Lucrările de reabilitare ale ornamentelor din clădirea Teatrului executate de firmele Constructorul Sălard şi Amandinus 99 Kft au fost finalizate. "Reparaţiile au început cu tavanul, au continuat cu componentele artistice, iar în paralel au fost reabilitate şi aduse la forma originală toate candelabrele", a declarat viceprimarul Rozalia Biro, joi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la faţa locului.

În cadrul lucrărilor care au costat 3,3 milioane lei a fost refăcută inclusiv instalaţia de ventilaţie, originală, a clădirii. "S-au scos trei camioane de gunoi din reţelele aflate sub podeaua sălii de spectacole. Au fost curăţate toate canalele de ventilaţie din pereţi, tavane şi pardoseală, locuri despre care nu ştiam nici măcar că există", a declarat arhitectul Ernest Pafka, cel care a făcut proiectarea lucrărilor.

Conform declaraţiilor arhitectului, instalaţia originală de ventilaţie, care deserveşte sala de spectacole, este funcţională şi acum. "Vom avea în sală aer cald sau rece, după dorinţă, la un preţ mult mai mic decât o instalaţie de climă. În beciul clădirii există nişte mecanisme care se reglează în funcţie de anotimp şi nu trebuie decât reabilitate. Aerul curat va intra în sală prin pardoseală şi prin gurile de aer care sunt ascunse sub măştile de pe pereţi şi va fi evacuată prin prizele din tavan", a explicat arhitectul.

Au mai rămas opt luni

Odată finalizată refacerea ornamentaţiilor, Primăria va putea demara ultima etapă de reabilitare a clădirii Teatrului, care va cuprinde printre altele reparaţiile instalaţiilor electrice, sanitare, de canalizare şi de sonorizare, refacerea tapetului şi a mobilierului după modelul celui original. Valoarea estimată a lucrărilor care mai sunt de executat este de 7,5 milioane lei pentru reparaţiile interioare, la care se adaugă circa 1,4 milioane lei pentru refacerea mobilierului.

În ciuda fondurilor alocate, pe scena teatrului orădean nu se vor ţine reprezentaţii în acest an. "Durata de execuţie a lucrărilor va fi de opt luni din momentul semnării contractului. Să sperăm că nu vor exista contestaţii ale rezultatelor licitaţiei, care să prelungească această perioadă", a declarat Rozalia Biro. Pentru executarea lucrărilor şi-au depus oferte firmele Selina, Constructorul Sălard, Complex Service Zalău şi CIAC Oradea.

Reabilitarea clădirii a început în anul 2008, după ce ultima reprezentaţie ţinută pe scena orădeană a avut loc pe 15 decembrie 2007. Spre deosebire de construcţia Teatrului, care a durat doar 16 luni, reabilitarea lui durează deja de 29 de luni calendaristice, din care doar 11 de muncă efectivă.