De îndată ce l-au validat pe cel de-al 18-lea reprezentant al coaliţiei majoritare UDMR-PSD-ALDE în debutul reuniunii de joi, PNL-iştii din Consiliul Judeţean au reinstaurat pacea în "parlamentul" bihorean, aprobând 34 din cele 39 de proiecte propuse de conducerea executivă a instituţiei.

Teren pentru Interne

Cu voturile reprezentanţilor PNL, de pildă, au fost aprobate asocierea CJ Bihor ca membru fondator al Asociaţiei Bihor West Professional cu Inspectoratul Şcolar şi cu trei primării în vederea înfiinţării de şcoli profesionale la Cadea, Beiuş şi Ştei, organigramele, statele de funcţii şi regulamentele de funcţionare la Aeroportul Oradea şi la Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Bihor, planul de acţiune anuală al Direcţiei pentru Protecţia Copilului, prelungirea chiriei cu Episcopia Romano-Catolică pentru folosirea de către Muzeul Ţării Crişurilor a unor spaţii din Palatul Baroc şi prelungirea chiriei cu proprietarul Koloman Tisza pentru folosirea "castelului" de la Cighid.

De asemenea, s-a votat însuşirea planurilor unor terenuri din strada Ceyrat ce vor fi folosite pentru viitorul parc tehnologic şi ştiinţific al Universităţii, emiterea unor licenţe de traseu pentru transportul public judeţean de persoane prin curse regulate, ba şi viitoarea transferare a unui teren de circa 3.700 metri pătraţi către Ministerul de Interne, care intenţionează să construiască (pe strada Vlădeasa) un centru medical regional, în valoare de aproximativ 14 milioane lei.

Contra vânzării

Pe de altă parte, liberalii s-au opus prin vot însuşirii inventarului actualizat al bunurilor din domeniul public şi din cel privat al judeţului, fără a da explicaţii şi fără a le fi cerute, precum şi înstrăinării unui imobil din satul Santăul Mare, comuna Borş.

În ce priveşte acest activ, constând într-o clădire ce a avut destinaţie de fermă şi un teren aferent, liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu a cerut "să nu mai veniţi cu acest proiect", deoarece terenul este bine amplasat, lângă Vama Borş, şi "trebuie să-l ţinem".

În schimb, Avrigeanu a cerut explicaţii privind intenţiile conducerii CJ referitoare la fosta Policlinică Mare, pe care preşedintele Pásztor Sandor şi vicele Ioan Mang voiau s-o scoată la vânzare, acesta din urmă arătând însă că imobilul va fi reabilitat şi transformat în sediu al instituţiei. "Deocamdată suntem în faza de SF (n.r. – studiu de fezabilitate) şi să încercăm să obţinem fonduri pentru reabilitare", a spus Mang.

Ce-i cu Ryanair?

Tot Avrigeanu l-a întrebat pe Pásztor cum de Ryanair desfiinţează curse de pe Aeroportul din Oradea, dar anunţă noi curse de la Cluj, cerându-i totodată să pună la dispoziţia consilierilor contractul cu această companie şi să precizeze dacă va deschide împotriva ei un proces pentru prejudiciile produse prin "părăsirea" aeroportului local.

Răspunsurile şefului CJ nu au fost de natură să-l satisfacă, acesta afirmând că abia din primăvara anului 2019 "este posibil să opereze" compania noi zboruri din Cluj, iar în ce priveşte desecretizarea contractului încheiat la Oradea nu are intenţia să încalce o clauză ce prevede că documentul poate fi făcut public doar cu acordul ambelor părţi. "Din punctul nostru de vedere nu e nicio problemă, dar vă rog să obţineţi şi acordul Ryanair", l-a trimis Pásztor la plimbare pe Avrigeanu.

Şeful CJ a mai dat de înţeles că instituţia nu va deschide niciun proces împotriva companiei: "În momentul când nu-şi va respecta angajamentele, Aeroportul va acţiona în instanţă. Deocamdată Aeroportul Oradea operează, funcţionează cu cele trei curse, Memmingen, Barcelona şi Milano", a spus şeful Pásztor, după care a schimbat subiectul, zicând că "s-au dublat cursele Blue Air, Oradea – Constanţa şi Oradea – Bucureşti".

Cere transparenţă

În finalul reuniunii, Avrigeanu l-a mai întrebat pe Pásztor "de ce nu toate instituţiile subordonate îşi afişează cheltuielile, conform Hotărârii pe care am luat-o acum câteva luni", acesta răspunzând că "n-am ştiut, vom verifica şi vor afişa".

Tot la capitolul "Diverse", un alt liberal, Sebastian Lascu, a cerut preşedintelui CJ informaţii despre angajările făcute "în aparatul Consiliului Judeţean şi în instituţiile subordonate de când sunteţi în funcţie", precum şi în legătură cu cheltuiele pe care CJ le suportă cu plata chiriilor pentru diverse structuri din subordine.

Şeful CJ i-a răspuns că informaţiile privind angajările "au fost cerute şi de BIHOREANUL şi le-am dat pe trei mandate", fără a preciza, însă, că datele furnizate au fost incomplete, lipsind – de pildă – chiar numele persoanelor angajate.