Preşedintele organizaţiei Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu, şi ambasadoarea campaniei acesteia pentru reducerea mortalităţii infantile, Amalia Năstase, au fost prezente marţi la Maternitatea din Oradea, căreia i-au făcut o nouă donaţie ce constă într-un incubator destinat secţiei de Neonatologie, în valoare de 11.546 euro.

Aparatul se adaugă altor două: un bilirubinometru (aparat folosit pentru tratarea nou-născuţilor cu icter) oferit anul trecut şi două pulsoximetre (echipamente pentru măsurarea pulsului şi a saturaţiei de oxigen) transmise în 2014, valoarea acestora depăşind suma de 6.500 euro.

Cea mai mică demografie, cea mai mare mortalitate infantilă

"E o mare bucurie să fim aici, ştim că este o zonă care are probleme mai mici cu mortalitatea infantilă în comparaţie cu altele, dar nu atât de mici încât să nu ajutăm", şi-a motivat atât prezenţa, cât şi decizia de donare preşedinta organizaţiei Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu, într-o conferinţă de presă susţinută alături de directorul medical al Spitalului Judeţean, dr. Lucia Daina, de şefa secţiei de Neonatologie, dr. Valeria Filip, şi de şeful compartimentului Management Spitale al Primăriei, Dorel Dulău.  

preşedinta organizaţiei Salvaţi Copiii, Gabriela AlexandrescuPotrivit Gabrielei Alexandrescu (foto), în condiţiile în care are cea mai slabă creştere demografică, de fapt una negativă, ţara noastră are o mortalitate infantilă de 7,3 la mia de naşteri, dublă faţă de media UE (3,4 la mie): "România pierde nepermis de mulţi copii care ar putea fi salvaţi".

Spre comparaţie, în Bihor, rata mortalităţii infantile este de 8,9 la mie, nivel explicat prin faptul că la Maternitatea orădeană sunt aduse cazurile complexe din tot judeţul, dar şi din judeţul Satu Mare, acesta fiind motivul pentru care organizaţia consideră că unitatea trebuie în continuare sprijinită.

Noul incubator este al 17-lea din dotarea secţiei de Neonatologie şi a fost deja instalat în luna octombrie a anului trecut.

Orice ajutor este binevenit

Valeria Filip, șefa secției de Neonatologie a Spitalului JudețeanŞefa secţiei de Neonatologie a Maternităţii, dr. Valeria Filip (foto), a confirmat datele prezentate, arătând însă că până şi copiii foarte prematuri pot fi salvaţi dacă există dotarea necesară a spitalelor şi competenţa profesională a medicilor.

De altfel, secţia condusă de dr. Filip a îngrijit anul trecut 3.708 copii, din care 342 născuţi prematur, sub 2.500 grame, după sarcini de 23 – 24 săptămâni (durata normală fiind de 38 săptămâni). "Am avut şi nou-născuţi sub un kilogram, chiar şi de 600 de grame", a spus aceasta, arătând că apreciază suplimentarea numărului de incubatoare mai ales că "uneori trebuie îngrijiţi în incubatoare şi copii născuţi la termen, dar care au malformaţii sau icter". "Folosirea intensă determină degradarea, uzarea, aşa că orice aparat care ne este oferit este binevenit", a mai spus şefa secţiei de Neonatologie.

"Poate unul, doi vor fi genii"

Amalia Năstase, Uniunea Salvați Copiii"Nu poţi avea un viitor, ca ţară, dacă nu ai grijă de copiii tăi. Din copiii aceştia prematuri, poate unul sau doi vor fi genii", a pledat şi Amalia Năstase (foto). Aceasta a amintit că toate aparatele achiziţionate şi oferite de organizaţia Salvaţi Copiii sunt procurate tot din donaţii, din banii oferiţi de cetăţeni atunci când donează 2% din impozitul pe profit şi când trimit un SMS la numărul 8844 cu textul SALVEZ, respectiv de la companii private.

Începând din 2012, organizaţia Salvaţi Copiii a contribuit la dotarea a 78 de maternităţi şi secţii de Neonatologie cu 393 de echipamente în valoare totală de 3,12 milioane euro. Din 2012, mortalitatea infantilă a scăzut în România de la 10,1 la mie la 7,3 la mie.

În anii ’80 – ’90, mortalitatea infantilă în România a fost între 24 şi chiar 30 la mie. "Aveam copii prematuri care iniţial nici nu erau înregistraţi ca născuţi, dacă supravieţuiau, erau înregistraţi", a spus dr. Valeria Filip.