În Săptămâna Mare se discută despre o schimbare majoră în ceea ce privește sărbătorirea Paștelui de către credincioșii ortodocși. Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi şi profesorul Adrian Papahagi, ambii apropiaţi de Biserica Ortodoxă Română, au cerut duminică prin postări pe reţelele sociale ca BOR să celebreze Paştele împreună cu catolicii şi protestanţii.

BOR a răspuns susţinând că soluţionarea unei astfel de probleme nu este de natură dogmatică, ci de unitate inter-bisericească.

„Relicvă a Războiului rece”

Primul care a publicat un mesaj cu privire la o astfel de schimbare a fost Teodor Baconcschi. „Decalajul pascal dintre ortodocşi şi restul lumii creştine pare o relicvă a Războiului rece. Popoarele ortodoxe, eliberate de comunism, au tot cerut ierarhiilor sincronizarea calendarului, dar fără rezultat. Culmea e că BOR nu e pe stil vechi, deci ar putea celebra Paştele odată cu catolicii şi protestanţii (cum fac ortodocşii din Finlanda şi Estonia). Cu toate astea, mergem cu ruşii – şi calendarul lor iulian, neîndreptat. Adică taman cu cei care au sabotat unitatea panortodoxă atât prin războiul inter-ortodox din Ucraina, cât şi prin neparticiparea arogantă la Sinodul din Creta (2016)", a scris acesta pe Facebook.

În aceeaşi zi, și profesorul şi eseistul Adrian Papahagi a scris că actuala decalare e o problemă pentru românii din diaspora, care primesc zile libere de Paștele catolic.

„După Paşti, voi iniţia un amplu demers naţional, solicitând Adunării Naţionale Bisericeşti şi Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să calculeze data Paştilor pe calendarul gregorian (de care oricum ţine seama Crăciunul) astfel încât să sărbătorim Învierea alături de toată creştinătatea apuseană (incluzându-i aici, de pildă, pe ortodocşii finlandezi), şi alături de concetăţenii noştri catolici sau protestanţi, fie ei maghiari, saşi, români sau orice", a mai scris el, potrivit Hotnews.ro.  

După calendare diferite

În replică, BOR a transmis, prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, că o astfel de decizie trebuie luată doar după mai multe întâlniri şi înţelegeri inter-bisericeşti.

"Soluţionarea acestei probleme, care NU este una de natură dogmatică, ci una de unitate inter-bisericească, presupune reînceperea unor consultări între Bisericile Ortodoxe şi decizia unui viitor şi necesar Sinod pan-ortodox", a transmis purtătorul de cuvânt al BOR.

Acesta a explicat apoi că în prezent BOR sărbătoreşte Crăciunul după calendarul gregorian (adoptat de lumea creştină apuseană) şi Paştele după cel iulian (cel după rit vechi, după care funcţionează în continuare Biserica Ortodoxă din Rusia şi din Serbia).

"Congresul interortodox desfăşurat la Istanbul (Constantinopol) în anul 1923 a hotărât adoptarea calendarului gregorian şi în bisericile ortodoxe, rămânând însă la latitudinea fiecărei biserici ortodoxe autocefale să aleagă momentul oportun pentru această trecere. Tot atunci s-a hotărât ca data Paştelui pentru ortodoxie să se calculeze în continuare după calendarul iulian, până când toate bisericile ortodoxe autocefale vor adopta calendarul gregorian, evitându-se astfel diferenţele liturgice din sânul Ortodoxiei", se mai arată în informare.

Biserica Ortodoxă Finlandeză şi cea Estoniană sunt singurele biserici ortodoxe care sărbătoresc Paştele după calendarul gregorian.

„N-au Lumina sfântă”

Pe această temă și-au exprimat părerile și alţi lideri bisericeşti ai BOR, între care s-au numărat controversatul Arhiepiscop al Tomisului, IPS Teodosie, care a comentat că îi „compătimeşte” pe catolici.

„Acolo este Paştele adevărat unde vine Sfânta Lumină. Au catolicii Sfântă Lumină? N-au. Alţii? N-au. Toţi se adună la lumina ortodocşilor şi strigă adevărata lumină a ortodocşilor. Dar nu îndrăznesc să vină, că e greu la ortodocşi, că sunt posturi mari, aspre, metanii, rânduieli de slujbă mai lungi. Le place să proclame într-un cuvânt. Dar e greu să ţii rânduiala, căci cere jertfă multă. (...) Nu vreau să-i judec, că nu-i treaba mea, doar îi compătimesc. Noi respectăm toate cele trei condiţii de la Sinodul I Ecumenic înscrise într-un canon al sărbătoririi Paştelui. Adică să fie după echinocţiul de primăvară, după Paştele evreilor şi după Lună plină. Dacă una din aceste condiţii nu se împlineşte, se amână o lună ca să fie toate împlinite. De aceea, perioada la care variază data Paştelui este de 5 săptămâni. Catolicii, în primul rând, au uneori Paştele înainte de Paştele evreilor. Adevărat este că noi sărbătorim Paştele după calendarul neîndreptat", a spus arhiepiscopul, potrivit News.ro.

Pe de altă parte, Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, întrebat de Cluj24.ro, a spus că BOR ar trebui să sărbătorească Paştele în acelaşi timp cu ţările din Vest, după calendarul gregorian.

„Trebuie să ne aducem aminte că în 1922 Biserica Ortodoxă Română (BOR) a trecut pe calendarul gregorian şi 4 ani s-au sărbătorit Paştile după Pascalia nouă. Constatând că mai toate ţările ortodoxe au rămas cu Paştile pe calendarul vechi, pe calendarul iulian, pentru comuniunea cu ceilalţi fraţi ortodocşi, a revenit şi BOR la calendarul vechi. (...) Ar fi minunat dacă s-ar reuşi acest lucru şi s-ar trece pe stil nou şi cu sărbătorile pascale, pentru că celelalte sărbători cu dată fixă, cum este Crăciunul, le ţinem pe stil nou, doar cele legate de Paşti le ţinem pe stil vechi", a spus acesta potrivit Cluj24.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!