Mitul justiţiarului Dan Diaconescu, înfiripat în minţile nu foarte agere ale telespectatorilor OTV, s-a făcut ţăndări vara aceasta după ce DNA l-a reţinut pe patronul postului sub învinuirea că, împreună cu „clarvăzătorul" Doru Pârv, realizator de emisiuni, a şantajat un primar arădean.

După o anchetă pigmentată cu o mulţime de „News Alert"-uri prin care poporul era înştiinţat că DDD e chemat din nou de DNA la audieri, „mogulul din Caracal" a fost trimis în judecată săptămâna trecută, ocazie cu care s-a aflat că a mai comis un şantaj ce putea fi probat. Victimele? Doi oameni de afaceri, unul din Capitală, celălalt din Oradea, cărora le-a pretins o „taxă de protecţie mediatică" de 100.000 euro.

Sorin Micula, cunoscut datorită jocurilor de bingo pe care le patrona în anii '90, a acceptat să povestească BIHOREANULUI cum a fost şantajat de cel care în numele Televiziunii Poporului şi al Partidului Poporului se proclamă următorul preşedinte al României.

Propunere indecentă

Dan Diaconescu poate încasa până la 7 ani de închisoare şi, dacă va fi condamnat, pentru o parte din pedeapsă îi poate „mulţumi" unui orădean, Sorin Micula, patronul primului joc de tip bingo din oraş. După o perioadă de declin, Micula îşi pregătea în 2005 relansarea, asociindu-se cu un bucureştean, Paul Ţârdea, pentru a derula un nou joc, denumit Eurotombola şi difuzat pe Prima TV.

Mihai-Ghezea.jpgMirosul banilor l-a atras pe urmele sale pe unul din colaboratorii OTV, Mitruş Ghezea (foto), un personaj care şi-a câştigat faima în underground-ul presei de pe Dâmboviţa ca director al publicaţiei „Atac la persoană", patronate de şeful LPF, Dumitru Dragomir, „Corleone". Cu acoperirea de jurnalist, Ghezea a şantajat numeroşi oameni de afaceri, fiind condamnat de mai multe ori la închisoare, ceea ce însă nu l-a împiedicat pe Diaconescu să-i încredinţeze emisiunea „Semnal de alarmă" la OTV.

„La începutul lunii aprilie 2005 m-am trezit cu un telefon de la acest Ghezea. Mă ruga să-l primesc, că are să-mi spună ceva important", povesteşte Sorin Micula. „A doua zi a venit, mi-a spus că e colaborator de-al lui Dan Diaconescu şi mi-a făcut o propunere indecentă, să zic aşa. Să-i dau bani ca să nu dezvăluie nu ştiu ce din trecutul meu. Şocat de tupeul individului, i-am zis că pe mine nu mă şantajează nimeni, că n-are decât să scrie ce vrea, şi l-am scos afară".

De la Romică Ţociu...

După câteva zile, neavând spor cu Micula, Ghezea l-a „acroşat" pe asociatul său bucureştean, printr-un văr de-al acestuia, Vasile Ţârdea, care era director în firmă, şi căruia i-a spus ce vrea: o „sponsorizare" pentru OTV, plus 4.000 euro „pentru peniţa lui". În caz contrar, spunea Ghezea, va dezvălui cum a dat faliment, mai demult, o firmă de-a lui Micula, Rokeno SRL. „A fost un fâs, dar putea fi reîncălzit pentru a decredibiliza Eurotombola pornită de noi pe Prima TV", povesteşte Sorin Micula (foto).

Sorin Micula.jpg„Câteva zile mai târziu, eram la aniversarea lui Vasile, la restaurantul «La Romică Italianul» al lui Romică Ţociu. La un moment dat a apărut la masa noastră şi Diaconescu, care a deschis subiectul. A zis că Ghezea are o emisiune pe postul lui şi ne-a sugerat să luăm legătura cu el, cică să lămurim problema". Culmea tupeului, spune Micula, e că în aceeaşi seară OTV difuzase pe scroll un anunţ defăimător legat de Eurotombola, cu promisiunea că vor urma amănunte.

... la DNA

După o zi, însă, în loc să facă dezvăluiri, patronul OTV s-a prezentat la sediul firmei Sorom Tur, patronate de Micula şi Ţârdea, pentru a negocia „pacea".

Pe scurt, Diaconescu a spus că a discutat cu Ghezea şi că acesta s-ar mulţumi cu 4.000 euro pentru el personal, plus 100.000 euro pentru post. „Preţul lui nu l-a spus Diaconescu, ci l-a scris pe o hârtie. Poate se temea să nu fie înregistrat, dar avea şi de ce să fie, că Paul l-a înregistrat cu un Nokia Communicator foarte performant. A doua zi, a pus în plic 1.500 de euro, i l-a dat unui angajat şi l-a trimis la Diaconescu, fiindcă aşa fusese înţelegerea. Dar s-a dus şi la PNA, unde a depus o plângere, laolaltă cu telefonul pe care era înregistrarea", povesteşte Micula.

05 Dan Diaconescu (mare).jpgChestie de aritmetică

După două săptămâni, văzând că nu primeşte grosul banilor, patronul OTV a anunţat pe post că pregăteşte o bombă: dezvăluiri incendiare despre Eurotombola. Supărat, în aceeaşi noapte Ţârdea şi-a trimis trei angajaţi la sediul OTV, unde i-au cerut lămuriri lui Diaconescu.

