Maşina SMURD trece încet pe strada principală. Automat, trecătorii îşi ridică măştile şi peste nas. "În localitatea dvs. nivelul de răspândire al noului coronavirus este ridicat. Respectaţi măsurile stabilite de autorităţi pentru a vă proteja viaţa şi familia", răsună în difuzoare. 

Localnicii ştiu textul pe de rost. "Păstraţi distanţa fizică, evitaţi aglomeraţiile, purtaţi corect masca, menţineţi igiena mâinilor şi dezinfectaţi-vă după atingerea obiectelor", se aude tot mai departe. Bărbaţii îşi reiau discuţia. "Nouă, românilor, ne place să ne vedem, să povestim, să bem ceva... Dacă ne-ai închis în casă, ne-ai distrus", explică un localnic. "Distruşii" de lângă el dau din cap aprobator. "E o prostie!", concluzionează vorbitorul. 

Nucetul a intrat în carantină pentru 14 zile, începând din 2 decembrie. Nemulţumiţi, localnicii rezistă cum pot...

"Se carantinează!"

Nucet este primul oraş din Bihor intrat în carantină. Restricţiile au fost înăsprite începând din 2 decembrie, prin ordinul şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, ca urmare a creşterii incidenţei îmbolnăvirilor în ultimele 14 zile la 9,01 la mia de locuitori. Măsuri similare au fost aplicate şi în satul Sighiştel, situat la 6 kilometri, unde incidenţa a ajuns la 10,89, iar în localităţile învecinate, Fânaţe şi Câmpani, cu o incidenţă de 10,81, carantina a fost prelungită cu încă 7 zile.

Printre multe altele, ordinele interzic intrarea sau ieşirea din localităţi prin alte locuri decât pe drumurile publice, formarea de grupuri mai mari de 6 persoane, oficierea de slujbe religioase în interiorul bisericilor, organizarea de evenimente private, precum şi funcţionarea localurilor, sălilor de jocuri şi saloanelor de înfrumuseţare. Programul magazinelor a fost limitat până la ora 20, cu excepţia benzinăriilor şi farmaciilor.

Prin excepţie, sunt permise tranzitarea localităţilor carantinate, dar fără oprire, şi circulaţia localnicilor pe baza declaraţiei pe proprie răspundere privind scopul deplasării ori a adeverinţei eliberate de angajator. 

Oraşul-fantomă

Joi dimineaţă, la intrarea şi ieşirea din Câmpani, satul carantinat de dinainte de Nucet, echipaje de Poliţie şi jandarmi făceau filtre. "Cartea de identitate, vă rog", cer poliţiştii. Localnicii sunt puşi să prezinte declaraţia, iar trecătorii sfătuiţi să nu oprească pe drum. Poliţiştii n-au dat nicio amendă. "Declaraţia este uşor de completat, aşa că, dacă vor, oamenii circulă", zice un jandarm.

Dincolo de filtru, Nucetul se arată ca un oraş numai cu numele. Blocuri ruseşti cu balcoane din lemn, din care băbuţe curioase se zgâiesc la trecători, şi magazii de lemne în faţa cărora sunt parcate maşini cândva scumpe reprezintă tot confortul localnicilor. Sistemul de încălzire centrală a fost scos din funcţiune de decenii. Pe hornul abandonat scrie încă mare "Trăiască RPR!".

Aşezarea, cu ochiuri de gheaţă care acoperă asfaltul, miroase a pământ reavăn, frunze moarte şi fum de sobă. Dintre blocuri se aude pocnet de lemne crăpate din topor, iar dinspre şosea bocănitul muncitorilor la o casă de rugăciuni care aduce a sală de sport.

"Ce să ne mai facă pandemia?" 

Străzile sunt goale. Autospeciala SMURD şi un echipaj de Poliţie patrulează periodic cerând localnicilor respectarea restricţiilor. În pauzele dintre ture, bătrânei cu masca trasă doar pe gură trec agale, căutându-se cu privirea. 

În Nucet localnicii se ştiu între ei. Străinii atrag repede atenţia, aşa că aceştia îşi ridică masca peste nas. "Trăiesc bine, mănânc bine, nu mă tem de niciun coronavirus", spune Mihai (foto). Bătrânul de 80 de ani povesteşte cu un amic la colţul Primăriei. "Din 20.000 de oameni, câţi eram odată, n-am rămas nici 3.000. Ce să ne mai facă pandemia? Oricum totul e gol...", zice dezamăgit.

Octogenară, la rândul său, tanti Marioara a ieşit să tragă aer. "Dau o tură în jurul blocurilor să îmi mai dezmorţesc genunchii", spune din spatele ochelarilor aburiţi. Se opreşte la panoul cu afişe electorale, la cel cu anunţurile Primăriei, după care continuă spre casă. "La vârsta mea e riscant. Încerc să mă protejez cu vitamina C şi să nu iau contact cu nimeni", spune femeia.

De la bar la Facebook... 

Localnicii nu văd carantinarea cu ochi buni. "Toţi sunt nemulţumiţi. Ne-au închis în case că ne-au băgat pe listă bolnavii de la Spitalul de psihiatrie, care nu sunt din Nucet", spune Ioan. Ca mai toţi, bărbatul poartă masca doar peste gură. "Nu-mi place. Îmi aburesc ochelarii şi am probleme de respiraţie de când lucram în mină", zice pensionarul. 

