În viaţă, ca în dragoste, ce nu trăieşti la timp nu mai trăieşti niciodată. După cele două referendumuri pentru unificarea Oradiei cu Sînmartinul din 10 mai şi 14 aprilie 2015, trântite de absenteismul orăşenilor, consultarea publică programată pentru 5 iunie 2016 a "căzut" săptămâna trecută înainte să aibă loc.

Curtea Constituţională a declarat ilegală OUG 15/2016, care prevedea organizarea referendumului simultan cu scrutinul local, pe motiv că... nu are caracter de urgenţă. "Ne vom conforma deciziei CCR", spune primarul Ilie Bolojan.

Anulat!

Proiect iniţiat de primarul Ilie Bolojan, fuziunea Oradiei şi Sînmartinului a fost spulberată de Curtea Constituţională, care a decis joia trecută, la cererea Avocatului Poporului, sesizat de liderul PSD Liviu Dragnea, că OUG 15/2016 ce permitea organizarea de referendumuri locale simultan şi cu aceeaşi infrastructură a alegerilor locale este neconstituţională.

Decizia nu a fost încă motivată, dar comunicatul CCR e lămuritor: "Curtea a constat că actul normativ examinat nu respectă condiţiile prevăzute de articolul 115 aliniatul 4 din Constituţie, cu referire la existenţa unei situaţii extraordinare a cărei reglementare nu poate fi amânată". Altfel spus, nu-i nicio grabă. Ambiguităţile din legea referendumului care îngăduie doar organizarea de consultări naţionale simultan cu alegerile, chiar şi locale, stimulând astfel prezenţa la urne, vor trebui să aştepte să fie corectate de Parlament. Dacă Parlamentul va catadicsi...

"Se pierde o şansă..."

Vestea anulării referendumului l-a găsit pe primarul Ilie Bolojan într-una din întâlnirile electorale. "Păcat, se pierde o şansă enormă. La actualul ritm de dezvoltare, Oradea îşi va atinge în 2-3 ani potenţialul maxim, după care are toate şansele să stagneze", a explicat edilul unui apropiat.

Oricum, primarul aştepta decizia CCR ca la loterie. Curtea putea accepta că OUG 15/2016 doar clarifica Legea referendumului, deci consultarea publică putea avea loc, la fel de bine cum putea să decidă, cum a şi făcut, că modificarea nu era imperios urgentă, "trântind" referendumul.

Reacţia edilului a fost, de altfel, previzibilă. "Dacă nu e legal ca orădenii să se pronunţe pe marginea unei teme de interes local, nu mai organizăm referendumul şi gata!", i-a spus el unui colaborator.

De altfel, Bolojan a amânat tipărirea buletinelor de vot pentru referendum şi montarea cabinelor pentru secţiile de votare până după decizia CCR tocmai pentru a nu angaja nicio cheltuială inutilă pentru bugetul local. Mai mult, deşi acuzat de contracandidaţi că ar folosi banii alocaţi campaniei pentru referendum în propria campanie electorală pentru Primărie, Bolojan nu a alocat niciun leu în scopul promovării consultării publice.

La rupere

Huszar Istvan, viceprimar Oradea, candidat UDMR la funcţia de primar al OradieiIdentificând proiectul unificării, singurul major din această campanie, cu un vehicul electoral pentru Bolojan, contracandidaţii l-au atacat totuşi la rupere. Reprezentanţii minorităţii maghiare s-au declarat împotrivă, îngrijoraţi că alipirea unei comune "româneşti" le-ar reduce puterea în structurile de decizie. Prudent, Huszar Istvan (foto) vede unificarea ca pe un obiectiv inactual. "Avem încă destule probleme de rezolvat în Oradea pentru a prelua şi Sînmartinul", a zis el. Radicalii din PPMT sunt şi mai porniţi. "Bolojan atentează la autonomia comunei Sînmartin!", a spus liderul PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan.

