Printr-o decizie publicată luni în Monitorul Oficial, premierul Victor Ponta l-a demis pe Ovidiu Dăescu din funcţia de comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu. În locul lui, Ponta l-a numit pe Florin Diaconu, fost director de cabinet al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

Întrebat de BIHOREANUL de ce a fost înlocuit din funcţia care este asimilată celei de secretar de stat, dar şi ce va face pe viitor, dacă se va întoarce la Oradea, unde a fost şef al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Dăescu a spus că nu ştie.

Pe un ton iritat, directorul a spus că nu înţelege de unde provine curiozitatea reporterului. "Nu înţeleg de unde această curiozitate. Fac ce vreau, dar nu mă voi reîntoarce", a declarat Dăescu.

Membru PSD, Dăescu a fost numit comisar general la Garda Naţională de Mediu la finele lunii mai a anului trecut. Până atunci, din 2009 Dăescu condusese Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, iar înainte a mai fost şeful RAR Bihor.

"Habar nu am"

Ioan Mang.jpgChestionat în legătură cu motivele demiterii acestuia, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang (foto), susţine că nu ştie absolut nimic. "Nu există nicio motivare. Cred că au căzut de acord, bănuiesc, cei doi, doamna ministru Rovana Plumb şi domnul Ovidiu Dăescu. Nu ştiu ce anume a motivat demiterea. Habar nu am. Probabil că dânsa (n.r. - Rovana Plumb) a dorit pe altcineva", a declarat Mang pentru BIHOREANUL.

Ioan Mang a spus, pe de altă parte, că ştia încă de săptămâna trecută că Dăescu va fi mazilit de la şefia Gărzii Naţionale de Mediu, chiar de la ministru, care i-ar fi dat de înţeles că "se va găsi" un alt post pentru pesedistul bihorean. "Am discutat săptămâna trecută cu doamna ministru şi mi-a spus că se va gândi la o altă poziţie".

Întrebat dacă Dăescu a avut vreun litigiu cu ministrul Mediului sau dacă a dat dovadă de "management defectuos" în activitatea din frunte Gărzii Naţionale de Mediu, preşedintele PSD Bihor a spus că nu crede că acesta ar fi fost schimbat pentru vreo vină. "Nu cred că a fost schimbat pentru că a făcut sau pentru că nu a făcut ceva", a spus Mang.