OTL pregăteşte lansarea sistemului de închiriere trotinete electrice Trotor, finanţat de municipalitate cu 30.000 de euro în baza unui proiect de bugetare participativă.

În loc de biciclete, trotinete electrice...

Primul stand de închiriere trotinete a fost amenajat săptămâna trecută în Parcul Salca pentru testarea sistemului de închiriere.

"Până în prezent s-au înscris în sistem circa 60 de orădeni, din care au închiriat trotinete cam 16 persoane", a declarat pentru BIHOREANUL, directorul economic al OTL, Romeo Nica.

Investiţia are la bază un proiect de bugetare participativă privind implementarea unui sistem de bike-sharing propus de orădeni.

"Ne-am documentat la societatea de transport din Timişoara care a implementat două sisteme de închiriere biciclete şi trotinete. Societatea a avut probleme mari în administrare a sistemului de închiriere biciclete, dar în schimb, a avut succes la timişoreni cu închirierea trotinetelor electrice care sunt mai rare decât bicicletele, deci mai atractive, şi pliabile, deci mai uşor de mutat", a spus Nica.

Concret, bicicletele se adunau toate într-o staţie de unde trebuiau redistribuite peste noapte în oraş ceea ce presupunea un efort logistic, erau mai puţin cerute pentru că mulţi localnici deţineau astfel de vehicule şi necesitau măcar un gestionar la fiecare staţie.

Pe bază de smartphone

Pentru a putea închiria o trotinetă orădenii vor trebui să îşi descarce pe telefonul mobil aplicaţia Trotor din Magazin Play sau App Store, în funcţie de sistemul de operare al telefonului.

Înainte de a debloca vehiculul solicitantul îşi încarcă cu ajutorul cardului bancar bani în portofelul din aplicaţie de unde va plăti pentru închirierea acestuia.

Deblocarea trotinetei costă 2 lei iar taxa este de 12 lei pe oră, limita fiind de două ore.

"Orădenii care au abonament OTL beneficiază de o reducere de 20% la 1,6 lei pornirea şi 9,6 lei închirierea pentru o oră", a spus Nica.

Deblocarea trotinetei din staţia de andocare se face prin apăsarea butonului Unlock din aplicaţia Trotor şi scanarea codului QR al trotinetei.

La fel, la predarea acesteia, se apasă butonul Park şi se scanează din nou codul de pe vehicul pentru a întrerupe taxarea.

Pe o aplicaţie de telefon poate fi închiriată o singură trotinetă iar aceasta poate fi încredinţată doar unei persoane de peste 18 ani.

Patru staţii de trotinete

Sistemul integral, cu cele 20 de trotinete şi patru staţii de andocare în Parcul Salca, Piaţa Unirii, Parcul Bălcescu şi strada Sovata va fi pus în funcţiune în cel mult două săptămâni.

"Deocamdată suntem în faza de testări, dar în două săptămâni vor fi montate deja toate copertinele care vor găzdui staţiile de andocare", a declarat directorul Nica.

Reprezentanţii OTL încearcă să se grăbească pentru a profita de vremea încă plăcută.

"În toamnă, când se strică vremea trotinetele vor fi ridicate şi depozitate până anul viitor în primăvară. Pe ploaie, acestea sunt un mijloc de deplasare riscant iar iarna, la temperaturi sub zero grade acumulatorii se golesc repede", a explicat Nica.

OTL implementează sistemul Trotor pentru a demonstra că transportul în comun este complementar celui cu trotineta sau bicicleta şi nu unul concurent.

Marele avantaj este că, sistemul fiind monitorizat prin GPS, operatorul de transport local va avea o "hartă" a traseelor folosite de cei care închiriază trotinet.

Harta va fi utilă pentru trasarea pistelor pentru trotinete şi biciclete din oraş.