Micula n-a asistat la discuţii, dar conţinutul lor e relevat de rechizitoriul prin care patronul OTV a fost trimis în judecată: „Diaconescu le-a relatat angajaţilor lui Ţârdea că are intenţia să dezvăluie mai multe afaceri dubioase ale acestuia din Gorj şi a amintit şi de ancheta realizată de Ghezea. Le-a mai spus că pe piaţa jocurilor de noroc Eurotombola este concurentul Loteriei, care face demersuri pentru a-şi anihila concurenţa, iar în acest context managerii Loteriei i-au dat lui Ghezea un apartament, două autoturisme, plus 10.000 de euro, iar pe fiica sa au angajat-o ca director la Loterie". Mai departe, patronul OTV a spus că va face tapaj să închidă Eurotombola, iar în locul acesteia se se difuzeze un joc al Loteriei, apreciind cinic că totul „e o simplă problemă de aritmetică". Altfel spus, că e de partea celui care dă mai mult...

Oameni de onoare

După episodul de la sediul OTV, a doua zi a avut loc o nouă întâlnire, de data asta între Dan Diaconescu şi Paul Ţârdea, unde - afirmă procurorii DNA - a fost stabilită suma definitivă pe care omul de afaceri trebuia s-o achite patronului televiziunii: 100.000 euro, din care 80.000 pentru Ghezea, cică pentru a acoperi pagubele nedifuzării materialului „documentat" de acesta, iar 20.000 „pentru post". S-a mai stabilit ca Ţârdea să încheie un contract de publicitate, iar Ghezea să fie angajat de Ţârdea pe un salariu consistent, care să mascheze preţul şantajului. Însă, arată procurorii, „contractul nu a fost înregistrat în contabilitate, ci doar păstrat pentru eventualitatea în care s-ar fi declanşat o anchetă penală".

Tot cu acelaşi prilej, Ţârdea i-a dat lui Diaconescu 3.000 euro, ca avans ce urma să fie „dedus" din suma totală de 100.000, la fel ca cei 1.500 plătiţi cu două săptămâni înainte. Dar, spune Micula, mai departe înţelegerea a picat. Nu de alta, însă nici Eurotombola n-a fost longevivă, aşa că nici taxa de protecţie mediatică nu mai avea sens.

Probă dispărută!

Scandalos este că întreaga poveste a ieşit la iveală abia după 5 ani, timp în care împotriva lui Dan Diaconescu nu s-a făcut nicio anchetă. Ba, mai mult, se pare că procurorul la care a depus Ţârdea denunţul şi telefonul cu înregistrarea şantajului a făcut dispărute probele, căci acestea nu mai sunt de găsit!

05 Catalin Macovei.jpgProcurorul DNA Gheorghe Bocşan a consemnat acest lucru în rechizitoriu, subliniind că Ţârdea a predat telefonul fostului procuror PNA Cătălin Macovei (foto), ajuns între timp ditamai preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate. „Martorul Ţârdea a pus la dispoziţia procurorului sus-amintit înregistrarea, odată cu formularea denunţului", notează magistratul. Care doar pentru că, în acest an, la reaudiere, atât Ţârdea, cât şi Micula şi-au menţinut declaraţiile date în 2005, i-a putut trimite totuşi în judecată pe Diaconescu şi Ghezea.

Aşa că, în timp ce de cei doi şantajişti se va ocupa instanţa de judecată, din dosarul lor a fost disjuns un altul, cu scopul de a se afla cine anume din PNA, făcând dispărute probele, este vinovat de favorizarea infractorului. Cine are atât de multă „integritate"?...


COMANDĂ ANTI-BOLOJAN

Alianţă OTV-VIP

Modul de acţiune al OTV - Atacă la comandă! - nu este o noutate nici pentru orădeni, care l-au putut vedea pe viu în ianuarie 2009, când, „Televiziunea Poporului" a răspuns unei comenzi de a-l executa mediatic pe proaspătul primar Ilie Bolojan. În acea perioadă, pentru că VIP Taxi activa în Oradea fără autorizaţii, Bolojan dispusese închiderea dispeceratului firmei. Ca răzbunare, administratorul Călin Stana a blocat parcarea din faţa Primăriei cu 10 maşini parcate lipit una de cealaltă, pentru a nu putea fi ridicate (foto). Actul a fost însoţit şi de alte gesturi de intimidare, Bolojan fiind filmat ostentativ, timp de 3 zile, de un cameraman OTV, oriunde mergea.

05 masini.jpgApoi, la OTV a apărut o emisiune ce acuza, vag şi general, „dictatura din Primăria Oradea", realizatorul Silviu Alupei promiţând că va urma un serial cu dovezi. În al doilea episod a fost difuzat un filmuleţ cu imagini neclare, din care se înţelegea doar că un bărbat ar fi pretins 2,5 miliarde lei cuiva de la VIP Taxi, realizatorul precizând că marea dezvăluire va urma în episodul următor.

În aceeaşi zi, în Consiliul Local Oradea avusese loc un scandal fără precedent, regizat de un reporter şi un cameraman OTV. Reporterul Dan Cimpoieru a întrerupt şedinţa, întrebându-l pe Bolojan dacă îi pasă „de soarta celor 500 de familii ale şoferilor de la VIP" dar, cum primarul a ieşit din sală, a lansat bomba asupra secretarului Ionel Vila, afirmând că el e bărbatul filmat cerând şpagă.

„Serialul" a fost însă întrerupt brusc, al treilea episod nemaifiind difuzat, iar patronul VIP Taxi Antonio Papalia a recunoscut public, printr-un comunicat de presă, că „a dat ordin să se blocheze aceste acţiuni".

Citiţi şi articolul "Fugar de 5 ani şi condamnat în lipsă la 14 ani de închisoare pentru înşelăciune, Călin Stana, acţionarul VIP Taxi, a fost prins!"