A fost tras pe sfoară ca ultimul ţânc. Fostul ginere şi nepotul i-au pătruns noaptea în ocol şi i-au dat foc şurii, iar apoi, la Poliţie, şeful de post l-a amăgit că semnează o amendă pentru făptaşi.

Când-colo, iscălise pentru iertarea acestora, fără măcar să fi ştiut. "Ce încredere să mai am în Poliţie?", se întreabă acum bătrânul Pavel Jarca din Popeşti.

O făclie de Crăciun

Au trecut deja doi ani şi jumătate de la întâmplarea pe care n-o va uita niciodată. După ce în vară fiica sa divorţa de bărbatul "cam beţiv şi bătăuş", chiar cu preţul ca fiul lor de 17 ani să rămână "împărţit între mamă şi tată", bătrânul nădăjduia ca apropiata sărbătoare a Crăciunului să-i aducă tihnă. Noaptea de 14 spre 15 decembrie 2010 o ţine minte însă aşa cum, pe vremuri, strămoşii îşi aminteau molimele. "Pe la ora 2 m-o trezit lătratul câinelui, parcă era turbat", povesteşte bărbatul de 71 de ani. În ocol, scândurile şurii fumegau, iar în fundul curţii o căpiţă ardea ca la răscoală.

Vecinii au chemat degrabă pompierii din Popeşti şi din Marghita. "Noroc că ningea şi nu s-o întins focul şi spre casă", povesteşte Jarca. Incendiul a fost stins rapid, iar până în zori era gata şi procesul-verbal în care pompierii arătau că focul fusese pus "cu intenţie" şi stabileau totodată prejudiciul: "1.000 kg de fân, în valoare de 300 lei".

Atac din familie

A doua zi, tot satul ştia întâmplarea. Curând, a aflat şi bătrânul cine îl atacase. I-a spus un nepot, Daniel Venter, că vărul său, Albui Adrian, şi tatăl acestuia, Albui Florian, l-au "celuit" şi pe el să participe la ticăloşie. Daniel însă refuzase. "Normal, cum să meargă la bunu-său să-i pună foc?", zice bătrânul.

Cu inima frântă, s-a dus la Poliţie. "Mă durea sufletul că Adrianu' meu o fost părtaş la prostia lu' tată-său. De la fostul junere mă aşteptam la orice, da' nu m-am gândit să aibă şi el aşa apucături".

Poliţiştii l-au asigurat că vor face o anchetă "ca la carte", mai ales că, ulterior, şi alţi martori au declarat acelaşi lucru: de mult umbla Albui să-i facă rău fostului socru. Răbdător, Jarca a aşteptat reluarea anchetei după Anul Nou. Pe 6 ianuarie s-a trezit cu fostul ginere şi nepotul în bătătură. "Am crezut că or venit să-şi ceară iertare, da' mi-o cerut socoteală de ce i-am reclamat. I-am zis nepotului că de sărbători l-am aşteptat să mă colinde, nu să-mi pună foc. Tată-său, băut, mă înjura. La urmă mi-or dat o hârtie de la Poliţie, să mă prezint la Postul din Popeşti pe 10 ianuarie".

"Împăcarea"

La Poliţie, agentul şef Daniel Dinuş i-a spus bătrânului "că le face amendă" făptaşilor, 5 milioane de lei fiecare, iar după ce a scris ceva pe calculator, l-a pus să semneze. "Mi-a arătat o hârtie şi a pus degetul unde să iscălesc, jos în dreapta, iar apoi a întors foaia, să semnez şi pe cealaltă". Asta a fost tot.

După o lună, în februarie, Parchetul Marghita l-a înştiinţat că împotriva fostului ginere şi a nepotului s-a hotărât "neînceperea urmării penale", ca urmare a "împăcării dintre părţi". Mirat, bătrânul s-a dus din nou la Poliţie, unde Dinuş i-a spus scurt: "De-aia, că te-ai împăcat cu ei". Asta deşi, susţine Jarca, nici pomeneală! "Ba da, dumneata ai semnat!", i-a răspuns poliţistul.

Păgubaş

Bătrânul a contestat rezoluţia procurorului şi a cerut audienţă la şeful Parchetului, Dorel Moţiu, care i-a retezat orice speranţă. "Noi lucrăm după acte, nu după vorbe", i-a spus acesta, adăugând că "NUP rămâne". Tot atunci, însă, bătrânul a aflat că "la dosar" exista şi un proces-verbal făcut de inginerul agricol al Primăriei Popeşti, Dorin Covaci, care "micşorase" şi cantitatea de fân arsă, şi prejudiciul. "N-o fost niciodată la mine în ogradă, da' o trimis la Poliţie o hârtie că o ars numa' 300 de kile de fân, nu 1.000, în valoare de 150 de lei, nu de 300. Când l-am întrebat, mi-o zis că şeful de post l-a pus s-o facă".

Supărat, Jarca a deschis proces la Judecătoria Marghita pentru desfiinţarea rezoluţiei procurorului, dar tot fără rezultat: termenul în care putea contesta actul în instanţă expirase, aşa că acţiunea i-a fost respinsă. La sfârşit, în toamna lui 2011, a primit ultima comunicare din partea autorităţilor: să achite la Finanţe 300 de lei cheltuieli de judecată. "Pe lângă alţi 300 de lei cât o fost valoarea fânului ars, şi încă 300 cât m-o costat să cumpăr altul, plus 200 transportul şi drumurile, paguba mea o depăşit 1.000 de lei, iar făptaşii n-au plătit nimic. Asta-i dreptate?".

Nu înţelege

Mutat între timp la Derna, fostul şef al Postului de Poliţie Popeşti neagă, fireşte, orice şmecherie. "Mie mi-a zis bătrânul că vrea să-l ierte pe nepot, să nu ajungă în puşcărie aşa tânăr. Singura cale era să-şi retragă plângerea împotriva ambilor făptaşi", susţine agentul şef Daniel Dinuş. "I-am explicat că aşa se va opri orice acţiune penală, dar nu-i vina mea că omu-i bătrân şi nu înţelege termenii juridici".

Cine are dreptate, poate judeca fiecare dar, vorba bătrânului Jarca, o întrebare rămâne: "Dacă eu m-aş fi împăcat cu adevărat cu fostul ginere şi cu nepotul, de ce a mai trebuit să ajungă la dosar procesul-verbal al inginerului Covaci care a scăzut prejudiciul?". Până la un răspuns, un lucru e sigur: deşi sloganul Poliţiei este "siguranţă şi încredere", încă un cetăţean a rămas fără brumă de încredere în ea.


"ŞERIFUL"
Poliţist agresiv

Luna trecută, BIHOREANUL relata cazul unui alt poliţist din Popeşti, agentul Ionuţ Liţă, acuzat de doi localnici că i-a luat la bătaie. Remus Precuţ l-a reclamat la Parchetul Marghita pentru că l-ar fi bătut în sediul Postului de Poliţie după ce i-a spus că nu-i mai dă "ciubuc" ca să-l lase să transporte lemne din pădure. Un alt bărbat, Călin Vinţe, l-a acuzat pe poliţist pentru că într-o seară, când nu i-a ascultat "ordinul" de a ieşi dintr-o crâşmă, l-a dus la Post legat cu o frânghie de maşina de serviciu.

Deşi iniţial agentul Liţă a fost cercetat disciplinar din ordinul şefului Poliţiei Bihor, acţiunea nu a fost dusă până la capăt deoarece, între timp, de dosarul său au ajuns să se ocupe procurorii Parchetului Bihor.