Anul 2022 începe cu stângul. Încălzirea arde la buzunar, prețul gazului a explodat, iar curentul electric provoacă scurt-circuite oricărui buget familial.

„Oamenii sunt speriați. Am asociație unde majoritatea și-au plătit întreținerea, așa majorată, săptămâna trecută, imediat după afișare, pentru că se tem că, dacă își cheltuie din bani, adună restanțe și nu mai pot plăti din urmă”, spune administratorul a 18 asociații de proprietari din Oradea, Cristian Ile.

Au venit facturile!

Scumpirea gigacaloriei cu 40%, de la 283 lei la 396 lei, începând din noiembrie 2021, a dat în clocot facturile, în ciuda subvenționării cu 129 lei asigurate de la bugetul local.

Săptămâna trecută, administratorii asociațiilor de proprietari din oraș au afișat primele facturi majorate, aferente lunii decembrie. „Încălzirea unei garsoniere costă cam 240 lei, a unui apartament cu 2 camere vreo 320 lei, a unuia cu 3 camere 420 lei, respectiv 450 lei pentru unul cu 4 camere”, spune Cristian Ile (foto).

La aceste sume se adaugă și apa caldă, scumpită de la 18 lei la 26 lei metrul cub, gunoiul și altele. Cap la cap, costurile pentru întreținerea unei locuințe încep de la 70 euro pe lună și urcă după obiceiurile de consum. „La o suprafață de 68 metri pătrați, încălzirea unui apartament cu repartitor este de 228 lei, iar al unuia fără urcă la 494 lei”, spune directorul societății de administrare Bioframe, Cristian Lucaci.

Calculul e valabil pentru blocurile noi și cele reabilitate termic, iar diferența o face consumatorul. „Proprietarul unui apartament cu repartitor nu lasă geamul deschis, ca să nu arunce cu banii, pe când cel fără repartitor nu are nicio motivație”, explică Lucaci. Spre exemplu, dacă într-un apartament contorizat proprietarul își menține o temperatură de 21 grade, într-unul necontorizat poate depăși 25 grade. Iar consumul este mai mare...

Câte 10% în plus pe lună!

De altfel, orădenii au evitat o explozie a cheltuielilor cu încălzirea doar pentru că Termoficare a umblat la perioada de facturare. „Dacă anul trecut în ianuarie facturile au fost foarte mari pentru că implicau 37 de zile de consum, iarna aceasta facem citirile la 28-29 zile ca să nu mai fie diferențe majore între luni”, spune directorul comercial al societății, Dan Crețu (foto).

Chiar și așa, raportat la decembrie, Termoficare anunță o majorare cu 10% a facturilor pe ianuarie și cu 20% a celor pe februarie. „Iarna e tot mai grea. Spre deosebire de decembrie, în ianuarie am avut și zile cu -15 grade, iar pentru săptămâna aceasta se anunță temperaturi negative inclusiv ziua”, spune Crețu.

Administratorii asociațiilor de proprietari spun că dacă în decembrie agentul termic intra în blocuri la circa 40 grade și o presiune de 3,5 bari, săptămâna trecută, pentru același confort termic, temperatura agentului termic crescuse la 58 de grade și presiunea la 4,5 bari. Iar asta costă...

Avantajul de la bloc

Chiar și așa, investițiile de peste 100 milioane euro făcute în ultimii ani în sistemul centralizat de termoficare, sistemul încrucișat de subvenții acordate operatorului și consumatorilor acestuia, precum și reducerea prețului gigacaloriei cu 23 lei, de la 396 lei la 373 lei, promisă de primarul Florin Birta începând cu februarie, transformă clienții CET într-o categorie privilegiată.

Raportat la aceeași suprafață, orădenii care se încălzesc individual pe gaz, curent sau lemne plătesc mult mai mult pentru încălzire și apa caldă.

Directorul comercial al Termoficare a făcut un calcul pornind de la tariful plafonat la 367 lei pe MWh al gazului furnizat de Distrigaz Vest, potrivit căruia costul gigacaloriei din centrala individuală pe gaz este de 546 lei, mult peste prețul de 396 lei al CET-ului.

„La centrală proprie pe gaz mai ai costuri cu amortizarea, mentenanța, verificarea, reparațiile și altele, care pentru clienții Termoficare sunt ca inexistente”, explică Dan Crețu.

Fiecare grad costă!

De altfel, facturile celor care se încălzesc individual cu gaz au explodat de-a dreptul. „În ianuarie anul acesta mi-a crescut încălzirea cu 80% față de ianuarie 2021”, spune Emil, proprietarul unei case din Ioșia. Totuși, orădeanul nu se plânge. „Eu am de plătit cam 700 lei, dar am vecini care la aceeași suprafață cheltuie peste 1.400 lei”, spune bărbatul.

