Urnele au vorbit, iar la acest moment rezultatele alegerilor legislative se cam cunosc. În ultimele zile înaintea scrutinului m-am îngrijorat, ca mulţi alţii, văzând revirimentul PSD din sondaje, aşa că una dintre ipoteze, deloc neplauzibilă, e ca acest partid nefast, producătorul celor mai mari dezastre din istoria noastră contemporană, să se fi clasat pe primul loc în preferinţele cetăţenilor care au votat.

Efectele ar fi cumplite: în loc să avem în faţă patru ani de pace politică, în care societatea să se modernizeze, vom tropăi pe loc sau, cum s-a întâmplat în perioada 2017-2019, vom regresa. Taman acum, în dublă criză, sanitară şi economică, dar şi cu perspective promiţătoare, când avem la dispoziţie o sumă imensă din fondurile UE pentru dezvoltare. Pentru dezvoltare, nu pentru tocare!

Veţi zice că-s prăpăstios, dar vinerea trecută, şeful PSD Bihor se declara "mult mai optimist decât la începutul campaniei", pentru că în mediul rural se prezintă mai mulţi alegători la urne decât în oraşe, deci urmau să voteze mai degrabă cetăţenii slab informaţi şi manipulaţi decât cei cât de cât în cunoştinţă de cauză.

Nu ştiu dacă PSD, chiar şi pe primul loc, ar putea forma Guvernul, împreună cu tradiţionalii aliaţi de la UDMR, cu celelalte minorităţi şi cu tovarăşii din Pro România. Va fi treaba preşedintelui Iohannis, forţat să caute o altă majoritate parlamentară, în jurul unui PNL perdant şi al unui USR-PLUS care se va făli, în schimb, cu dublarea ori triplarea scorului de la locale.

O altă variantă e ca, totuşi, vocea urnelor să fi dat câştigător PNL, obligat să se coalizeze cu USR-PLUS şi, dacă trece şi acesta pragul, cu PMP. Unii liberali au spus că şi cu UDMR, pentru o majoritate mai largă, ceea ce ar uşura administrarea, dar nu şi reformarea României. Nu revizuirea Constituţiei, nu reorganizarea administrativ-teritorială, nu reformarea instituţională pentru o Curte realmente Constituţională şi un Avocat cu adevărat al Poporului.

În ipoteza aceasta, cu sau fără UDMR, şansele unei guvernări reuşite, rămân totuşi mici, pentru că partenerul minor, USR-PLUS, va face totul ca actul administrării să fie la fel de ineficient precum în vremea de tristei amintiri CDR (1996-2000).

După ce toată campania s-au luptat nu cu PSD, ci exclusiv cu PNL, reuşind să scadă procentele liberalilor şi să le crească pe cele ale pesediştilor fără a se alege ei înşişi cu cine ştie ce câştig din asta, "oamenii noi" au anunţat că nu se vor implica în guvernare decât dacă îl vor avea premier pe Dacian Cioloş şi cele mai importante ministere, plus un program de guvernare croit pe al lor (inclusiv cu prăpăstioasa taxare 0 a salariului minim).  

De dragul puterii, se vor băga la guvernare, desigur, şi fără Cioloş, dar vor repeta subversiunile vioiului PD de atunci: vor hărţui partenerul major până când, la fel ca în 2000, vor fi aranjat masa festivă din 2024 pentru eternul şi nepieritorul PSD.

(text scris pentru ediția tipărită a BIHOREANULUI, înaintea alegerilor parlamentare)