Vă puteţi închipui un malac de-o majă luând la bătaie doi copii de 7 ani în curtea şcolii, urmărindu-i apoi în clasă şi ameninţându-i că le împuşcă părinţii? A făcut-o un bărbat din satul Mihai Bravu, scos din fire că băieţii i-ar fi alergat fiica la ieşirea din şcoală.

La capătul unei anchete pe care poliţia din comuna Roşiori nu prea a avut chef s-o deschidă şi pe care a închis-o un procuror înţelegător, bărbatul a scăpat cu o pedeapsă ciudată: să-şi ceară iertare, în public, unuia dintre copiii pe care i-a păruit şi al cărui tată l-a reclamat.

Carioca buclucaşă

Conflictul s-a iscat pe 12 noiembrie anul trecut, la şcoala din Mihai Bravu. "La amiază m-a sunat soţia, că tatăl unei colege de clasă ne-a bătut copilul", zice Florin Lazăr (foto), poliţist de frontieră la Diosig. După cum avea să afle când a ajuns la şcoala unde fiul său este elev în clasa a II-a, incidentul a pornit de la o confuzie. "Ieşind de la ore, fiul meu, George, şi un coleg de-al lui, David Olah, au observat că unei fete i-a căzut din ghiozdan o cariocă. Au strigat-o să-i spună, dar fata nu i-a auzit, aşa că David a luat carioca de pe jos şi a alergat spre ea să i-o dea. George al meu s-a luat după el", povesteşte bărbatul.

Tatăl fetei, care o aştepta în stradă, a crezut însă că băieţii o urmăreau să-i facă cine ştie ce. "S-a îndreptat spre băieţi, i-a dat două palme zdravene, l-a tras de urechi şi de perciuni întâi pe David, apoi şi pe băiatul meu". Scăpaţi din mâinile zdrahonului, copiii s-au refugiat în clasă, dar bărbatul i-a urmărit până acolo şi le-a ţinut o "predică", de faţă cu învăţătoarea şi colegii. "Le-a zis că are pistol şi, dacă mai fac prostii sau povestesc ceva acasă, le împuşcă părinţii".

S-o lase baltă

Lazăr s-a dus glonţ la şcoală, unde l-a găsit pe Lucaciu în sala de clasă. L-a luat de umeri şi de braţe şi l-a scos din local, dar a fost şi el ameninţat. "Mi-a zis că a fost interlop şi că-i agent de pază, că are pistol, că mă distruge şi îmi face probleme şi la serviciu", zice tatăl lui George.

Învăţătoarea i-a spus că nu era prima oară când Lucaciu îi lovea copilul, că s-a mai întâmplat o dată. "Am întrebat-o dacă a sunat la 112, mi-a zis că nu, aşa că am sunat eu. De la dispecerat mi-au cerut să reţin agresorul şi dacă e nevoie să-l imobilizez. În scurt timp au venit doi poliţişti din Biharia, plus şeful de post din Roşiori, care mi-a zis că nu era nimic grav, s-o las baltă, să nu fac reclamaţie".

Procuror împăciuitor

Spre deosebire de tatăl lui David, care l-a iertat pe Lucaciu pentru că frecventează aceeaşi biserică, Lazăr a depus o plângere, astfel că Parchetul Oradea i-a deschis dosar pentru loviri şi alte violenţe, infracţiune pedepsită cu amendă penală sau închisoare până la 7 ani.

După 5 luni, pe 3 martie, procurorul Ciprian Şuta a închis cazul printr-o ordonanţă de renunţare la urmărire, sancţionând bătăuşul într-un mod inedit. "Inculpatul este obligat să ceară public scuze persoanei vătămate în termen de 2 luni de la comunicarea prezentei ordonanţe. În caz de neîndeplinire cu rea credinţă a obligaţiei în termenul stabilit, ordonanţa se revocă", a decis magistratul.

Motivându-şi soluţia, acesta a precizat că "în cauză nu a fost depus niciun certificat medico-legal", că inculpatul nu are antecedente penale şi "a recunoscut săvârşirea faptei", astfel că "nu există un interes public în urmărirea penală a acestuia", iar pe de altă parte "persoana vătămată are posibilitatea recuperării pe cale civilă a eventualelor prejudicii suferite".

Scuze cu programare

Deşi neobişnuită, soluţia este perfect legală, noul Cod de procedură penală prevăzând că se poate renunţa la urmărirea unui inculpat în funcţie de "conţinutul faptei, modul şi mijloacele de săvârşire, scopul urmărit şi împrejurările concrete de săvârşire, efectele produse sau care s-ar fi putut produce", de "persoana inculpatului, de conduita anterioară şi de eforturile sale pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii". Procurorul poate obliga inculpatul "să repare paguba produsă ori să convină cu partea civilă o modalitate de reparare a acesteia, să ceară public scuze persoanei vătămate, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii între 30 şi 60 de zile sau să urmeze un program de consiliere".

"Procurorul a hotărât înţelept. Îmi cer scuze sincer, din tot sufletul", a declarat Lucaciu BIHOREANULUI marţea trecută, chiar în ziua când a trebuit să se întâlnească cu tatăl lui George la poliţia din Roşiori, pentru a conveni când şi cum să-şi "execute" pedeapsa. Atâta doar că acesta nu e la fel de tolerant şi se gândeşte să conteste decizia. "Şi dacă băiatul nu acceptă scuzele? Sau dacă va mai fi lovit, el sau alţi copii?", zice bărbatul.

Întrebări la care Lucaciu răspunde într-un singur fel: el unul s-a lecuit să mai dea în copii. Dacă nu din alt motiv, măcar pentru că dacă recidivează sigur nu mai scapă aşa ieftin...