Guvernul a aprobat, marţi, "Ordonanţa facturilor", adică noul set de măsuri de sprijin în domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale.

În şedinţa Executivului, premierul Nicolae Ciucă a subliniat că, în februarie şi martie, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 bani pe kW/oră la energia electrică şi 0,31 bani pentru kW/oră la gaze naturale, indiferent de consum.

"Pentru energie, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 bani pe kW/oră energie electrică şi 0,31 bani pentru kW/oră la gaze naturale, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 de kW/oră energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti 0,68 de bani pentru kW/oră la energie electrică şi circa 0,22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse. Am decis, de asemenea, ridicarea nivelului de compensaţie pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice, astfel încât efectele crizei să fie cât mai puţin resimţite de către oameni şi de către economia românească, având nevoie acum, mai mult ca oricând, de susţinere pentru redresarea post-pademie", a explicat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei, potrivit agenţiei naţionale de ştiri Agerpres.

În ce priveşte consumatorii non-casnici, pentru IMM-uri şi industria alimentară, Executivul a plafonat preţurile la 1 leu pe kW/oră, TVA inclus, şi 0,37 bani kW/oră la gaze naturale.

De precizat că CET-urile și marii consumatori beneficiază de alte tipuri de ajutoare.

Între altele, premierul a subliniat că noul set de măsuri finalizat de Guvern se va aplica pentru lunile februarie şi martie, după consultările avute atât la nivelul coaliţiei de guvernare, cât şi cu partenerii sociali.

Ciucă a mai amintit şi că săptămâna trecută Executivul a decis înfiinţarea Comitetului interministerial în domeniul energiei, care "are ca obiectiv identificarea de soluţii în vederea limitării creşterii preţurilor la energie, având ca atribuţii principale stabilirea cauzelor creşterii preţurilor la energie şi evidenţierea posibilelor soluţii aplicabile pe termen scurt, mediu şi lung în vederea limitării creşterii preţurilor la energie.

Plafonarea nu poate fi aplicată retroactiv

La finalul şedinţei de Guvern, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat şi că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor va putea aplica amenzi de până la 200.000 de lei furnizorilor de energie care nu aplică plafoanele şi compensările prevăzute de lege.

Ministrul a menţionat că, până în prezent, ANPC putea aplica sancţiuni de până la 50.000 de lei. Totodată, ANRE poate aplica sancţiuni de până la 400.000 de lei.

Pe de altă parte, Popescu a anunţat că prevederile ordonanţei de urgenţă adoptate marţi, privind preţurile suportate de consumatorii casnici şi cei non-casnici la energie şi gaze naturale, nu pot fi aplicate retroactiv.

"Mi-aş fi dorit - şi am tot anunţat - ca această ordonanţă, dacă s-ar putea, să o aplicăm şi în noiembrie şi decembrie. Din păcate, astăzi am întrebat încă o dată în şedinţa de guvern - a fost un răspuns al Ministerului Justiţiei foarte clar. Nu putem să o aplicăm retroactiv", a spus el.

Ordonanţa a fost votată după o serie de discuţii tensionate în cadrul Coaliţiei de Guvernare. În urma unei discuţii cu preşedintele PNL Florin Cîţu, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că noua ordonanţă nu va fi adoptată în şedinţa de guvern de marţi. La scurt timp, Cîţu l-a contrazis în faţa jurnaliştilor, declarând că "ordonanţa va fi dată azi".