Deşi marginalizat pe lista PSD pentru Parlamentul European 2019-2024, orădeanul Emilian Pavel rămâne un soldăţel cuminte al Partidului, calitate în care a comis două noi trăsnăi. Una comică - pretenţia ca Guvernul Dăncilă (he-he!) să ţină încă 6 luni „preşedenţia” Consiliului UE, pe care Finlanda cică nu va fi în stare s-o preia, alta toxică - o laudă pe Facebook cum că „ne asigurăm că drepturile angajaților români din străinătate, și ale copiilor lor mai ales, nu sunt afectate de diverse politici populiste”.

Cea de-a doua infracţiune politică ar fi fost şi ea hazlie de n-ar fi nocivă dintr-o dublă pricină. Pe de o parte, drepturile românilor în UE sunt ameninţate „decât” de politicile populiste pe care le duc fix tovarăşii PSD, precum italienii lui Matteo Salvini, cel pe care anul trecut l-a pupat la Bucureşti, cu mult foc, omoloaga Carmen Dan. De altfel, gruparea lui Dragnea se şi pregăteşte ca după 26 mai, când va fi exclusă de socialiştii europeni, s-o taie, alături de Salvini şi de Viktor Orban, în tabăra „suveraniştilor” nemulţumiţi că toate guvernele UE trebuie să respecte toate regulile UE.

Pe de altă parte, drepturile românilor, inclusiv ale copiilor, sunt mai ameninţate în România decât în orice alt stat UE. Ce dovadă mai limpede decât că, săptămâna trecută, în satul ieşean Buda (!), a mai murit încă un copil înecat în fosa septică a uneia din cele 1.460 de unităţi şcolare cu latrine în fundul curţii, fără ca vreunui oficial să-i pese câtuşi de puţin?

România e pe primul loc în Europa la mortalitatea infantilă (7,6 decese/1.000 de născuţi vii, mai mult decât dublul mediei UE, de 3,6 decese), analfabetism funcţional (42% din totalul liceenilor, faţă de 14,4% media UE), ponderea mamelor minore (10% din totalul femeilor care nasc, faţă de 6,25% media UE), abandon şcolar (18,3% faţă de 10,6% media UE), migraţie (3,4 milioane români plecaţi, locul II mondial, după Siria, raportat la ponderea populaţiei) şi la multe altele. Şi asta, atenţie, în condiţiile în care media UE o strică tocmai România, uneori, e adevărat, împreună cu Bulgaria!

Discursul lui Pavel jr. despre pericolul ce-i paşte pe români în UE, „şi mai ales pe copii”, e un copy-paste după Liviu Dragnea, care turuie despre legumele şi fructele otrăvite ce vin, pasămite, din Europa. Dar trebuie să fii ori tare de cap, ori plin de intenţii otrăvitoare ca să nu ştii că UE are cele mai severe reguli de bioprotecţie, pe când România e ţara cu cel mai mare consum de chimicale la hectar din Europa şi singura din UE unde se vând la liber, fără reţetă, antibiotice de uz veterinar, cu consecinţele chimizării excesive atât a producţiei din agronomie, cât şi a celei din zootehnie.

România nu este, în realitate, victima niciunei otrăviri din UE, ci a otrăvii pe care o injectează zi de zi propriilor cetăţeni propriii politicieni.