Potrivit explicațiilor sale, dincolo de prețul gazului, care diferă în funcție de furnizor și dacă acesta a aplicat sau nu pentru plafonarea și compensarea tarifelor, costurile cu încălzirea sunt influențate de sistemul de termoficare din casă, unde încălzirea prin pardoseală presupune încălzirea apei la circa 35 grade, pe când în calorifere apa trebuie să fie la 60 grade. În plus, contează termoizolarea, poziționarea imobilului (spre soare sau nu) și temperatura la care este setat termostatul centralei. „Diferă foarte mult dacă ții în casă 21 de grade sau 24. Fiecare grad în plus înseamnă un consum de gaz cu câte 15% în plus”, explică bărbatul.

Din furnizor în furnizor

Cei mai afectați de scumpiri sunt însă cei care se încălzesc pe curent. Ovidiu deține o casă de 160 mp, cât două apartamente de tip PB. „În ianuarie 2021, la un preț de 68 bani/KWh, am avut o factură de 2.000 lei pentru curentul consumat în decembrie 2020. La sfârșitul anului trecut Electrica Furnizare m-a notificat că va dubla prețul la 1,38 lei/KWh, ceea ce, la același consum, mi-ar fi adus în ianuarie o factură de 4.000 lei”, spune bărbatul.

Luna aceasta a schimbat pentru a patra oară furnizorul de curent. „Am fost la Electrica Furnizare, la Digi, iar la Electrica, iar acum m-am mutat la Hidroelectrica. Înainte era complicat, dar acum doar trimiți online furnizorului o cerere, o declarație și copie după buletin, iar el se ocupă de tot”, explică Ovidiu.

Acum a ales Hidroelectrica, pentru că i-a oferit un tarif de 70 bani/ KWh. „Tariful e cu o treime mai ieftin decât plafonarea la 1 leu făcută de Guvern, ceea ce la noul meu consum înseamnă o reducere de 1.000 lei pe an”, spune bărbatul.

Salvarea, pe peleți...

Ovidiu a trecut însă, oricum, de pe încălzirea pe curent pe cea cu peleți. „Peleții costă cam 1.200 lei tona vara și 1.700 lei iarna, cum e acum. Consum cam o tonă pe lună, așa că oricum ies la jumătate față de cât aș fi plătit dacă rămâneam pe curent”, zice bărbatul.

A evitat să cumpere lemne de foc, pentru că asta presupune muncă sau cheltuială în plus pentru tăiat și depozitat, iar în plus sunt tot mai greu de procurat. „De când s-au înăsprit condițiile de exploatare, pe lângă că prețul a explodat, găsești tot mai greu lemne de cumpărat”, spune el.

Indiferent că se încălzesc de la Termoficare, pe gaz, curent sau peleți, facturile orădenilor pentru luna decembrie sunt mai mari cu procente între 40% și 100%. Iar iarna, care se anunță tot mai grea, e încă departe de a se sfârși!


EFECT DE CASCADĂ

Vin scumpirile!

Scumpirea energiei a lovit și economia. Confruntați cu scumpirea utilităților cu 40%, proprietarii sălilor de sport, de pildă, luptă să țină costurile sub control. „Am redeschis în ianuarie sala din strada Transilvaniei, după trei luni, cu abonamentul majorat de la 150 lei la 160 lei”, spune Daniel Bolba, patronul lanțului Fit4U.

Majorarea de tarif nu va acoperi însă creșterea costurilor. „Nu avem cum face profit dacă iarna, când atractivitatea sălilor de sport e cea mai mare, autoritățile îți limitează numărul clienților la 50% și chiar 30% din capacitate”, spune administratorul sălii Gym Mar Strong, Ion Marin.

Dumitru FechetePe lângă limitarea capacității, care a redus vânzările la circa 60%, în HoReCa antreprenorii se confruntă și cu majorarea prețurilor produselor. „De la 1 februarie vin scumpiri în lanț la bere cu 8%, la carnea de pui cu 30% și așa mai departe”, spune Ionuț Abrudan, unul dintre administratorii localului Hanul cu Noroc.

Industria hotelieră pregătește și ea majorări de prețuri. „Pe decembrie factura de curent a fost de 500.000 lei față de 148.000 lei în decembrie 2020, materiile prime s-au scumpit cu 25%, iar noi, care lucrăm la tarifele din 2019, facem calcule dacă piața ne permite majorări de tarife de 10%-15% de la 1 mai”, spune directorul complexului President din Băile Felix, Dumitru Fechete (foto). Care deja lucrează în pierdere...