazar Oradea

Rămâne cum am stabilit!

Florin BirtaPrimarul Oradiei a moştenit regula "anti-cişmele" şi nu se dezice de ea. "Este o politică mai veche a Primăriei, pe care încă o aplicăm. În zonele centrale nu vor reapărea cişmele", spune acum Florin Birta (foto).

Mai mult, cişmelele dispar şi din parcuri, dar acolo din cauza şantierelor. De pildă, în Parcul Nicolae Bălcescu, unde se înlocuiesc reţelele de termoficare, nu mai este niciuna, în Parcul Petőfi, care intră vara asta în reabilitare, la fel, şi tot aşa se va întâmpla cu ţâşnitoarele din Parcul 1 Decembrie. 

Proiectele din parcuri prevăd, însă, reamplasarea de astfel de instalaţii. "În parcuri vom avea în continuare cişmele", promite primarul Birta. 

Prea mult plastic

Lipsa cişmelelor cu apă nu produce doar un disconfort orădenilor sau turiştilor care se plimbă prin centru şi care dau banii pe apa îmbuteliată, ci şi o problemă de salubritate. Cu cât mai multe flacoane vor cumpăra orădenii, cu atât mai multe deşeuri stradale va genera Oradea, în timp ce peste tot în lume se vorbeşte despre nevoia reducerii cantităţilor de gunoaie.

În 2019, tocmai pentru a descuraja consumul inutil de plastic, un ONG din Oradea a derulat proiectul "Deplastificat", prin intermediul căruia a întocmit o hartă a cişmelelor şi a localurilor din oraş care oferă gratuit apă de băut, orădenii fiind îndemnaţi să aibă mereu la ei sticle refolosibile pentru apă. "E important ca oraşul să aibă surse de apă potabilă gratuită, mai ales că sunt tot mai mulţi orădeni care aleargă sau merg cu bicicleta şi prin centru", spune Andra Cloştorfeanu, iniţiatoarea proiectului. 

Câtă vreme Primăria va fi zgârcită cu apa din cişmele, tot ce pot face orădenii este să apeleze la privaţi, pentru un pahar de răcoare...


ABANDONATĂ
Fântână dispărută

În zona centrală, Oradea nu excelează nici la capitolul fântâni arteziene, o altă sursă de răcorire în zilele caniculare. În afară de jocurile de apă de pe Republicii, fântânile din Parcul 1 Decembrie, cele care se murdăresc foarte repede din Piaţa Unirii şi o fântână montată recent în Piaţa Ferdinand, oraşul nu prea are cu ce se lăuda.

Fântână

Mai mult, orădenii care îşi cunosc oraşul au observat că o fântână din piatră cu plăci decorative care era la colţul străzii Ady Endre (foto), lângă restaurantul Dock, a dispărut. Când s-a reabilitat Piaţa Ferdinand, Primăria a promis că va reface şi fântâna şi o reamplasează, ceea ce nu s-a mai întâmplat, pentru că în subteran a fost instalat un transformator de energie electrică. Deoarece nu i s-a găsit alt loc în oraş, frumoasa fântână zace într-un depozit al Primăriei... 


VOCEA STRĂZII

Primăria a desfiinţat mai multe cişmele din zona centrală. Credeţi că este o idee bună?

Nici la locurile de joacă nu prea sunt, ceea ce este foarte rău. Copiii transpiră, aleargă, se joacă şi n-avem nici apă să-i spălăm pe mâini.
Loredana

Nu ai cişmele, cumperi apă plată din magazin, că Primăria parcă asta vrea, să sprijine mediul de afaceri, nu orădenii. Nu e bine.
Mihai Secelan

Poate au spus unii că se face risipă de apă cu cişmelele, ceea ce de multe ori e adevărat. Dar soluţia e să le repare, nu să le elimine.
Ciprian

Cişmelele sunt foarte folositoare, Primăria ar trebui să nu renunţe la ele, ci eventual să aducă cişmele mai noi şi mai curate. 
Naty Orszag

Foarte des mă opream să închid o cişmea lăsată deschisă intenţionat, iar odată am văzut o doamnă ce se spăla pe picioare la cişmea.
Ana-Maria Cioara

Au dispărut toaletele publice, dispar şi cişmelele. Probabil se doreşte să mergem doar în localurile din centru, nu pe spaţiul public.
Dana

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!