Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice din Oradea, Ovidiu Mureşan a fost pe rând simplu executant, lider de sindicat, iar apoi director comercial pentru abonaţi casnici al Romtelecom Bihor, poziţie de pe care avea să ţină piept concurenţei RDS&RCS în chiar fieful ei.

Membru PSD din 2001, şi-a câştigat în vară cel de-a doilea mandat consecutiv de consilier local, iar în mai, după instalarea lui Claudiu Pop ca prefect, a devenit preşedintele interimar al organizaţiei municipale a partidului. Din iunie este viceprimar al Oradiei, răspunzând în principal de banii şi imobilele oraşului. Mureşan e căsătorit şi are doi băieţi, de care se ocupă în puţinul timp lăsat liber de Primărie şi politică...

La Romtelecom câştiga mai mult

- Ce v-a determinat să vă suspendaţi din funcţia de la Romtelecom Bihor în favoarea celei de viceprimar?

- Provocarea care o reprezintă funcţia de viceprimar. Am considerat că experienţa acumulată într-o companie multinaţională şi rezultatele obţinute pot fi transpuse în administraţia locală. Doresc să le ofer orădenilor un alt model de viceprimar, unul pentru care rezultatele contează.

- Cât aţi pierdut la salariu şi cum "amortizaţi" diferenţa?

- În viaţă nu totul se rezumă la bani. Important e modul de gospodărire a bugetului familiei, iar acesta s-a diminuat destul de mult având în vedere că acum câştig cam 75% din cât luam la Romtelecom. Nu se pune problema de "amortizări". Am făcut câteva sacrificii, fără a afecta educaţia copiilor, dar familia m-a înţeles şi mă sprijină.

- Se pot lua măsuri social-democrate, de protecţie socială, într-o primărie condusă de un liberal? Şi care ar fi acestea?

- Se pot lua. Protecţia socială nu ţine cont de culoare politică. Suntem aici să administrăm oraşul pentru oameni, să răspundem nevoilor şi dorinţelor lor. Am colaborat cu primarul Ilie Bolojan încă din mandatul trecut, înainte de formarea USL, când proiecte de hotărâri propuse de noi în acest domeniu au fost puse în practică. Măsurile de protecţie socială nu trebuie înţelese doar în sensul strict al unor ajutoare băneşti sau materiale. Centrele sociale şi sprijinirea agenţilor economici care asigură locuri de muncă sunt măsuri care rezolvă problemele sociale într-un mod fundamental. Prefer măsurile care învaţă persoanele nevoiaşe să se întreţină, nu doar să le întreţinem.

"USL va rezista"

- Totuşi, nu vi se pare antagonistă alianţa PSD-PNL? Cât credeţi că va rezista USL?

- Nu, nici pe departe. Această alianţă a fost creată pentru a scăpa România de un regim dictatorial, ale cărui valori sunt hoţia, intimidarea şi corupţia. De când a fost creat USL propagandiştii băsişti i-au tot cântat prohodul. Dar a rezistat şi va rezista în continuare cel puţin un ciclu electoral. Am demonstrat trăinicia acestei construcţii la alegerile locale. Scorul obţinut a confirmat că românii sunt de acord cu această alianţă, o sprijină şi văd în ea singura variantă pentru a conduce România.

- La preluarea mandatului aţi promis vă veţi susţine construirea unor azile de bătrâni din bugetul local. Câţi bani înseamnă asta şi unde vor fi ridicate?

- Într-adevăr, ne-am angajat la construirea unui azil pentru bătrâni, dar nu am spus că va fi doar cu bani din bugetul local. Studiem şi varianta unui parteneriat public-privat şi pe cea a accesării de fonduri europene. Am discutat cu colegii de la Administraţia Imobiliară şi am identificat două locaţii posibile: una pe strada Mierlei, alta pe Ioan Budai Deleanu. Modul de administrare se va decide după ce vom şti soluţia de finanţare aleasă.

- Aţi anunţat că anul acesta Primăria va trimite notificări orădenilor care nu au asigurări obligatorii ale locuinţelor. Vi se pare normal să plătim pentru catastrofe precum cutremure şi inundaţii, la care Oradea nu e expusă?

- Cadrul legal care reglementează asigurarea obligatorie are la bază principiul solidarităţii tuturor proprietarilor de imobile, indiferent unde se află ele. Din aceste considerente asigurarea mi se pare firească, chiar dacă locuim în Oradea. Din păcate, însă, modul în care legea a fost concepută şi aplicată e tipic românesc. Maniera în care lucrează firmele de asigurări trebuie îmbunătăţită, astfel încât cetăţenii să nu piardă timp cu birocraţia.

Impozite majorate cu 16%

- Pe lângă problemele sociale, sunteţi responsabil şi de Direcţia Economică, iar una din priorităţile asumate la preluarea mandatului a fost creşterea gradului de încasare a impozitelor şi taxelor. Cum veţi proceda?

