Se spune că în orice criză există şi o oportunitate. Un rău, oricât de mare, tot aduce un avantaj cuiva. De obicei, nu celui mai îndreptăţit.

Senatorul PSD Florian Bodog şi mai mulţi colegi de la Spitalul Judeţean şi-au tras casă şi masă la hotelul Continental în baza unui normativ discutabil, emis pentru protejarea cadrelor medicale din prima linie de luptă împotriva Covid-19, cum sunt cei de la Spitalul Municipal. "Aveam tot dreptul", consideră doctorul politician universitar.

În linia întâi...

Pentru a evita răspândirea infecţiei cu noul coronavirus, autorităţile bihorene s-au mobilizat încă înainte ca preşedintele Klaus Iohannis să decreteze starea de urgenţă pe 15 martie. Prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, l-a numit pe managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Gheorghe Carp, coordonator al tuturor spitalelor bihorene, pentru o mai bună utilizare a resurselor.

Spitalul Municipal a fost transformat în unitate de luptă împotriva Covid-19, iar cel Judeţean a preluat bolnavii acestuia, ca unitate suport. La Spitalul Municipal, accesul oricărui străin a fost interzis, iar la cel Judeţean s-au luat măsuri de protecţie. Triajul pacienţilor s-a făcut în curte, bolnavii au fost termoscanaţi şi ţinuţi izolaţi, iar aparţinătorii opriţi afară.

Cadrele medicale, indiferent de spital, au fost echipate cu combinezoane, măşti, viziere şi organizate în ture de 14 zile, pentru a evita infectarea întregului personal. Pentru cei care s-au temut să se odihnească acasă pe durata turei de două săptămâni, Prefectura a închiriat trei hoteluri. Continental, de pe malul Crişului Repede, a fost rezervat cadrelor fără semne de infectare, iar Silver şi Melody, apropiate de cele două spitale, au fost pregătite pentru cele infectate cu Covid-19. "Din fericire, cele două hoteluri au rămas nefolosite", spune prefectul Dumitru Ţiplea.

Casă, masă şi papuci...

În total, de posibilitatea cazării la hotelul Continental s-au folosit cam o sută de cadre medicale lunar, începând din aprilie. Conform Hotărârii de Guvern 201/2020, alocaţia pentru cazare se ridică la 230 lei pe zi şi include toate cheltuielile cu cazarea, curăţenia, lenjeria de pat, dezinfecţia şi altele. La această sumă se adaugă 70 lei pentru trei mese pe zi, servite în cameră, 2-4 litri de apă zilnic şi îmbrăcămintea corespunzătoare, "câte două pijamale şi două perechi de papuci de unică folosinţă".

Conform instrucţiunilor, listele cu cadrele medicale dispuse să doarmă în alt pat decât cel conjugal au fost făcute de şefii de secţii, la solicitarea acestora. În cel mai pur stil românesc, lista "oaspeţilor" avizată de conducerea spitalului e trimisă de hotelieri Primăriei, care o înaintează DSP, pentru a solicita decontarea cheltuielilor de la Ministerul Sănătăţii. "Până acum nu s-a plătit nicio factură", spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea. În schimb, au ieşit la iveală unii profitori ai crizei COVID-19...

Senator şi profitor...

BIHOREANUL a descoperit pe lista celor o sută de cadre medicale cazate la Continental nu doar specialişti de la Spitalul Municipal, care tratează exclusiv pacienţi infectaţi cu Covid-19, dar şi un grup semnificativ de colegi de la Judeţean. Lista "cazaţilor" cuprinde 23 de persoane din secţiile ORL, Chirurgie Toracică, Laborator Endoscopie Digestivă, Bloc Operator, Obstetrică Ginecologie 2, iar grosul de la Chirurgie Plastică, nu de la secţii mai expuse, cum ar fi de pildă Neurochirurgia.

Cei 11 "plasticieni", care n-au nimic în comun cu lupta împotriva Covid-19, au acumulat 166 de zile de cazare şi o factură de aproape 50.000 lei numai pe luna aprilie. Înlocuitor la comandă al şefului de secţie Ioan Teodor Urda, senatorul PSD Florian Bodog (foto), prodecan al FMF şi fost ministru al Sănătăţii, s-a pus singur în fruntea listei. El s-a instalat la hotel pe 11 aprilie şi, potrivit propriilor spuse, acolo stă şi acum.

Cu venituri de circa 3.000 euro lunar de la Parlament, Universitate şi Spital, dar şi coproprietar, alături de soţie, peste un apartament în Oradea, o casă în Oşorhei şi o alta în Ungaria, nemaivorbind de locuinţa cumpărată în Bucureşti pentru fetele sale, mutate ca studente acolo, Bodog a preferat să stea la hotel, pe banii statului.

