La Spitalul Județean din Oradea a fost construită o clădire unde a fost instalat un aparat angio-CT, singurul de acest tip existent în sud-estul Europei, care va permite unei echipe medicale formate din doctori supraspecializați în spitale universitare din Franța să trateze pacienți cu accidente vasculare cerebrale încă în timpul investigațiilor, reducând la minimum posibil riscul ca aceștia să rămână cu sechele, dar și pacienți oncologici. Doar aparatul a costat peste 1,6 milioane euro, din fonduri UE câștigate de spital.

Mai trebuie un aviz

Aparatul angio-CT, cumpărat cu 8,086 milioane lei (echivalentul a 1,63 milioane euro), a fost instalat într-un nou corp de clădire, anume construit în partea din spate a Spitalului Județean, la baza dealului, pentru a funcționa ca laborator de radiologie intervențională, cea mai modernă ramură a medicinei, bazată pe tehnologie de vârf.

Atât construirea clădirii, cât și instalarea aparatului cu toate accesoriile aferente au fost finalizate, iar pentru ca angio-CT-ul să fie pus în funcțiune mai este necesară doar avizarea lui de către Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), fapt care, potrivit explicațiilor date de managerul Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp, într-o conferință de presă susținută miercuri alături de echipa medicală ce va deservi laboratorul de radiologie intervențională, ar putea să se întâmple „într-o lună, o lună și jumătate”.

Potrivit dr. Carp, în România se mai face radiologie intervențională în doar două centre, dar aparatul angio-CT din Oradea este unic în sud-estul Europei, fiind cel mai performant existent la nivel mondial în momentul de față.

Tot managerul a precizat că cei trei medici care vor deservi noul laborator de radiologie intervențională sunt supraspecializați în Franța. Dr. Dan Mihoc, de pildă, a lucrat 8 ani la Spitalul Universitar din Strasbourg, exclusiv în radiologie intervențională, iar dr. Călin Morgovan și dr. Sebastian Boancă, la cel din Clermont-Ferrand.

Nu doar în AVC-uri

De altfel, cei trei medici au ghidat jurnaliștii orădeni și le-au furnizat explicații despre radiologia intervențională, ramură a medicinei care îmbină imagistica și chirurgia pentru a permite intervențiile chirurgicale chiar în timpul efectuării investigațiilor radiologice, prin tehnici minim invazive, alternative la chirurgia clasică și la cea laparoscopică.

Sistemul angio-CT dă posibilitatea medicilor, de pildă, să intervină în timp real asupra pacientului cu accident vascular cerebral pentru a izola zona afectată a creierului și preveni în acest fel extinderea leziunilor către zonele lui sănătoase, fie pentru înlăturarea cheagurilor de sânge care obstrucționează irigarea creierului, fie pentru a opri hemoragii prin „căptușirea” cu spire din platină a vaselor afectate de scurgerile de sânge.

Patologiile în care radiologia intervențională este utilă și chiar salvatoare, prevenind inclusiv sechele, sunt însă mai multe, pe lângă atacurile ischemice acute, anevrismele cerebrale și malformațiile arterio-venoase: în oncologie (chemoembolizări și ablații de tumori hepatice, renale, pulmonare etc) și în patologia non-vasculară (drenaje de colecții, puncții biopsie).

În timpul unei proceduri de radiologie intervențională, pacientul este întins pe o masă de operație cu o cameră cu raze X specializată (fluoroscop) deasupra lui, iar medicul ghidează ace și echipamente medicale în timp ce analizează rezultatele imagistice, lucrând în interiorul corpului fără incizii majore.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!