OTL a preluat în weekend noile autobuze Mercedes Conecto Euro 6. Cele şase autovehicule vopsite în roşu şi albastru, după culorile oraşului, au fost achiziţionate printr-un proiect european în valoare totală de 2,9 milioane euro.

Cu monitorizare video şi încărcare pentru smartphone...

Noile garnituri vor deservi şase linii de transport din Oradea şi, având în vedere că în proiect va mai fi achiziţionat un autobuz hibrid, linia transfrontalieră Oradea – Biharkeresztes. "Cele şase autobuze vor intra în circulaţie în următoarele două săptămâni, după ce vor fi clasificate şi înmatriculate", a declarat luni, într-o conferinţă de presă, directorul OTL, Viorel Pop.

Autobuzele, cu motorizare Diesel, au o capacitate de 107 locuri, din care 24 pe scaune, au trei uşi de acces, din care cea din mijloc cu rampă pentru persoanele cu dizabilităţi, podeaua coborâtă şi spaţiul şoferului delimitat de cel al pasagerilor, inclusiv din punct de vedere al sistemului de climatizare.

"Fiecare autobuz are sistem de monitorizare video, interior şi exterior, pentru siguranţa pasagerilor şi a şoferului, este dotat cu mufe de încărcare pentru telefoanele mobile, lucru care va fi apreciat mai ales de tineri, are două monitoare pe care este afişat în permanenţă traseul şi un monitor pe care pot rula informaţii sau reclame", a spus directorul de vânzări al Mercedes România, Bogdan Aldea.

Autobuze online

Noile autobuze vor face posibilă informarea continuă a călătorilor cu privire la locul unde se află autovehiculul. Pasagerii aflaţi în autobuz vor fi anunţaţi tot timpul ce staţie urmează cu ajutorul unui sistem audio şi al unei aplicaţii care foloseşte coordonate GPS.

La fel, călătorii care aşteaptă în staţie vor avea la dispoziţie o aplicaţie pentru telefonul mobil prin care vor afla în timp real locul în care se găseşte garnitura ieşită pe traseu şi timpul rămas până la sosirea ei în staţie.

"Aplicaţia, în limbile română, maghiară şi engleză, va fi disponibilă în circa două luni şi va putea fi descărcată gratuit din magazinul de aplicaţii al furnizorului de sistem de operare", a declarat Ciprian Barna, coordonator de proiect în cadrul Transregio.

În cadrul proiectului Transborder vor fi achiziţionate, în total, 11 autobuze noi, din care şapte pentru Oradea şi patru pentru Debreţin.

Proiectul mai implică realizarea unui studiu de flux de călători, modernizarea sistemului de localizare a vehiculelor, achiziţionarea a 55 de panouri şi montarea lor în staţiile de autobuz pentru informarea în timp real a călătorilor şi organizarea campaniei "Săptămâna europeană a mobilităţii" în Oradea şi Debreţin.

Investiţii în transport

Proiectul face parte dintr-un pachet mai larg care vizează modernizarea transportului în comun orădean. "Intenţia municipalităţii este să ofere orădenilor şi celor care vin în Oradea un transport public de cea mai bună calitate", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Astfel, pe lista de investiţii a municipalităţii se mai numără, între altele, achiziţia a 20 de tramvaie noi (150 milioane lei), cumpărarea a 15 autobuze hibrid (23 milioane lei), realizarea liniei de tramvai Calea Aradului – Cantemir (69,1 milioane lei) şi construirea unei staţii de redresare pentru alimentarea tramvaielor cu energie electrică în zona blocului Cicero.

Potrivit reprezentanţilor OTL, investiţiile în modernizarea sistemului de transport public, precum şi achiziţia de mijloace de transport va continua şi în perioada următoare. Spre exemplu, dacă în prezent OTL lucrează cu un parc de 97 de autobuze, din care 90 funcţionale, în perioada următoare numărul lor va trebui să ajungă la 134 pentru a deservi în condiţii bune inclusiv transportul pe liniile din zona metropolitană.