După mai bine de doi ani în care nu a mai fost folosită, orga din Catedrala Romano-Catolică, donată acum aproape 250 de ani de Împărăteasa Maria Tereza, va fi adusă la Oradea săptămâna viitoare, din judeţul Harghita, unde a fost reabilitată cu peste 352.000 de euro.

Detaliile legate de proiectul de reabilitare al orgii au fost oferite, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, de episcopul romano-catolic Böcskei László şi de Gabriel Bonaciu, specialist în cadrul Agenţiei de Management al Destinaţiei (AMD) Bihor, instituţie din subordinea Consiliului Judeţean Bihor.

"Reabilitarea orgii a costat peste 352.000 de euro, iar banii au fost obţinuţi din fonduri europene printr-un proiect în care sunt partenere AMD Bihor, Episcopia Romano-Catolică Oradea, Parohia Ortodoxă din Körösszegapáti, Parohia Reformată Episcopia Bihor, Parohia Ortodoxă Ioşia Nord – Oradea şi Mănăstirea Izbuc", a explicat Gabriel Bonaciu (foto dreapta).

Finanţarea totală a proiectului ("Crearea şi dezvoltarea unei reţele transfrontaliere policentrice de formare şi suport în vederea creşterii calităţii serviciilor turistice şi meşteşugăreşti din judeţele Bihor şi Hajdu-Bihar") a fost de 2.718.106 euro, sumă asigurată de Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul programului Interreg V România – Ungaria (2014-2020).

"Orga a intrat în reabilitare la începtului anului 2020, când a fost demontată şi transportată la un atelier din Gheorgheni, judeţul Harghita. După mai bine de doi ani, orga este aproape finalizată, iar săptămâna viitoare va fi adusă în Oradea şi va fi montată în Catedrală. Ea va fi folosită la slujbe, dar şi la concerte sau alte evenimente culturale", a explicat Böcskei.

Episcopul a amintit şi că impresionantul instrument muzical este format din mii de tuburi metalice sau din lemn, iar unele dintre ele au fost înlocuite, din cauza deteriorării.

"Când a fost dusă la atelier, a avut 2.112 de tuburi, iar acum are 2.500. Montarea sa va fi un proces anevoios şi minuţios, care va dura circa două luni. În iunie vrem să organizăm şi un concert de inaugurare a orgii", a mai spus episcopul.

Construită la Viena şi la Oradea pe parcursul a cinci ani (1777-1782), la comanda Împărătesei Maria Tereza, orga a acompaniat mii de liturghii, cununii şi alte sărbători.

La orga din Bazilica Romano-Catolică s-a cântat fără întreruperi semnificative până în 2020.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!