Viața nu-i ca-n telenovele. Ați auzit de un orădean sărac lipit să fie „lovit” de o moștenire la care nici nu visa? Ei bine, prin comparație, Primăria este moștenitor de profesie. 

„În prezent, există pe rolul birourilor notariale 11 cereri formulate de către Municipiul Oradea având ca obiect proceduri succesorale”, spune directorul juridic al instituției, Oltea Marc. Primăria este o moștenitoare norocoasă...

Cinci potențiale moșteniri pe an... 

Decenii în șir, moștenitorul de drept al românilor fără succesori a fost statul. Cum acesta nu prea avea cum ști de bunurile rămase fără proprietar, iar primăriile din țară nu aveau niciun interes pentru lămurirea situației lor, multe rămâneau în paragină. „Noul Cod Civil prevede că moștenirile vacante sunt culese de către administrațiile locale, așa că începând din 2013 am devenit mult mai atenți la astfel de cazuri”, spune secretarul Consiliului Local Oradea, Eugenia Borbei (foto).

În medie, municipalitatea înregistrează 5 dosare de succesiune vacantă pe an. Mult mai puține ajung însă să fie fructificate. „Conform legii, notarul care preia dosarul de moștenire este obligat să caute succesorii legali, copiii, urmașii copiilor, soț-soție, frați, surori, nepoți, unchi, mătuși sau veri primari în viață. Abia dacă moștenitorii legali nu există sau nu acceptă moștenirea în termenul de un an de la data decesului, bunurile rămase de la defunct vor fi culese de unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află”, explică notarul Marinela Baba. 

Descoperite întâmplător 

Dincolo de munca încurcată pe care o presupune identificarea moștenitorilor, angajații municipalității spun că identificarea bunurilor fără stăpân este îngreunată de lipsa unei proceduri concrete. „De regulă, aflăm de moștenirile vacante întâmplător, când vin asociațiile de proprietari să reclame că se adună utilitățile neplătite pentru un apartament”, spune directorul juridic al Primăriei, Oltea Marc (foto).

Pentru a stimula reacția asociațiilor, municipalitatea le-a obligat să anunțe decesul proprietarului cunoscut ca fiind fără moștenitori în cel mult 3 luni. În caz contrar, toate cheltuielile cu utilitățile care decurg după această dată vor fi acoperite de asociația de proprietari, chiar dacă, într-un final, imobilul va fi moștenit de Primărie.

Cap la cap, în ultimul deceniu, municipalitatea a preluat 7 succesiuni vacante. Cea mai mare avere a fost moștenită de pe urma unei orădence, foste corectoare la Imprimeria de Vest, care în 2020 a lăsat orașului conturi în valoare de 47.900 euro, un apartament cu 3 camere în strada Sovata și un automobil Suzuki nou-nouț. De pe urma femeii, Primăria din Balc a moștenit, la rândul ei, o casă cu anexe, terenuri arabile, fânețe și livezi în valoare de încă 85.000 euro aflate pe teritoriul comunei.

O casă pe deal

Nu toate moștenirile sunt, însă, la fel de bogate. Conform evidențelor, în 2021 municipalitatea orădeană a preluat doar 2 apartamente, după care a urmat o pauză, iar în anul acesta urmează să fie preluată o casă din strada Ana Ipătescu. Imobilul, chiar dacă a ajuns în paragină, este situat deasupra stației CFR, într-o zonă bună a orașului, fapt pentru care a și trezit interesul unor potențiali moștenitori.

„Pe parcursul derulării dosarului de moștenire au apărut solicitanți care au susținut, cu acte de mână, că au îngrijit persoana decedată și că ar trebui să preia casa. Ne-am judecat și, când am cerut expertiză grafologică în instanță, aceștia au renunțat la proces”, povestește Marc.

Situația nu e singulară. „Cazurile în care persoane susțin că li s-a promis imobilul de către răposat sunt destul de dese, dar rareori afirmația este susținută cu acte”, explică directoarea.

Primărie, vreau apartamente!

În prezent, municipalitatea este cea mai norocoasă moștenitoare din Oradea, cu imobile revendicate în toate cartierele orașului. Astfel, pe lângă casa din strada Ana Ipătescu, Primăria vizează, printre altele, apartamente sau garsoniere bine amplasate în zona centrală pe străzi cum ar fi Vasile Alecsandri nr. 11 și Petru Rareș nr. 1.

De asemenea, orașul a făcut demersuri pentru a prelua locuințe în Rogerius, pe strada Decebal 3, Aluminei, Alexandru Odobescu 1, în Ioșia pe Erofte Grigore 22 și Ovid Densușianu 3, precum și în Nufărul, pe strada Onisifor Ghibu 16 ș.a.

De altfel, municipalitatea se numără printre administrațiile locale „fruntașe” care au văzut oportunitatea preluării imobilelor fără stăpân. „Nu există o evidență la nivel național, dar este cert că suntem printre primele administrații locale din țară care au declarat vacanțe succesorale imediat după intrarea în vigoare a legii”, spune un angajat al Primăriei. Pe de o parte, pentru că imobilele rămase fără stăpân riscă să ajungă în paragină, pe de alta pentru că în Oradea, se știe, nu scapă de obligații fiscale nici morții...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!