- Creşterea veniturilor proprii este vitală. Din impozitele şi taxele locale se acoperă cheltuielile instituţiilor, subvenţiile pentru transportul public şi energia termică, se plăteşte datoriei publice, se cofinanţează proiectele europene şi investiţiile. Mi-am propus trei direcţii principale: un management bazat pe performanţe, permanentizarea măsurilor de executare silită prin intensificarea măsurilor de poprire a conturilor bancare, sechestre şi valorificări de bunuri ale debitorilor restanţi şi, nu în ultimul rând, stimularea agenţilor economici care investesc şi creează locuri de muncă în Oradea.

- În octombrie trebuie să intre în dezbatere fiscalitatea locală pe 2013. Să ne aşteptăm la o majorare?

- Trebuie făcută distincţia între cele două niveluri de decizie privind impozitele şi taxele locale: autorităţile centrale, prin Parlament şi Guvern, respectiv Consiliul local. Potrivit Codului Fiscal, în 2013 taxele trebuie indexate cu indicele cumulat al inflaţiei pe ultimii 3 ani. Această majorare cu 16% apare într-un proiect de Hotărâre de Guvern. Prin urmare, decizia stabilirii fiscalităţii locale e la nivel central. Faţă de acest nivel competenţa autorităţilor locale e limitată la o eventuală majorare cu până la 20%, iar noi vom recurge la majorări doar în cazul apariţiei unor inechităţi. Spre exemplu, reducerea diferenţelor semnificative între impozitele pe terenurile intravilane în funcţie de categoria de folosinţă.

Creditul necesar

- Cum răspundeţi Coaliţiei Rogerius, care se opune contractării de către municipalitate a unui credit pentru cofinanţarea proiectelor de dezvoltare cu fonduri europene?

 - Voturile obţinute de USL la alegerile locale sunt cel mai bun argument. În campanie ne-am prezentat oferta electorală, orădenii au apreciat-o şi ne-au votat. Unul dintre punctele importante ale acestei oferte este atragerea de fonduri europene. Fără acest credit pierdem finanţări ale unor proiecte vitale pentru oraş, care pot crea locuri de muncă şi vor ajuta la dezvoltarea economiei locale. Atragem fonduri de la UE de trei ori mai mari decât valoarea creditului.

- Tot Coaliţia Rogerius vă acuză de duplicitate pentru că la dezbaterea despre termoficare din martie aţi acceptat regândirea soluţiei pe gaz, iar după trei ore aţi votat în Consiliul Local strategia în forma propusă de primar.

- Nu este duplicitate, pentru că nu eu am cerut regândirea soluţiei pe gaz. Dacă ţineţi minte, în mandatul anterior am depus împreună cu colegii un proiect de hotărare care prevedea păstrarea în conservare a unui cazan pe cărbune, pentru a avea şi o soluţie de rezervă.

- În calitate de coordonator al Administraţiei Imobiliare, cum vedeţi posibilă reabilitarea clădirilor din zona centrală, în vederea relansării turismului?

- Lucrăm la un regulament ce prevede ajutoare financiare pentru orădenii care vor să-şi reabiliteze faţadele exterioare şi nu au bani. Noi vom suporta costurile cu proiectarea, după care îi vom finanţa pentru execuţia lucrărilor printr-o creditare pe 5 ani fără dobânzi.

"Politica e un joc de echipă"

- Aţi preluat conducerea PSD Oradea de la actualul prefect Claudiu Pop. Veţi păstra funcţia şi după ce acesta va reveni în partid sau i-o veţi "retroceda"? Şi ce faceţi, concret, ca lider al organizaţiei municipale?

- Funcţia de preşedinte al PSD Oradea nu este una ereditară sau transmisibilă. Cei care aleg preşedintele sunt membrii PSD Oradea. Sunt preşedinte interimar datorită votului şi încrederii colegilor mei din Comitetul Executiv. Mai importantă decât funcţia în sine este echipa din care fac parte, fiindcă pentru mine politica e un joc de echipă. Concret vorbind, coordonez activitatea curentă a organizaţiei, fapt ce presupune atât participarea la acţiunile celor 50 de organizaţii de cartier, cât şi pregătirea precampaniei şi campaniei pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie.

 - Vă implicaţi în selectarea pesediştilor care vor candida la Parlament pe colegiile din Oradea şi cum? Veţi garanta pentru ei?

- Mă voi implica alături de domnul preşedinte Ioan Mang în evaluarea şi desemnarea candidaţilor şi, împreună cu colegii, vom propune oamenii cu cele mai mari şanse să câştige. Până acum, un candidat cert pentru unul dintre colegiile din Oradea este doamna deputat Sonia Drăghici, care a dovedit că merită sprijinul organizaţiei municipale pentru încă un mandat. Ceilalţi candidaţi vor fi cunoscuţi probabil în cursul acestei săptămâni, astfel ca până la 1 octombrie Biroul Judeţean să poată face nominalizările.

- Cât de sus vă propuneţi să ajungeţi în cariera politică şi cea administrativă?

- Nu mi-am stabilit o limită. Cât mai sus posibil.


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Ilie Bolojan: vizionar, hotărât, perseverent

Mircea Mălan: dedicat, ambiţios, echilibrat

Ioan Mang: lider, diplomat, profesionist