Şederi la fel de lungi, de 20 de zile, au mai avut în aprilie doar colegele de pe secţia Chirurgie Plastică Georgiana Caita, Balazs Ivette, Mirela Bot, Florica Bot şi specialistul secţiei Chirurgie Toracică, Daniel Grigorescu.

"Am vrut să îmi protejez familia"

Contactat de BIHOREANUL, Florian Bodog susţine că are tot dreptul la cazare. "Eu am făcut prima rundă de gardă de Covid-19 din secţia mea, fac consultaţii în ambulatoriul de specialitate la Policlinică şi consultaţii în urgenţă, în Spitalul Judeţean, unde pacienţii care vin în urgenţă fără să fie internaţi nu sunt testaţi", spune el. "Am vrut să îmi protejez familia în cazul în care aş fi fost infectat fără să ştiu".

În ciuda averii, senatorul spune că n-a avut unde pune capul jos. "Dacă aveam altă casă, mergeam acolo, dar stau într-un apartament cu fetele şi nu vreau să le expun", zice social-democratul. În casa din Oşorhei locuiesc, de fapt, părinţii săi, iar locuinţele din Bucureşti şi Ungaria sunt, evident, prea departe...

"Bolojan n-a vrut să plătească..."

În schimb, PSD-istul se dă victimă a administraţiei locale liberale. "Prima dată s-a decontat o anumită sumă (n.r. 70 lei pentru masă pe zi), apoi a venit o adresă care încerca să pună plata mesei în sarcina autorităţilor locale. Când a văzut asta, primarul Ilie Bolojan a trimis o adresă Spitalului Judeţean, anunţând că nu doreşte să plătească masa carantinaţilor", zice Bodog.

Într-adevăr, îngrijorat de gaura care va fi dată bugetului de "oaspeţii" de la Continental, Bolojan i-a transmis în scris pe 28 mai a.c. managerului Spitalului Judeţean să aprobe cazări la hotel "strict pentru personalul care lucrează cu Covid-19".

Tot pe 28 mai Primăria a anunţat conducerea hotelului că nu îşi asumă costurile cu masa cadrelor medicale. Municipalitatea a revenit asupra deciziei o zi mai târziu, când precizări aduse HG 201 au impus suma de 30 lei pentru două mese pe zi plătite personalului medical aflat în carantină. "Când au văzut atitudinea Primăriei, o parte din colegi au plecat. Eu şi acum locuiesc tot la hotel. Ce nu se va deconta, îmi plătesc", zice Florian Bodog.

Cazare pentru toată lumea!

managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp Practic, angajaţii Spitalului Judeţean beneficiază de cazare şi masă gratuite printr-o "scăpare". "Hotărârea de Guvern 201 spune că pot beneficia de cazare şi masă cadrele medicale care interacţionează cu pacienţi şi nu precizează că pacienţi infectaţi cu Covid-19", explică managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp (foto).

El îşi declină orice responsabilitate cu privire la alegerea medicilor care s-au cazat la hotel. "Listele sunt făcute de şeful de secţie la solicitarea angajaţilor. Eu doar le avizez", sune managerul, confirmând că a aprobat toate cererile. "Am avut şi noi pacienţi infectaţi cu Covid-19 pe secţiile de gastroenterologie, ginecologie, chirurgie şi terapie intensivă. Până nu le faci testul nu ştii cine este infectat. Doar măsurile de prevenţie luate au făcut ca în trei luni să nu avem niciun cadru medical bolnav".  

Altfel spus, orice angajat, din orice spital orădean, îşi poate cere cazare gratuită hotel, invocând că ar putea să ducă noul coronavirus acasă, familiei. E legal, chiar dacă nu şi tocmai moral. Mai ales când eşti politician plătit gras, cu salarii din trei locuri, toate de la stat, şi cu tot atâtea case, în ţară şi străinătate...


MĂSURI PREVENTIVE
"Faci testul şi pleci acasă"

Dr. Ovidiu Burtă, directorul medical al Spitalului Municipal OradeaSpitalul Clinic Municipal de Urgenţă Gavril Curteanu a devenit spital anti-Covid-19 la jumătatea lunii martie. Dr. Ovidiu Burtă (foto), directorul medical, spune că acesta nu ar fi reuşit să facă faţă provocărilor fără concursul colegilor de la Spitalul Judeţean. "Ca să putem muta la noi toţi pacienţii cu Covid-19 a trebuit să aducem specialişti pe care nu îi aveam, care să facă intervenţii neurochirurgicale ori să opereze pacienţii cu fracturi".

În total cam 80 de cadre medicale ale spitalului anti-Covid-19 au ales să doarmă la hotelul Continental. "Au lucrat două echipe, în perioade de câte 14 zile, în care au dormit la Continental. În a 14-a zi, înainte de ieşirea din tură, faci testul şi te duci la hotel. A doua zi primeşti rezultatul şi, dacă iese bine, mergi acasă", spune doctorul. Iar până acum testele au ieşit bine...