Însoţitorul său nici măcar nu poartă. "Eu niciodată n-am". Pensionarii îndură greu izolarea. "Nu poţi ieşi pe bancă, nu poţi vorbi cu vecinul, nu poţi respira fără mască... Asta e o mare problemă", spune bărbatul.

Localnicii îşi fac de lucru prin casă. "Acum, că s-a închis barul, stau acasă. Am vişinată, am cornată, am vin... Beau un pahar, mă uit pe Facebook, pornesc televizorul şi cam atât", spune Vasile (foto). Pensionarul are chiar o teorie. "Eu cred că am avut treaba asta acum trei ani. Specialiştii spun că a mai fost la noi. Nu aveam gust, nu aveam miros, tuşeam ca un descreierat, îmi era frig, mă dureau picioarele...". A scăpat cu ceai de măceşe. Dar nu vrea să repete experienţa...

"Carantina e o porcărie" 

Spre deosebire pensionari, tinerii nu se tem de infecţie. "Nu mă tem. Majoritatea celor care au avut au fost asimptomatici. Bunică-mea e internată la Spitalul de psihiatrie. I-au găsit coronavirus, dar n-are simptome", spune Ioana (foto). Tânăra se îngrozeşte mai mult de completarea declaraţiei decât de boală. "Dacă vrei să ieşi în oraş, dacă vrei să mergi la un medic, orice vrei să faci, trebuie să completezi declaraţii. Atunci mai bine stai în casă...".

Cei mai afectaţi de carantină sunt comercianţii. Piaţa s-a închis, crâşmele au tras obloanele, iar ABC-urile au rămas fără clienţi. "Vânzările au scăzut cu un sfert. Oamenii ies o dată la trei zile după strictul necesar, nu ca-n primăvară, când toată lumea făcea stocuri", spune o vânzătoare.

Cea mai revoltată este, însă, farmacista. "Toată povestea asta cu carantina e o porcărie. Dacă ar fi fost ceva serios ar fi trebuit să crească vânzările. Nu am văzut să se vândă mai bine vitaminele, antiviralele sau să facă lumea stocuri. Vin doar bolnavii cronici, şi aceia mai puţini că se tem că-i opreşte Poliţia pentru declaraţie, nu că se tem de coronavirus", spune femeia.

"Să ne scoată!"

Cel mai supărat este primarul Adrian Tuduce. Edilul susţine că oraşul a fost carantinat dintr-o eroare birocratică. "Am avut pacient cu Covid-19. Omul a decedat în spital la Beiuş, familia l-a înmormântat în Balc, dar în evidenţe figura în carantină. Am sunat la DSP Bihor. Mi-au spus că nu îl pot scoate din hârtii fără un act oficial. Aşa, dacă îmi numeri toate îmbolnăvirile şi le mai bagi şi pe alea de la Spitalul de psihiatrie, normal că mă închizi când vrei!", protestează Tuduce.

Primarul vede măsura izolării localităţii ca una extremă: "Majoritatea bolnavilor sunt asimptomatici. De ce mă carantinezi atunci?". Tuduce e convins că, prin verificarea evidenţelor, incidenţa îmbolnăvirilor va scădea. "Vă spun eu, săptămâna aceasta ajungem sub 3 la mie! O să fac adresă către DSP să ne scoată din carantină".

"Nu vom prelungi carantina"

În ciuda folclorului local, managerul Spitalului de psihiatrie Nucet, Horia Miara, neagă că pacienţii săi ar afecta statisticile. "Spitalul e carantinat din martie. Pacienţii nu ies şi nu sunt contabilizaţi ca fiind din Nucet", spune el. Dintre cei 39 de infectaţi, majoritatea cu simptome uşoare, ultimii trei vor ieşi din izolare săptămâna aceasta. "Am trecut cu bine", zice managerul.

De cealaltă parte, prefectul Dumitru Ţiplea este convins că izolarea Nucetului a dat rezultate. "Vineri, incidenţa îmbolnăvirilor coborâse deja la 6,56 la mie", spune Ţiplea. Prefectul pune fluctuaţia mare a incidenţei îmbolnăvirilor pe seama numărului populaţiei, de puţin peste 2.000 de locuitori. "Fiind o populaţie redusă, normal că orice pacient în plus creşte rapid incidenţa îmbolnăvirilor. Dar, dacă vom continua tot aşa, la finalul perioadei nu vom prelungi carantina, iar viaţa va reveni, treptat, la normal", zice Ţiplea. Chiar dacă n-au învins virusul, măcar localnicii vor începe să trăiască cu el...


SATE LA IZOLARE
"Carantina a ajutat!"

Pe 2 decembrie, odată cu izolarea localităţilor Nucet şi Sighiştel, autorităţile au prelungit cu o săptămână şi carantinarea satelor vecine Câmpani şi Fânaţe. Joi după-amiază, centrul celor două localităţi era pustiu. Tinerii erau la muncă, iar bătrânii în case. "Ne-am mirat cât de bine s-a conformat populaţia", spune secretarul Consiliului Local Câmpani, Olimpia Bogdan.

Primăria a distribuit declaraţii tipizate localnicilor, a dezinfectat cabinetele medicale tot la 3 zile, Primăria şi sediul Poliţiei săptămânal, şi a format grupuri de sprijin pentru cei izolaţi. "Carantina a ajutat. Chiar dacă oamenii s-au speriat, numărul infectărilor a scăzut", spune Bogdan. Localnicii se aşteaptă ca începând de săptămâna aceasta viaţa să revină la normal...