Vacanţa se apropie de sfârşit, Administraţia Imobiliară Oradea face ultimele pregătiri în vederea deschiderii noului an şcolar. Constructorii angajaţi de municipalitate desfăşoară în prezent reparaţii curente la 27 de scoli şi grădiniţe şi fac reparaţii capitale la alte şapte obiective.
Şcoala 16, reparată
"Până la 15 septembrie toate şcolile vor fi pregătite pentru începerea anului şcolar. Avem autorizaţie sanitară de funcţionare pentru toate instituţiile şcolare din municipiu", a declarat viceprimarul Ovidiu Mureşan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă în teren.
Potrivit evidenţelor AIO, bugetul total al lucrărilor de reparaţii curente şi capitale pe anul în curs se ridică la 1,7 milioane lei, respectiv 1,8 milioane lei, şi a fost gândit astfel încât instituţiile şcolare să îşi poată relua fără probleme activitatea la 15 septembrie.
Cele mai mari lucrări de reparaţii capitale se desfăşoară la Şcoala Generală 16, unde municipalitatea va cheltui 1,6 milioane lei pentru reabilitarea corpurilor A, B, C şi a sălii de sport. Acestea vizează, printre altele, izolarea termică a clădirii, refacerea faţadelor, înlocuirea pardoselei, zugrăveli, refacerea canalizării pluviale, înlocuirea învelitorii din ţiglă şi a tâmplăriei din lemn.
"Această lucrare va consuma aproape integral bugetul de reparaţii capitale, ceea ce înseamnă că anual suntem în stare să facem o singură şcoală de la A la Z", a declarat Tunde Benyovszki, directorul adjunct al AIO.
Sală de sport cu prelată
În ceea ce priveşte reparaţiile curente, cea mai importantă lucrare o constituie amplasarea unui teren de sport pe structură metalică acoperită cu prelată din PVC în curtea Şcolii Generale Nicolae Bălcescu. Terenul va funcţiona peste iarnă ca sală de sport cu instalaţie de încălzire pe gaz şi va deservi inclusiv clasele care îşi desfăşoară activitatea în sediul din strada Mihai Viteazul.
"Iniţiativa acestei investiţii a pornit de la Comitetul de părinţi din şcoală, care a cumpărat structura metalică. Cei 133.000 lei strânşi de asociaţia de părinţi acoperă cam 25% din totalul investiţiei", a spus viceprimarul Mureşan.
În continuarea iniţiativei părinţilor, AIO a acoperit cheltuielile cu prelata care acoperă structura metalică, termoizolarea ei, fixarea structurii metalice, racordurile la apă şi canalizare, achiziţionarea instalaţiei de încălzire şi altele. Costurile lucrărilor s-au ridicat la circa 250.300 lei.
Lucrări pe final
Pe lista instituţiilor şcolare aflate în reparaţii se mai numără: Şcoala Generală 11 (refacere instalaţii, faţade, izolare termică şi altele), Colegiul Naţional Iosif Vulcan (înlocuirea instalaţiilor, uşilor, pereţilor şi altele) şi Grădiniţa 23 (zugrăveli, înlocuire grupuri sanitare, igienizare bloc sanitar şi altele).
Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, toate şcolile şi grădiniţele îşi vor începe activitatea la 15 septembrie fără probleme, chiar dacă există cazuri în care muncitorii vor finaliza reparaţiile abia la sfârşitul lunii viitoare.
La şcoală printre zugravi
În ciuda optimismului oficial, există şi situaţii în care lucrările vor continua inclusiv după deschiderea anului şcolar. După toate probabilităţile, se va lucra în continuare la zugrăvirea a patru clase de la Liceul Ortodox Roman Ciorogariu, respectiv a altor cinci de la Liceul Baptist Emanuel şi înlocuirea tâmplăriei de uşi şi ferestre de Liceul Onisifor Ghibu.
"Lucrările vor fi făcute doar la înţelegere cu conducerea fiecărei instituţii şcolare în parte. Dacă directorul vrea, facem, dacă nu, nu! Vom zugrăvi pe rând, clasă cu clasă ca să facem cât mai puţin deranj, vreme în care elevii îşi vor desfăşura activitatea în unul dintre laboratoarele şcolii. Am ajuns în această situaţie pentru că, dată fiind valoarea mică a lucrărilor, nu am avut oferetanţi. Spre exemplu, am fost nevoiţi să scoatem de trei ori la licitaţie lucrările de zugrăvire a celor patru clase de la Colegiul Ortodox pentru că nu s-a prezentat nimeni", a declarat Benyovszki.
Potrivit evidenţelor AIO, pentru anul 2014 instituţia şi-a prevăzut un buget total de investiţii de 15,2 milioane lei, din care până în prezent a cheltuit 8,3 milioane lei, reprezentând circa 55% din suma prevăzută la începutul anului.