PSD, la fel. "Până în 2021 vor exista fonduri mari pe dezvoltare rurală! Unificarea va sărăci populaţia din Sînmartin", a susţinut Ioan Mang, afirmând că localităţile se pot dezvolta chiar mai bine separat, în cadrul Zonei Metropolitane Oradea, ignorând astfel blocajele birocratice şi interesele politicienilor din cele două Consilii Locale. Ulterior, realizând că sabotarea referendumului i-a întărâtat pe orădeni, şeful PSD şi-a ajustat poziţia, zicând că "orădenii nu vor pierde absolut nimic din faptul că nu se face al treilea referendum, iar Oradea se poate dezvolta în continuare şi fără unificare".

Scenetă de Sînmartin

De altfel, PSD a atacat proiectul făţiş mai ales în Sînmartin, unde majoritatea populaţiei s-a pronunţat anul trecut pentru unire. La interesele colosului SCT Felix, care l-a lansat în cursa pentru Primărie pe directorul de hotel Cristian Laza pentru a-şi securiza influenţa în staţiune, s-au raliat şi unii proprietari de pensiuni speriaţi că viitorul drum Oradea-Felix le va trece pe lângă vile, dar mai ales răspândacii partidului, care au lansat zvonul că Bolojan vrea Sînmartinul pentru că ar deţine aici diverse "moşii".

Lucian Popuş, primarul comunei SînmartinSperiat că pierde voturi, până şi promotorul unificării, primarul Lucian Popuş (foto), a lăsat fuziunea din braţe. Chiar la iniţiativa grupului PNL, Consiliul Local Sînmartin a hotărât săptămâna trecută că referendumul din 10 mai 2015 şi-a pierdut valabilitatea, deoarece de atunci s-a scurs mai mult de un an. Vădit ilegală, deoarece "confiscă" şi deturnează voinţa cetăţenilor, lipsită de avizul secretarului Consiliului Local şi fără şanse să obţină viza de legalitate a Prefecturii, hotărârea a fost doar o mişcare stângace prin care liberalii au vrut să scape de acuzaţiile că "vând" comuna, amplificate de răspândacii PSD.

Conform logicii primarului Lucian Popuş, dacă referendumul din Oradea ar fi căzut, unirea rămânea moartă, iar dacă ar fi fost validat, hotărârea Consiliului se anula pentru pregătirea fuziunii. Cum referendumul a căzut, punerea în scenă a devenit oricum inutilă. Sorţii au căzut pe scenariul constituţional, chiar dacă din anularea referendumului nu câştigă nimeni, ci pierd toţi...


EFECTUL DRAGNEA
Alegeri fără referendum

Anularea celui de al treilea referendum pentru unirea Oradea - Sînmartin, la dorinţa şefului PSD Liviu Dragnea, confirmă că în România orice consultare publică este sortită eşecului pentru că interesele politrucilor se întâlnesc cu dezinteresul alegătorilor. Primarul Ilie Bolojan refuză să spună dacă va iniţia alt referendum. "Vom vedea după alegeri", zice liberalul.

Analizând la rece, pe fondul unei campanii electorale apatice, fără conflicte de idei şi fără publicitate, anularea celei mai importante teme de dezbatere ar putea să scadă şi mai mult prezenţa la alegerile locale. E de aşteptat ca, odată lăsaţi fără miză, atât susţinătorii, cât şi opozanţii proiectului să nu se mai prezinte la urne, în contextul în care oricum primarul Ilie Bolojan este dat de sondaje drept câştigător fără nicio emoţie. Pe de altă parte, anularea referendumului la masa verde face ca nici adversarii fuziunii să nu îşi poată aroga victoria, şi nici susţinătorii ei să nu se considere învinşi, din simplul motiv că "bătălia" nu va avea loc.

În ce priveşte situaţia din Sînmartin, este de aşteptat ca după sceneta de săptămâna trecută Lucian Popuş să piardă voturile unioniştilor fără a avea garanţia că va câştiga "separatiştii". Surprinzător, până şi PSD are de pierdut. Prin alipirea satelor comunei la Oradea pesediştii şi-ar fi adus în oraş mii de alegători captivi, fapt care în câţiva ani s-ar fi putut reflecta într-o creştere a numărului de mandate deţinute de PSD în Consiliul municipal. Aşa că, până la urmă, chiar şi PSD rămâne cum a fost: mic!